Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 5 dag roztopionej gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Krem:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka kremówki
- 10 dag posiekanych orzechów i płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- kieliszek likieru czekoladowego
Polewa:
- czekolada mleczna
- czekolada deserowa
- 4 łyżki kremówki
oraz:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z kakao i solą. Dodaj pokrojone masło i posiekaj na grudki. Dodaj cukier, żółtka, płynną czekoladę i śmietanę. Posiekaj i zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto przykryj pergaminem, obsyp grochem piecz 15 min (200 st.). Zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 10 min. Ostudź.
- Orzechy i migdały upraż, wsyp na spód. Kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, rozpuść. Wlej likier, wymieszaj. Masą zalej migdały i orzechy. Ostudź.
- Czekoladę mleczną i deserową oddzielnie roztop, dodając do każdej po 2 łyżki kremówki. Wylej na wierzch tarty, zamieszaj, tworząc marmurkowy wzór. Udekoruj orzechami. Odstaw na 2 godz.