Czas wykonania: 85 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 12%
- 5 dag czekolady
- 20 dag masła
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag daktyli
- 5 dag kandyzowanego imbiru
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto "murzynek"!
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietanę, roztopioną czekoladę i masło.
- Dokładnie zmiksuj.
- Bakalie posiekaj, wymieszaj z łyżką mąki.
- Dodaj do ciasta, połącz.
- Foremkę 15 x 25 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przełóż do niej ciasto.
- Piecz przez ok. godzinę w 180°C.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
- W razie potrzeby wierzch przykryj folią aluminiową.