Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie

Świetna inspiracja na obiad dla całej rodziny!
Weronika Kwaśniak / 27.02.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak w ziołach - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 szt. pałek z kurczaka 
  • 6 szt. skrzydełek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 posiekanych listków szałwii
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

1. Olej wymieszaj z suszonymi i posiekanymi świeżymi ziołami i przyprawami.
2. Opłukane mięso włóż do marynaty, przykryj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Następnie pałki i skrzydełka z kurczaka ułóż na blaszce.
4. Podlej 1/4 szklanki wody i piecz 30 minut w temp. 200 st. C, polewając powstałym sosem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA