Składniki:
- 4 dość grube plastry karkówki
- 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- jajko
- 2 łyżki mleka
- szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
- 5 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- mielona papryka słodka lub ostra
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Plastry mięsa rozbij młotkiem kuchennym.
2. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką, wstaw na godzinę do lodówki.
3. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
4. Przesmaż na maśle, odparuj cały płyn.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim roztrzep jajko z mlekiem, na trzecim umieść tartą bułkę.
7. Kotlety panieruj w mące, jajku i w tartej bułce.
8. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
9. Zdejmij kotlety z patelni, ułóż na blaszce do pieczenia.
10. Na każdym połóż trochę pieczarek, posyp startym serem.
11. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180°C i trzymaj ok. 10 min (by ser się rozpuścił).
12. Posyp posiekaną natką.