Zakwas na żurek. Prosty przepis, z którym przyrządzisz pyszną zupę

Zakwas na żurek to bardzo ważna część tej zupy. Możesz kupić gotowy zakwas, ale lepiej przygotować go samodzielnie w domu.
Weronika Kwaśniak / 15.12.2019 10:58

Zakwas na żurek to absolutnie podstawa udanego żurku, a można by nawet powiedzieć – udanej Wielkanocy! Wcale nie jest trudny, a będziesz mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnych wzmacniaczy smaku.

Żurek na zakwasie jest mocno czosnkowy i bardzo głęboki w smaku. Często dodaje się do niego chrzan, by był jeszcze bardziej esencjonalny.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wlej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody.
  2. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj.
  4. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  5. Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.

Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Babka wielkanocna
Tradycyjna pieczona szynka
Jajka faszerowane
Pyszne serniki – książka kucharska

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)