Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku na Wielkanoc, a można by nawet powiedzieć – udanej Wielkanocy! Przygotowanie zakwasu na żurek wcale nie jest trudne, a będziesz mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnych wzmacniaczy smaku.
Zakwas na żurek zrób najpóźniej 4-5 dni przed świętami (lub innym dniem, w który masz zamiar podać żurek na zakwasie). Zakwas na żurek możesz zrobić jednak znacznie wcześniej i przechowywać go ok. 14 dni w lodówce.
Żurek na zakwasie jest mocno czosnkowy i bardzo głęboki w smaku. Często dodaje się do niego chrzan, by był jeszcze bardziej esencjonalny. Cała esencja smaku żurku tkwi jednak w zakwasie.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
- 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 7 kulek ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Do słoika wlej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj.
- Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
- Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 6.04.2017.
Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Babka wielkanocna
Tradycyjna pieczona szynka
Jajka faszerowane
Pyszne serniki – książka kucharska