Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań
Chrzan z jajkiem doprawiony gęstą śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych dań. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Opublikowano: 16.02.2021, 13:33
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 300 g chrzanu,
- 8 jajek,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:
Chrzan z jajkiem to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Świetnie pasuje do swojskich szynek, kiełbas i domowych pasztetów - tych mięsnych i wegetariańskich.
Chrzanowa pasta może być przygotowana z całych ugotowanych jajek albo tylko z żółtek - wtedy można nią nafaszerować białka i podać przystrojone szczypiorkiem.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Chrzan umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Białka utrzyj na gładką masę i wymieszaj razem z chrzanem.
- Dodaj śmietanę, sok z cytryny i wymieszaj.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Chrzan z jajkiem pasuje do rozmaitych wędlin, wielkanocnych pasztetów i pieczywa.
Reklama
Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Szybkie przepisy na Wielkanoc
Wegetariańska Wielkanoc - najlepsze przepisy
Reklama
Reklama
Reklama