Bulion warzywny - przepis na najlepszy wegetariański rosół

Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw, przypraw i dużej dozy cierpliwości - na wolnym ogniu powinien gotować się około 3 godzin.
Małgorzata Machnicka / 31.03.2020 19:44
DRUKUJ PRZEPIS
Bulion warzywny - przepis na najlepszy wegetariański rosół fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 180 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 3 cebule,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 1 cały por,
  • natka pietruszki,
  • 4 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 6 liści laurowych,
  • 4 łyżki sosu sojowego, 
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Bulion warzywny to świetna baza dla wielu zup i sosów. Doskonale nadaje się również do klasycznego risotto.

Podstawą jest włoszczyzna, czyli seler, marchew, por i pietruszka oraz kilka klasycznych przypraw - ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk. Aby bulion zyskał smak umami - dodaj do niego kilka łyżek sosu sojowego, będzie jeszcze pyszniejszy!

Bulion warzywny warto robić ze sporym zapasem. Z naszego przepisu wychodzi około 4 litrów rosołu. Możesz przelać go do pojemniczków, zamrozić i korzystać wtedy, kiedy potrzebujesz. 

  1. Cebulę obierz i opal nad gazem. Jeśli nie masz w kuchni palnika gazowego, ułóż je na blaszce, skrop olejem i piecz w piekarniku na najwyższej polce aż zyskają z wierzchu ciemnobrązowy kolor.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć wszystkie przyprawy oraz czosnek i chwilę podsmaż.
  3. Dodaj marchew i pietruszki przekrojone na pół, seler pokrojony na mniejsze części i natkę. Smaż 2-3 minuty.
  4. Całość zalej zimną wodą i dodaj wcześniej opaloną cebulę.
  5. Bulion warzywny zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, aby tylko delikatnie bulgotał.
  6. Gotuj przez 3-4 godziny. Na sam koniec dopraw bulion warzywny solą i sosem sojowym.

Więcej przepisów na zupy:
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy
Zupa kartoflanka - przepis Magdy Gessler
Przepis na zupę marchewkową
Przepis na grochówkę z boczkiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)