Składniki:
Ciasto czekoladowe bez mąki:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Ganasz czekoladowy:
- 200 ml śmietanki UHT 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml whiskey lub likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)
- bakalie do dekoracji: pistacje, migdały, żurawina, suszone morele
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czekoladowy mazurek!
Przygotowanie ciasta:
- W garnku rozpuść masło, następnie dodaj kawałki czekolady.
- Całość podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.
- Białka ubij na sztywną pianę (żółtka odstaw), podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier.
- Do ubitej piany dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj oraz stopniowo wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Całość delikatnie wymieszaj.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmaruj masę. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach 45 x 35 cm.
- Piecz w temperaturze 180 C (termoobieg) lub 190-200 (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie ciasto odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto wyjmij z blachy i połóż na desce.
Przygotowanie ganaszu do ciasta:
- Śmietankę zagotuj z miodem.
- Do śmietanki wrzuć kupioną lub domową czekoladę, po chwili wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Mieszając, dodaj miękkie masło.
- Możesz dodać 20 ml whiskey lub likieru.
- Masę przelej do miseczki, odstaw do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Dalsze przygotowanie:
- Upieczone ciasto przekrój na 4 części.
- Pierwszą część delikatnie posmaruj dżemem.
- Warstwę z dżemem przykryj kolejną częścią ciasta i delikatnie posmaruj ją ganaszem czekoladowym.
- Połóż kolejną część ciasta, posmaruj ją ganaszem i przykryj ostatnią częścią ciasta.
- Mazurek wielkanocny wstaw do lodówki mniej więcej na 30 minut.
- Odrobinę ganaszu zostaw do dekoracji, resztę podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, w celu uzyskania konsystencji polewy.
- Rozpuszczony ganasz wymieszaj.
- Schłodzone ciasto oblej podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto udekoruj rozetkami za pomocą szprycy cukierniczej.
- Na mazurku możesz też położyć dekoracje z bakalii.
Przepis Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla"