Składniki:
- 50 dag chudej łopatki wieprzowej
- cebula
- jabłko
- marchew
- 1 l cydru
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- cynamon
- tymianek
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- łyżka przecieru pomidorowego
- olej natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź, jak przygotować wieprzowinę z jabłkami!
1. Mięso pokrój w kostkę.
2. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem albo w naczyniu żaroodpornym.
3. Dodaj kawałki mięsa i smaż, aż zaczną się rumienić.
4. Cebulę, jabłko i marchew pokrój w kostkę.
5. Do mięsa wsyp cebulę i smaż dalej, aż mięso i cebula się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj jabłka, marchewkę, cydr, liście laurowe, tymianek, cynamon i ziele angielskie.
7. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj.
8. Gotuj na małym ogniu mniej więcej godzinę.
9. Czerwoną kapustę pokrój.
10. Dodaj zaparzoną czerwoną kapustę.
11. Przykryj i gotuj następną godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie.
12. Cały czas mieszając, dodaj przecier pomidorowy.
13. Pozostaw na małym ogniu. Przed podaniem posyp natką pietruszki i podawaj.