Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- chleby tostowe pełnoziarnisty - 1,5 opakowania
- serek Filadelfia 850 g
- śmietanka kremówka 36% 200 g
- chrzan tarty 1 łyżka
- ogórek 2
- łosoś wędzony 200 g
- jajka 3 ugotowane na twardo
- zielony pieprz marynowany 2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- korniszony 6 szt.
- koperek duży pęczek
- cytryna 1 szt.
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Składniki na szwedzki tort kanapkowy z łososiem wielkości 1x3 kromki chleba ułożone w 4 warstwach:
- Odciąć kilka plastrów ogórka do dekoracji, resztę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Kilka plasterków łososia zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Korniszony i jajka posiekać. Czosnek obrać.
- Do serka dodać śmietanę, wymieszać, podzielić na cztery części. Pierwszą wymieszać z łososiem, połową koperku i pieprzem marynowanym (trochę koperku zostawić do dekoracji). Drugą z ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzecią z jajkami i korniszonami, czwartą z chrzanem.
- Masy doprawić do smaku. Okroić chleb ze skórki. Ułożyć pierwszą warstwę chleba na desce lub paterze, na której mamy zamiar podać tort. To ważne, bo gotowy tort jest trudno przenieść.
- Posmarować pierwszą warstwę chleba masą jajeczną, ułożyć na niej drugą warstwę chleba i posmarować ją masą łososiową, trzecią warstwę posmarować masą ogórkową, czwartą masą chrzanową, którą trzeba też posmarować boki tortu.
- Tort kanapkowy udekorować koperkiem, plasterkami ogórka i cytryny oraz plasterkami łososia zwiniętymi w różyczki. Schłodzić w lodówce. Podawać po 4 godzinach chłodzenia. Pokroić w plastry.