Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag czekolady deserowej (półsłodkiej)
- 22 dag masła
- 9 dag cukru
- 2 łyżki brandy lub likieru wiśniowego
- 5 dużych jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- po 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili i proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło pokrój, umieść w rondlu. Dosyp cukier i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią. Połączą w gładką masę. Lekko przestudź. Wymieszaj z brandy, proszkiem do pieczenia i chili.
- Jajka ubij na gęsty krem, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawaj mąkę. Dalej mieszając (mikserem na najniższych obrotach), dolewaj cienkim strumieniem masę czekoladową.
- Tortownicę nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergaminem i też natłuść. Spód i boki tortownicy szczelnie obwiń folią aluminiową, aby do środka nie nalała się woda. Tortownicę napełnij masą na ciasto czekoladowe. Wstaw do większej blaszki. Nalej wodę na wysokość 2 cm. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w temp. 180 st. C.