Wieprzowina z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie

Aromatyczny pomysł na obiad!
Weronika Kwaśniak / 10.02.2014 11:10
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag chudej łopatki wieprzowej
  • cebula
  • jabłko
  • marchew
  • 1 l cydru
  • 2 liście laurowe  
  • ziele angielskie
  • cynamon
  • tymianek
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • olej natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź, jak przygotować wieprzowinę z jabłkami!
1. Mięso pokrój w kostkę.
2. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem albo w naczyniu żaroodpornym.
3. Dodaj kawałki mięsa i smaż, aż zaczną się rumienić.
4. Cebulę, jabłko i marchew pokrój w kostkę.
5. Do mięsa wsyp cebulę i smaż dalej, aż mięso i cebula się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj jabłka, marchewkę, cydr, liście laurowe, tymianek, cynamon i ziele angielskie.
7. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj.
8. Gotuj na małym ogniu mniej więcej godzinę.
9. Czerwoną kapustę pokrój.
10. Dodaj zaparzoną czerwoną kapustę.
11. Przykryj i gotuj następną godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie.
12. Cały czas mieszając, dodaj przecier pomidorowy.
13. Pozostaw na małym ogniu. Przed podaniem posyp natką pietruszki i podawaj.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA