Tarta potrójnie czekoladowa w orzechach i płatkach migdałowych - przepis

Pyszna tarta z mleczną i deserową czekoladą!
/ 26.02.2013 10:02
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta potrójnie czekoladowa w orzechach i płatkach migdałowych - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 5 dag roztopionej gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Krem:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka kremówki
  • 10 dag posiekanych orzechów i płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • kieliszek likieru czekoladowego

Polewa:

  • czekolada mleczna
  • czekolada deserowa
  • 4 łyżki kremówki

oraz:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z kakao i solą. Dodaj pokrojone masło i posiekaj na grudki. Dodaj cukier, żółtka, płynną czekoladę i śmietanę. Posiekaj i zagnieć ciasto, rozwałkuj  i wyłóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto przykryj pergaminem, obsyp grochem piecz 15 min (200 st.). Zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 10 min. Ostudź.
  2. Orzechy i migdały upraż, wsyp na spód. Kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, rozpuść. Wlej likier, wymieszaj. Masą zalej migdały i orzechy. Ostudź.
  3. Czekoladę mleczną i deserową oddzielnie roztop, dodając do każdej po 2 łyżki kremówki. Wylej na wierzch tarty, zamieszaj, tworząc marmurkowy wzór. Udekoruj orzechami. Odstaw na 2 godz.
DRUKUJ PRZEPIS