Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 królik bez combra
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 50 dag słoniny
- 3 jajka
- 50 ml koniaku
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 gałązki natki
- olej
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pasztet z królika!
- Królika podziel na porcje.
- Wieprzowinę pokrój w dużą kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, obsmaż mięso razem z podrobami z królika, dodaj obraną marchewkę, czosnek i cebulę.
- Wlej wino, 3/4 szklanki wody, dodaj listki laurowe, gałązki tymianku, rozmarynu i natki.
- Przykryj i duś aż mięso zmięknie.
- Mięso królika oddziel od kości, usuń listki laurowe, rozmaryn, tymianek i natkę.
- Osączone z sosu mięso zmiel razem z marchewką, cebulą, czosnkiem i 40 dag słoniny.
- Masę wymieszaj z jajkami, koniakiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
- Dobrze wyrób. Masa powinna być luźna, ale nie rzadka.
- W razie potrzeby dodaj 3 łyżki bułki tartej.
- Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Nałóż masę, wyrównaj powierzchnię.
- Pozostałą słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż wierzch pasztetu.
- Piecz 40 minut w 200 stopniach, odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i piecz kolejne 60 minut w 185 stopniach.
- Dobrze ostudź.