Składniki:
- 1,5 szklanki wiśni
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Wiśnie opłucz, wydryluj, posyp łyżką mąki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj.
- Masło rozmiękcz, ucieraj z cukrem, dodając żółtka, aż powstanie puszysty krem.
- Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę maślaną.
- Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej na pianę z białek. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Całość wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy. Posyp wiśniami, lekko je powciskaj. Piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.
- Jeszcze gorące oprósz cukrem pudrem.