Łosoś na święta najczęściej podawany jest w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ryżu. To doskonałe danie zarówno na Wigilię jak i na świąteczny obiad na Boże Narodzenie.
Ta smaczna i szlachetna ryba, świetnie sprawdza się nie tylko jako danie główne. Możesz z niej przygotować również przystawki, pyszne i sycące zupy oraz sałatki.
Spis treści:
Dania główne z łososiem na święta
Łososia na święta możesz przygotować na grillowej patelni albo upiec w piekarniku. Do obu tych wersji doskonale pasuje koperek, sok z cytryny i czosnek.
Pieczony łosoś na święta
Składniki:
- 700 g łososia ze skórą,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki masła,
- świeży rozmaryn,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Łososia opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Posól i skrop sokiem z cytryny.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Rybę zawiń w papier do pieczenia, dodaj masło, gałązki rozmarynku, pokrojony w plasterki czosnek i cytrynę.
- Piecz przez 30 minut.
fot. Adobe Stock
Grillowany łosoś na święta
Składniki:
- 600-700 g łososia ze skórą,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Łososia pokrój na porcje mniej więcej po 150-200 gramów, przełóż do miski i skrop sosem sojowym.
- Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj olejem roślinnym.
- Połóż łososia skórką do dołu i smaż około 3-4 minuty.
- Silikonowym pędzelkiem posmaruj z wierzchu rybę i smaż na drugiej stronie przez około 2 minuty.
- Grillowanego łososia na święta podawaj z ryżem i surówką z białej kapusty.
fot. Adobe Stock
Przystawki z łososiem
Łosoś to doskonała ryba do przygotowania przystawek. Możesz wykorzystać tego pieczonego w piekarniku albo wędzonego - na zimno lub gorąco.
Przekąski z łososia pokochają wszyscy. Co powiesz na kruche babeczki z musem z łososia, tatar z dodatkiem kiszonego ogórka i czerwonej cebuli albo roladki z łososiem?
Przepis na tatara z łososia
Składniki:
- 400 g łososia wędzonego na zimno,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 jabłko,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Łososia poszatkuj najdrobniej jak potrafisz i przełóż do miski.
- Dodaj cebulę i ogórki pokrojone w kostkę. Wymieszaj.
- Dodaj obrane i pokrojone jabłko.
- Całość dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
fot. Adobe Stock
Przepis na babeczki z łososiem
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia w plastrach,
- 1 awokado,
- sok z 1/2 cytryny,
- opakowanie gotowych kruchych babeczek,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz ze skórki i utrzyj widelcem na mus. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Na każdą babeczkę szprycą do kremów nałóż krem z awokado i ułóż plastry łososia.
- Posyp szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock
Zupy z łososiem
Zupę rybną możesz przygotować na dwa sposoby - zabielaną z marchewką, porem i ziemniakami albo na bazie przecieru pomidorowego.
Zupa z łososiem na święta zabielana
- 400 g łososia,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 500 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 150 g śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pora i pietruszkę i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej gorącym bulionem.
- Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na sam koniec gotowania dodaj pokrojonego w grubą kostkę łososia i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Zupę zapraw śmietaną.
- Podawaj ze świeżym koperkiem.
fot. Adobe Stock
Zupa z łososiem i pomidorami
Składniki:
- 400 g łososia,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1,5 bulionu warzywnego,
- 500 g ziemniaków,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki i zalej gorącym bulionem.
- Po 20 minutach dodaj przecier pomidorowy i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
- Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę łososia i gotuj jeszcze 5 minut.
- Zupę podawaj ze świeżym pieczywem.
fot. Adobe Stock
Sałatki z łososiem na święta
Łosoś to idealny dodatek do sałatek. Podawaj go na mieszance sałat z sosem na bazie jogurtu albo oliwy z oliwek.
Prosta sałatka z kaparami
Składniki:
- 400 g wędzonego łososia na zimno,
- mieszanka sałat,
- 50 g kaparów,
- 1 czerwona cebula,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę.
- Sałatę umyj, osusz i przełóż na talerz.
- Na wierzchu poukładaj płaty łososia, cebulę pokrojoną w piórka i kapary.
- Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Sałatkę z łososia podawaj z grzankami.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z jajkiem
Składniki:
- 400 g wędzonego łososia na zimno,
- opakowanie rukoli,
- 3 jajka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 soku z cytryny,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Rukolę umyj, osusz i przełóż na talerz.
- Na wierzchu poukładaj płaty łososia, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki przekrojone na pół i kawałki jajka.
- Sałatkę polej sosem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z łososiem: