Czas wykonania: 110 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,3 kg fileta z indyka
- szklanka białego wytrawnego wina
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonej żurawiny
- 5 dag suszonych śliwek
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na indyka na słodko!
- Mięso opłucz, osusz.
- Natnij w środku niemal przez całą długość.
- Skrop winem, natrzyj solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką.
- Wstaw na noc do lodówki.
- Suszone owoce dokładnie wypłucz.
- Śliwki i morele zalej lekko podgrzanym winem, pozostaw na 10 minut.
- Dokładnie osącz, wino zachowaj.
- Nacięcie w mięsie napełnij śliwkami, morelami i żurawiną.
- Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
- Mięso z farszem obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by pieczeń miała ładny kształt.
- Mięso umieść w brytfannie.
- Polej stopionym masłem.
- Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. C, a potem obniż temp. do 180 st. C i piecz jeszcze godzinę, polewając winem.