Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 17 dag mąki
- 15 dag cukru
- łyżka ciemnego kakao
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- duże jajko
- 6 dag masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
Na lukier:
- 20 dag masła
- 40 dag cukru pudru
- 2 łyżki kremówki
Dodatkowo:
- 20 dag konfitury morelowej
- jabłko
- tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort czekoladowy z konfiturą!
- W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
- W rondelku rozmieszaj: rozpuszczone masło, jogurt i roztrzepane jajko.
- Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki mokre i całość wymieszaj mikserem.
- Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wystudź.
- Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę.
- Włóż do rondelka razem z konfiturą i zagotuj, wystudź.
- Ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż masą morelowo-jabłkową.
- Czekoladę połam i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej - ustaw miseczkę z nią na garnku z gotującą się wodą.
- Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe kwiatki. Schłodź, np. w lodówce.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty lukier.
- Ciągle ucierając, dodaj odrobinę śmietanki. Lukier powinien być bardzo gęsty.
- Gotowym lukrem posmaruj grubo boki i wierzch tortu.
- Następnie wyjmij z lodówki schłodzone kwiatki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i szybko przyklej do ścianek ciasta.
- Całość odstaw do lodówki.
Zobacz więcej przepisów na torty:
Tort bezowy z ananasem - przepis
Tort kokosowy - przepis
Jak zrobić tort z truskawkami?
Tort z ajerkoniakiem - przepis