Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 12 dag masła miękkiego
- 10 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 10 dag czekolady
- 7 dag cukru
- 12 dag mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 14 dag dżemu morelowego
Na czekoladowy lukier:
- 20 dag cukru
- 125 ml wody
- 15 dag gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort Sachera!
- W misce ubij masło i cukier puder na krem.
- Stopniowo dodawaj żółtka i dalej ubijaj, aż masa będzie gęsta i kremowa.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się stopi, dodaj do masy żółtkowej.
- Białka ubij na sztywna pianę.
- Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj boki formy masłem. Oprósz mąką.
- Przełóż ciasto.
- Piecz 55-60 minut w temperaturze 170 stopni C, przez pierwsze 15 minut pozostawiając lekko odchylone drzwiczki piekarnika.
- Upieczone ciasto odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut).
- Wyjmij z formy i przekrój na dwa grube blaty.
- Dżem rozgrzej w rondlu i ciepłym posmaruj placki ciasta od środka. Złóż.
- Wodę i cukier gotuj 5-6 minut.
- Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, stopniowo dodawaj przygotowany syrop.
- Mieszaj, aż masa stanie się gęstą glazurą.
- Polej lekko ciepłe ciasto i łopatką rozprowadź glazurę po całej powierzchni.
- Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin, aż lukier stwardnieje.
Zobacz też kilka przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis