Składniki:
- 17 jajek
- duży por
- pęczek natki pietruszki (najlepiej karbowanej)
- 10–12 dużych liści szpinaku
- 30 dag łososia w jednym kawałku (bez skóry)
- czubata łyżka bułki tartej
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz
Dodatkowo:
- masło i bułka do formy
Przygotowanie:
- Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Duś na maśle około 3 minut, aby lekko zmiękł. Przestudź.
- Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz, a gdy ostygną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz i posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj z surowymi jajkami i bułką tartą. Dopraw solą, rozmarynem, pieprzem, gałką i papryką.
- Szpinak blanszuj minutę, osącz na papierowym ręczniku. Łososia oprósz pieprzem, owiń liśćmi szpinaku. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką. Nałóż 1/2 masy, połóż łososia, przykryj resztą masy.
- Piecz 75 minut (190 st.). Pasztet odstaw na 10 minut i wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym lub żurawiną.