Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis

Skrzydełka w miodzie to doskonałe danie na grilla lub w przypadku niepogody – do upieczeniu w piekarniku. Dodaj do nich musztardy oraz słodkiej papryki.
Weronika Kwaśniak / 20.01.2020 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Skrzydełka w miodzie i musztardzie. Prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg kurzych skrzydełek.

Marynata:

  • 5 łyżek miodu,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Skrzydełka w miodzie są pyszne i doskonale sprawdzą się na każdym obiedzie. Niezależnie od tego, czy robisz ze znajomymi grilla, czy może rodzinny obiad, te chrupiące skrzydełka z piekarnika z pewnością zachwycą każdego.

Słodką paprykę możesz zastąpić ostrą – uważaj jednak, by całość nie była zbyt ostra. Najlepiej jeszcze przed posmarowaniem mięsa spróbuj marynaty i odpowiednią ją dopraw. Jak zrobić pieczone skrzydełka w miodzie?

  1. Skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do dużej miski.
  2. W miseczce lub kubka wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Spróbuj i w razie konieczności dopraw według uznania.
  3. Wylej marynatę na kurczaka, wymieszaj dłońmi i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
  4. Przełóż skrzydełka w miodzie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 12-15 minut. Smacznego!

Te skrzydełka najlepiej będą smakować z sałatką z pora i ziemniakami. Podaj też do nich koniecznie sos czosnkowy, który doskonale dopełni ich smak!

Więcej przepisów na dania z drobiu:
Kotlety mielone z indyka
Pieczone udka z kurczaka
Pałki z kurczaka z piekarnika
Smażone polędwiczki z kurczaka
Penne z kurczakiem i parmezanem
Zapiekanka gyros

DRUKUJ PRZEPIS