Zakwas na żurek. Prosty przepis na domowy, prawdziwy zakwas na żur krok po kroku

Zakwas na żurek to bardzo ważna część tej zupy. Możesz kupić gotowy zakwas, ale lepiej przygotować go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie pełnoziarnistej mąki, wody i przypraw. Przygotowanie wielkanocnego zakwasu na żur wyjdzie każdemu, jeśli krok po kroku postąpisz zgodnie z instrukcją. Zrób go najpóźniej 4-5 dni przed Wielkanocą.
Weronika Kwaśniak / 30.03.2023 14:08

Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku na Wielkanoc, a można by nawet powiedzieć – udanej Wielkanocy! Przygotowanie zakwasu na żurek wcale nie jest trudne, a będziesz mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnych wzmacniaczy smaku.

Zakwas na żurek zrób najpóźniej 4-5 dni przed świętami (lub innym dniem, w który masz zamiar podać żurek na zakwasie). Zakwas na żurek możesz zrobić jednak znacznie wcześniej i przechowywać go ok. 14 dni w lodówce.

Żurek na zakwasie jest mocno czosnkowy i bardzo głęboki w smaku. Często dodaje się do niego chrzan, by był jeszcze bardziej esencjonalny. Cała esencja smaku żurku tkwi jednak w zakwasie.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wlej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody.
  2. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj.
  4. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  5. Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 6.04.2017.

Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Babka wielkanocna
Tradycyjna pieczona szynka
Jajka faszerowane
Pyszne serniki – książka kucharska