Pomysły na ciepłe danie na święta: podaj gościom pyszny obiad świąteczny i zadbaj o to, aby był to gorący, pożywny posiłek

ciepłe dania na święta fot. Adobe Stock, bit24
Jakie ciepłe danie na święta podać gościom w Boże Narodzenie i drugi dzień świąt? Postaw na aromatyczne, korzenne pieczenie mięsne oraz dania z kiszonej kapusty. Świetnie sprawdzą się także dania z ryb, w szczególności z łososiem, dorszem lub pstrągiem. Nie zapomnij też o kremowych, gorących sosach oraz dodatkach.
/ 16.12.2023 05:37
ciepłe dania na święta fot. Adobe Stock, bit24

Jeśli gościsz u siebie sporo osób podczas świątecznych dni, na pewno chcesz poczęstować wszystkich czymś ciepłym i pożywnym. Postaw więc na dania mięsne, rybne oraz szybkie dania jednogarnkowe. Nie zapomnij także o wędlinach oraz sałatkach, które będą dodatkiem do głównego dania.

Spis treści:

  1. Schab ze śliwką
  2. Łosoś w sosie z białych warzyw
  3. Bigos
  4. Kapuśniak

Ciepłe danie na święta: schab ze śliwką

Świąteczny schab ze śliwką to popularna potrawa, która idealnie sprawdza się jako element dania głównego, jak i wędlina podawana do bożonarodzeniowych sałatek. Przygotujesz go szybko i możesz dodać do niego jasny sos pieczeniowy, krem z warzyw albo podać bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • kilogram schabu,
  • 200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • spora łyżka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj, osusz i przełóż na deskę, a następnie zrób głębokie nacięcie wzdłuż.
  2. Śliwki namocz w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut, a następnie odsącz i osusz w ręczniku papierowym.
  3. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następnie dokładnie natrzyj nacięcie w środku. Resztę wmasuj w zewnętrzną część schabu.
  4. Do nacięcia włóż ciasno śliwki (możesz je wcześniej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie zabezpiecz je wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Schab musi być ciasno "zszyty". Możesz użyć też nici do gotowania czy pieczenia szynki.
  5. Gotowy schab przełóż do naczynia żaroodpornego (koniecznie musi mieć ono pokrywę) i polej niewielką ilością oleju. Możesz dodatkowo jeszcze raz natrzeć go z zewnątrz przyprawami.
  6. Przykryj schab i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin (możesz je marynować nawet do 48 godzin).
  7. Po tym czasie przełóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
  8. Podczas pieczenia w naczyniu wytworzy się tłusty sos. Dobrze jest przynajmniej raz otworzyć naczynie i polać sosem mięso z każdej strony.

ciepłe danie na boże narodzenie

fot. Ciepłe danie na święta: schab ze śliwką/Adobe Stock, teressa

Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z białych warzyw

Łosoś pieczony to doskonała i lekka propozycja na pyszny świąteczny obiad. Możesz zamiast niego wybrać dowolną inna rybę - w szczególności poleca się dorsz, pstrąg oraz halibut.

Składniki na rybę:

  • filet z łososia,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • cytryna,
  • pół łyżeczki rozmarynu.

Składniki na sos:

  • 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 100 ml śmietany,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połówka selera,
  • kawałek pora (ok. 5-6 cm),
  • kalarepa,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • posiekany koperek,
  • płaska łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz i natrzyj wymieszanymi wcześniej przyprawami.
  2. Ułóż na blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę przekrój na pół. Z połówki wyciśnij sok i skrop nim łososia. Drugą połówkę pokrój na plastry i ułóż na wierzchu oraz dookoła ryby.
  3. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na pół godziny.
  4. Kiedy łosoś się piecze, przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój w kawałki.
  5. W rondelku rozgrzej odrobinę oleju lub masła, a następnie podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj.
  6. Następnie dodaj resztę warzyw, podsmaż przez 2-3 minuty i zalej całość bulionem.
  7. "Pyrkaj" na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. Warzywa muszą zmięknąć na tyle, aby dało się je zmiksować.
  8. Śmietanę wymieszaj z 50 ml zimnej wody oraz mąką.
  9. Kiedy warzywa będą już miękkie, zblenduj całość na gładki krem, dodaj przyprawy oraz mieszankę śmietanową.
  10. Całość wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku.
  11. Polej sosem gotowego łososia i podaj z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub kaszą.

ciepłe danie na święta

fot. Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z białych warzyw/Adobe Stock, Maresol

Ciepłe danie na święta: bigos

Nie ma nic lepszego, niż pyszny świąteczny bigos. Możesz przygotować go zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Jeśli chcesz, aby był mniej kwaśny, przed ugotowaniem kapusty kiszonej dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 500 g mięsa (np. boczku lub karkówki),
  • 200 g kiełbasy,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • spora garść suszonych grzybów,
  • kilka suszonych śliwek (opcjonalnie),
  • duża cebula,
  • 750 ml bulionu,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kminku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i mięso pokrój w kostkę. W dużym rondlu na oleju lub maśle zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i całość dokładnie obsmaż z każdej strony. Musi się mocno zarumienić.
  2. W wersji wege podsmaż samą cebulę.
  3. Do rondla wlej bulion i zagotuj. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby i śliwki, jeśli używasz.
  4. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.
  5. Kapustę odciśnij, poszatkuj i dodaj do gotującego się bulionu. Jeśli całość jest za gęsta, dodaj wody.
  6. Gotuj jeszcze pół godziny, a pod koniec dodaj przecier i dopraw do smaku.
  7. W mniejszym rondelku podsmaż mąkę bez żadnego tłuszczu. Kiedy zbrązowieje, dodaj masło, szybko zamieszaj i podsmażaj, aż całe się rozpuści. Dodaj do gotującego się bigosu.

ciepłe dania na boże narodzenie

fot. Danie świąteczne na ciepło: bigos/Adobe Stock, HLPhoto

Ciepłe danie na święta: kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty idealnie sprawdzi się jako świąteczna potrawa. Podaj go z porządną kromką chrupiącego chleba. Smak kapuśniaka przyjemnie rozgrzewa i doskonale pasuje do spotkań z rodziną. Podobnie, jak w przypadku bigosu, możesz wcześniej opłukać kapustę albo zostawić jej naturalną kwasotę.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 120-150 g boczku wędzonego,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • duża cebula,
  • duża marchew,
  • 500 g ziemniaków,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta kminku (opcjonalnie),
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka oraz boczek opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (boczek w drobną kostkę).
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso, podsmaż 2-3 minuty i zalej bulionem.
  3. Zagotuj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, grzyby oraz pokrojone w kostkę marchew oraz ziemniaki.
  4. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Kiszoną kapustę odciśnij, posiekaj i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj kolejne 30 minut, aż kapusta zmięknie.
  6. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem.

Ciepłe danie na święta bożonarodzeniowe

fot. Ciepłe danie na święta: kapuśniak/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Zobacz też inne pomysły na świąteczne dania:

Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
3 przepisy na keto ciasta świąteczne. Upiecz pyszny niskowęglowodanowy piernik, sernik i makowiec
3 przepisy na keto ciasta świąteczne. Upiecz pyszny niskowęglowodanowy piernik, sernik i makowiec
Keto ciasta świąteczne zawierają znacznie mniej węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jest to możliwe dzięki wymianie w przepisie maki pszennej na mąki wykonane np. z migdałów czy wiórków kokosowych. Pozbawione są też dodatku cukru, który zastępuje się bezcukrowymi słodzikami. I tak w całym przepisie na sernik jest 40-50 g węglowodanów, w całym pierniku i makowcu – 50-60 g. Tymczasem w tradycyjnych wypiekach tyle cukrów może być w jednym kawałku tych ciast.
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Gęś pieczona w kawałkach i w całości: jesenno-świąteczne danie, które rozpływa się w ustach. Przepis na pyszną, soczystą gęś
Gęś pieczona w kawałkach i w całości: jesenno-świąteczne danie, które rozpływa się w ustach. Przepis na pyszną, soczystą gęś
Gęś pieczona w kawałkach może być podana od razu z żurawinowym sosem, brzoskwiniami lub buraczkami, ale intensywnego smaku nabiera na drugi dzień. Możesz ją przygotować także w rękawie - to zdrowsza wersja, bo mięso dusi się w swoim sosie. Jeśli chcesz, możesz także przygotować gęś pieczoną w całości z jabłkami i czosnkiem.
Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić pyszny pasztet świąteczny na Boże Narodzenie
Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić pyszny pasztet świąteczny na Boże Narodzenie
Jak zrobić prosty pasztet domowy? Wystarczy tylko kilka składników i odpowiednie przyprawienie. Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie możesz przygotować w wersji klasycznej, dodać pistacje albo żurawinę. Pysznie będzie smakować także z aromatycznym sosem z owoców leśnych albo żurawiny. Zobacz, jak zrobić dobry pasztet z różnych mięs.
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Pyszne faworki z karpia przygotujesz w mniej niż godzinę. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć doskonałą przekąskę na wigilijny stół. Możesz także wykorzystać ten przepis poza świętami - jako codzienny dodatek do dania głównego także świetnie się sprawdzi. Zobacz, jak przyrządzić faworki z karpia.
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis, który jest idealny nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowania, nie rób ciasta drożdżowego z naszego przepisu, a wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Według przepisu na piernik tradycyjny, przygotowywanie ciasta należy zacząć 3-4 tygodnie przed świętami - korzenna masa musi leżakować, aby dojrzeć. Jeśli rozpoczniesz proces później, nie przejmuj się. Możesz nieco skrócić każdy etap przygotowania piernika tradycyjnego.
Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak
Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak
Bez ciasteczek świątecznych nie ma świąt Bożego Narodzenia! Te z naszego przepisu są chrupiące i korzenne, doskonale pasują do kawy lub herbaty.
Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka to prosta i tania sałatka, która dobrze smakuje z pieczonym mięsem lub z wędliną. Do sałatki z pora i jajka dodaj kwaśne jabłko - najlepiej jonagold lub szarą renetę.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony to świąteczna tradycja w wielu polskich domach. To również najprostszy i najszybszy (a do tego bardzo smaczny) sposób na podanie tej ryby podczas wigilijnej kolacji.

Redakcja poleca

REKLAMA