Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań

Chrzan z jajkiem doprawiony gęstą śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych dań. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Małgorzata Machnicka / 16.02.2021 13:33
DRUKUJ PRZEPIS
Chrzan z jajkiem - prosty przepis na domowy, wielkanocny dodatek do dań fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g chrzanu,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Chrzan z jajkiem to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Świetnie pasuje do swojskich szynek, kiełbas i domowych pasztetów - tych mięsnych i wegetariańskich.

Chrzanowa pasta może być przygotowana z całych ugotowanych jajek albo tylko z żółtek - wtedy można nią nafaszerować białka i podać przystrojone szczypiorkiem.

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Chrzan umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Białka utrzyj na gładką masę i wymieszaj razem z chrzanem.
  4. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i wymieszaj.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Chrzan z jajkiem pasuje do rozmaitych wędlin, wielkanocnych pasztetów i pieczywa.

Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Szybkie przepisy na Wielkanoc
Potrawy wielkanocne na obiad
Wegetariańska Wielkanoc - najlepsze przepisy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA