Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek białych szparagów
- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
Sos do szparagów:
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- szalotka
- łyżka octu winnego
- sok z cytryny do smaku
- szczypiorek
- pieprz Cayenne
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos cytrynowy. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
- Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 min (np. w płaskim, szerokim rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.