ŁOSOŚ PIECZONY: łosoś pieczony na patelni i inne

łosoś pieczony fot. Fotolia
Łosoś pieczony to ciekawy pomysł na lekki obiad lub lunch z dodatkiem sezonowych warzyw. Sprawdź nasze przepisy!
/ 20.04.2017 13:45
łosoś pieczony fot. Fotolia

Łosoś pieczony pochodzący zarówno z Norwegii, jak i Bałtyku jest bogaty w cenne kwasy omega – 3 i 6, które pozytywnie wpływają na nasza sylwetkę i zdrowie. Łosoś pieczony na patelni, w folii aluminiowej lub łosoś pieczony w sosie to doskonały pomysł na lekki lunch – sprawdź nasze przepisy!

Łosoś pieczony na patelni: przepis

Oto składniki na łososia pieczonego na patelni:

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić łososia pieczonego na patelni?

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy łososia solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony około 4 minut. Przekładamy rybę za pomocą szpatułki tak, by nie rozerwać delikatnej struktury łososia. Zdejmujemy skórę za pomocą łyżki lub noża. Możemy go podawać z dzikim ryżem i pomidorkami koktajlowymi.

Łosoś pieczony w sosie : przepis

Oto składniki na łososia pieczonego w sosie:

  • 3-4 filety z łososia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • garść posiekanej pietruszki

Sos cytrynowy

  • posiekana cebula
  • ¼ soku z cytryny
  • ¼ szklanki białego wina
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • pół kostki masła

Jak zrobić łososia pieczonego w sosie?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej filety z łososia. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwa z oliwek. Łosoś pieczony przez 15 minut będzie idealnie wilgotny i wypieczony.  W małym rondelku mieszamy ze sobą cebulę, sok z cytryny, wino i gotujemy przez 8 minut. Po tym czasie dodajemy masło i kremówkę – pamiętamy o mieszaniu do czasu zgęstnienia. Pieczonego łososia dekorujemy sosem cytrynowym i posiekana pietruszką.

Łosoś pieczony w folii aluminiowej: przepis

Oto składniki na łososia pieczonego w folii aluminiowej:

  • 3-4 filety z łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 pokrojone pomidory
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • suszone oregano
  • suszony tymianek

Jak zrobić łososia pieczonego w folii aluminiowej?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nacieramy filety łososia oliwa z oliwek, solą oraz pieprzem. W misce mieszamy ze sobą pomidory, cebule, oliwę, sok z cytryny, oregano oraz tymianek. Porcje łososia układamy do foliowych łódeczek i wokół wkładamy warzywa. Zamykamy szczelnie paczuszki. Pieczemy przez 25 minut. Podajemy z puree z ziemniaków lub ryżem basmati.

Sprawdź inne przepisy na obiad!

 

Redakcja poleca

REKLAMA