Potrawy wielkanocne na obiad fot. Adobe Stock

Potrawy wielkanocne - 20 pomysłów wyjątkowy na wielkanocny obiad

Potrawy wielkanocne to głównie dania mięsne (schab, polędwiczki, biała kiełbasa). Wielkanocny obiad nie obejdzie się bez żurku z jajkiem czy rosołu z kaczki. Prym wiodą też sałatki jajeczne oraz dodatki w postaci chrzanu czy ćwikły.
Edyta Liebert / 04.04.2020 10:37
Potrawy wielkanocne na obiad fot. Adobe Stock

Głównym punktem Wielkanocy jest śniadanie wielkanocne, niemniej jednak świąteczny obiad to prawdziwa uczta dla zmysłów: na stole wielkanocnym mogą wówczas zagościć mięsiwa na ciepło (np. pieczony schab czy duszone polędwiczki), a z przekąsek - aromatyczne pasztety i sałatki. 

Obiad wielkanocny - pierwsze danie

Po chwili na stole pojawia się zazwyczaj waza z aromatyczną zupą - potrawy wielkanocne na obiad to też pełne smaku buliony, żurek czy kremy chrzanowe. Tradycyjny niedzielny rosół zazwyczaj jest drobiowy.

W święta warto pozwolić zupie dłużej nasycać się w garnku smakami - spróbuj przepisu na bulion wołowy z dodatkiem drobiu lub przepisu na rosół z kaczki. Możesz podawać go z kaszą manną lub niesłonym makaronem. 

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny (np. szponder, pręga), 
  • 0,5 kości wołowych bez szpiku,
  • 0,5 kg dag udek drobiowych,
  • 5l wody (orientacyjnie),
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • 3 kawałki grzybów suszonych,
  • 3 suszone śliwki,
  • ziele angielskie,
  • ćwiartka kapusty,
  • natka pietruszki,
  • pieprz w ziarnach,
  • 4 liście laurowe,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion wołowy wymaga włożenia mięsa do zimnej wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Następnie zagotowaną wodę wraz z szumowinami wylej i zalej mięso ponownie zimną wodą. Zagotuj.
  2. Do gotującej się wody dodawaj obrane warzywa, przyprawy, grzyby i śliwki. 
  3. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, by wywar tylko lekko pracował na ogniu
  4. Pozostaw rosół w spokoju - nie mieszaj go łyżką!
  5. Drób wyjmij po 1,5h od momentu zagotowania - podobnie możesz zrobić z warzywami.
  6. Czas gotowania się mięsa wołowego w rosole na małym ogniu to 3-4 godziny, czyli do miękkości. 

Obiad wielkanocny - drugie danie 

Nie da się ukryć, że obiad wielkanocny mięsem stoi - najpopularniejszymi wyborami jest schab pieczony, faszerowana pierś z indyka czy wyborne polędwiczki wieprzowe z orzechami w formie drugiego dania. Jeśli pierwszą obiadową potrawą wielkanocną był żurek z kiełbasą i jajkiem, to na drugie danie nie podawaj pieczonej kiełbasy z chrzanem czy ćwikłą, bo co za dużo, to niezdrowo.

Stosuj się do zasady, że jeśli jedno danie wymagało od ciebie dużo wysiłku i czasu (np. bulion wołowy, krem z chrzanu), to drugie niech będzie mniej pracochłonne.

Warto postawić na klasyczny schab pieczony w niskiej temperaturze. Jest miękki i soczysty. Sekretem jest brak soli i długie pieczenie (włóż go do piekarnika na ok. 4 godziny przed przybyciem gości). Możesz go podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi z dodatkiem surówki.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • pół opakowania ziół prowansalskich lub tymianku,
  • biały pieprz (lub ziołowy).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: czosnek posiekaj drobno wraz z ziołami prowansalskimi, dodaj biały pieprz i rozcieraj całość nożem na desce. 
  2. Nastaw piekarnik na 80°C.
  3. Schab umyj, oczyść i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Wetrzyj w mięso przyprawy z czosnkiem o odstaw.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Połóż na niej mięso i obsmażaj do uzyskania złotego koloru. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego schab na 3,5-4 godziny w zależności od tego, czy kawałek schabu jest bardziej wąski, czy szeroki. 

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 08.04.2014.

Sprawdź 20 innych pomysłów na wielkanocny obiad:

Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Skrzydełka w miodzie to doskonałe danie na grilla lub w przypadku niepogody – do upieczeniu w piekarniku. Dodaj do nich musztardy oraz słodkiej papryki.
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na indyka na słodko!
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Delikatne mięso indyka z apetycznym farszem.
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na wykwintny, odświętny obiad - zachwyci twoich gości!
Polędwiczki w orzechach - przepis składniki i przygotowanie
Polędwiczki w orzechach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintne, ale proste w przygotowaniu.
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny obiad - dodatki możesz zmieniać według uznania.
Potrawka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie
Potrawka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie
Pomysł na obiad, który oczaruje twoją rodzinę! Do potrawy możesz dodać również inne warzywa - według własnych upodobań.
Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie
Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie
Świetna inspiracja na obiad dla całej rodziny!
Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie
Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie
Delikatne mięso z chrupiącą skórką!
Kotlety z pieczarkami
Kotlety z pieczarkami
Nowy pomysł na tradycyjne kotlety - koniecznie spróbuj!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)