Ciasto czekoladowe z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie

Przekładane, z dodatkiem bitej śmietany!
Weronika Kwaśniak / 29.06.2016 04:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowe z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto: 

  • 7 łyżek wody  
  • 25 dag masła  
  • 15 dag cukru  
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka  
  • 25 dag mąki  
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie: 

  • 30 dag czereśni  
  • 10 dag cukru  
  • 2 łyżki syropu wiśniowego  
  • sok z 1/2 cytryny  
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej  
  • łyżka żelatyny  
  • 10 dag serka mascarpone  
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • łyżeczka cukru pudru  
  • 500 ml kremówki  
  • fix do śmietany  
  • czereśnie do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto czekoladowe z czereśniami!

  1. W garnku, mieszając, zagotuj wodę, masło, cukier i kakao.
  2. Wystudź, zmiksuj z jajkami, mąką i proszkiem.
  3. Piecz w tortownicy około 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
  4. Ostudź, wyjmij z formy, wierzch zetnij, pokrusz.
  5. Ciasto przekrój na dwa blaty.
  6. Czereśnie wydryluj, zasyp cukrem.
  7. Dodaj syrop i sok, gotuj 10 minut.
  8. Zagęść mąką rozmieszaną w 3 łyżkach wody.
  9. Zestaw z ognia, dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
  10. Mascarpone utrzyj z pudrem i ekstraktem.
  11. Kremówkę ubij z fixem, połącz z serkiem.
  12. Blaty ciasta przełóż kremem i tężejącymi owocami.
  13. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, udekoruj świeżymi owocami.

Zobacz inne przepisy na ciasta z czereśniami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA