Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 7 łyżek wody
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 30 dag czereśni
- 10 dag cukru
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka żelatyny
- 10 dag serka mascarpone
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka cukru pudru
- 500 ml kremówki
- fix do śmietany
- czereśnie do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto czekoladowe z czereśniami!
- W garnku, mieszając, zagotuj wodę, masło, cukier i kakao.
- Wystudź, zmiksuj z jajkami, mąką i proszkiem.
- Piecz w tortownicy około 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Ostudź, wyjmij z formy, wierzch zetnij, pokrusz.
- Ciasto przekrój na dwa blaty.
- Czereśnie wydryluj, zasyp cukrem.
- Dodaj syrop i sok, gotuj 10 minut.
- Zagęść mąką rozmieszaną w 3 łyżkach wody.
- Zestaw z ognia, dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
- Mascarpone utrzyj z pudrem i ekstraktem.
- Kremówkę ubij z fixem, połącz z serkiem.
- Blaty ciasta przełóż kremem i tężejącymi owocami.
- Wierzch posyp pokruszonym ciastem, udekoruj świeżymi owocami.