Łosoś pieczony pochodzący zarówno z Norwegii, jak i Bałtyku jest bogaty w cenne kwasy omega – 3 i 6, które pozytywnie wpływają na nasza sylwetkę i zdrowie. Łosoś pieczony na patelni, w folii aluminiowej lub łosoś pieczony w sosie to doskonały pomysł na lekki lunch – sprawdź nasze przepisy!
Łosoś pieczony na patelni: przepis
Oto składniki na łososia pieczonego na patelni:
- 4 filety z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić łososia pieczonego na patelni?
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy łososia solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony około 4 minut. Przekładamy rybę za pomocą szpatułki tak, by nie rozerwać delikatnej struktury łososia. Zdejmujemy skórę za pomocą łyżki lub noża. Możemy go podawać z dzikim ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
Łosoś pieczony w sosie : przepis
Oto składniki na łososia pieczonego w sosie:
- 3-4 filety z łososia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- garść posiekanej pietruszki
Sos cytrynowy
- posiekana cebula
- ¼ soku z cytryny
- ¼ szklanki białego wina
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- pół kostki masła
Jak zrobić łososia pieczonego w sosie?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej filety z łososia. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwa z oliwek. Łosoś pieczony przez 15 minut będzie idealnie wilgotny i wypieczony. W małym rondelku mieszamy ze sobą cebulę, sok z cytryny, wino i gotujemy przez 8 minut. Po tym czasie dodajemy masło i kremówkę – pamiętamy o mieszaniu do czasu zgęstnienia. Pieczonego łososia dekorujemy sosem cytrynowym i posiekana pietruszką.
Łosoś pieczony w folii aluminiowej: przepis
Oto składniki na łososia pieczonego w folii aluminiowej:
- 3-4 filety z łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 pokrojone pomidory
- 2 cebule
- ¼ szklanki soku z cytryny
- suszone oregano
- suszony tymianek
Jak zrobić łososia pieczonego w folii aluminiowej?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nacieramy filety łososia oliwa z oliwek, solą oraz pieprzem. W misce mieszamy ze sobą pomidory, cebule, oliwę, sok z cytryny, oregano oraz tymianek. Porcje łososia układamy do foliowych łódeczek i wokół wkładamy warzywa. Zamykamy szczelnie paczuszki. Pieczemy przez 25 minut. Podajemy z puree z ziemniaków lub ryżem basmati.
Sprawdź inne przepisy na obiad!