Składniki:
- 1 kg kurzych skrzydełek.
Marynata:
- 5 łyżek miodu,
- 5 łyżek musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Skrzydełka w miodzie są pyszne i doskonale sprawdzą się na każdym obiedzie. Niezależnie od tego, czy robisz ze znajomymi grilla, czy może rodzinny obiad, te chrupiące skrzydełka z piekarnika z pewnością zachwycą każdego.
Słodką paprykę możesz zastąpić ostrą – uważaj jednak, by całość nie była zbyt ostra. Najlepiej jeszcze przed posmarowaniem mięsa spróbuj marynaty i odpowiednią ją dopraw. Jak zrobić pieczone skrzydełka w miodzie?
- Skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do dużej miski.
- W miseczce lub kubka wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Spróbuj i w razie konieczności dopraw według uznania.
- Wylej marynatę na kurczaka, wymieszaj dłońmi i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Przełóż skrzydełka w miodzie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 12-15 minut. Smacznego!
Te skrzydełka najlepiej będą smakować z sałatką z pora i ziemniakami. Podaj też do nich koniecznie sos czosnkowy, który doskonale dopełni ich smak!
Więcej przepisów na dania z drobiu:
Kotlety mielone z indyka
Pieczone udka z kurczaka
Pałki z kurczaka z piekarnika
Smażone polędwiczki z kurczaka
Penne z kurczakiem i parmezanem
Zapiekanka gyros