Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie

Delikatne mięso z chrupiącą skórką!
Weronika Kwaśniak / 20.02.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Karkówka - przepis, składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 grube kotlety z wieprzowej karkówki
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • łyżeczka zielonego pieprzu
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 150 ml bulionu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie:

Poznaj prosty przepis na karkówkę!
1. Kotlety oprósz solą.
2. Wino zagotuj z listkiem laurowym i zielonym pieprzem, wystudź.
3. Połącz z miodem, marynatą zalej kotlety, odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce..
4. Kotlety wyjmij z marynaty, osusz.
5. Zrumień z dwóch stron na oleju z dodatkiem łyżki masła.
6. Dodaj pokrojoną cebulę i resztę masła, zmniejsz ogień, przykryj, duś 5-7 minut.
7. Kotlety zdejmij z patelni, trzymaj w ciepłym miejscu.
8. Cebulę i sos z duszenia zalej bulionem i marynatą.
9. Gotuj na małym ogniu, aż składniki połączą się.
10. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem, wyjmij listek laurowy.
11. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.
12. Mieszając gotuj 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
13. Włóż do niego kotlety, trzymaj minutę, by się podgrzały.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA