Składniki:
- 4 grube kotlety z wieprzowej karkówki
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- listek laurowy
- łyżeczka zielonego pieprzu
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- cebula
- 150 ml bulionu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Poznaj prosty przepis na karkówkę!
1. Kotlety oprósz solą.
2. Wino zagotuj z listkiem laurowym i zielonym pieprzem, wystudź.
3. Połącz z miodem, marynatą zalej kotlety, odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce..
4. Kotlety wyjmij z marynaty, osusz.
5. Zrumień z dwóch stron na oleju z dodatkiem łyżki masła.
6. Dodaj pokrojoną cebulę i resztę masła, zmniejsz ogień, przykryj, duś 5-7 minut.
7. Kotlety zdejmij z patelni, trzymaj w ciepłym miejscu.
8. Cebulę i sos z duszenia zalej bulionem i marynatą.
9. Gotuj na małym ogniu, aż składniki połączą się.
10. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem, wyjmij listek laurowy.
11. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.
12. Mieszając gotuj 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
13. Włóż do niego kotlety, trzymaj minutę, by się podgrzały.