Jeśli gościsz u siebie sporo osób podczas świątecznych dni, na pewno chcesz poczęstować wszystkich czymś ciepłym i pożywnym. Postaw więc na dania mięsne, rybne oraz szybkie dania jednogarnkowe. Nie zapomnij także o wędlinach oraz sałatkach, które będą dodatkiem do głównego dania.
Spis treści:
Ciepłe danie na święta: schab ze śliwką
Świąteczny schab ze śliwką to popularna potrawa, która idealnie sprawdza się jako element dania głównego, jak i wędlina podawana do bożonarodzeniowych sałatek. Przygotujesz go szybko i możesz dodać do niego jasny sos pieczeniowy, krem z warzyw albo podać bez żadnych dodatków.
Składniki:
- kilogram schabu,
- 200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 300 g suszonych śliwek,
- spora łyżka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta imbiru.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj, osusz i przełóż na deskę, a następnie zrób głębokie nacięcie wzdłuż.
- Śliwki namocz w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut, a następnie odsącz i osusz w ręczniku papierowym.
- Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następnie dokładnie natrzyj nacięcie w środku. Resztę wmasuj w zewnętrzną część schabu.
- Do nacięcia włóż ciasno śliwki (możesz je wcześniej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie zabezpiecz je wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Schab musi być ciasno "zszyty". Możesz użyć też nici do gotowania czy pieczenia szynki.
- Gotowy schab przełóż do naczynia żaroodpornego (koniecznie musi mieć ono pokrywę) i polej niewielką ilością oleju. Możesz dodatkowo jeszcze raz natrzeć go z zewnątrz przyprawami.
- Przykryj schab i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin (możesz je marynować nawet do 48 godzin).
- Po tym czasie przełóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
- Podczas pieczenia w naczyniu wytworzy się tłusty sos. Dobrze jest przynajmniej raz otworzyć naczynie i polać sosem mięso z każdej strony.
fot. Ciepłe danie na święta: schab ze śliwką/Adobe Stock, teressa
Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z białych warzyw
Łosoś pieczony to doskonała i lekka propozycja na pyszny świąteczny obiad. Możesz zamiast niego wybrać dowolną inna rybę - w szczególności poleca się dorsz, pstrąg oraz halibut.
Składniki na rybę:
- filet z łososia,
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- cytryna,
- pół łyżeczki rozmarynu.
Składniki na sos:
- 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 100 ml śmietany,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- połówka selera,
- kawałek pora (ok. 5-6 cm),
- kalarepa,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- posiekany koperek,
- płaska łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
- Łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz i natrzyj wymieszanymi wcześniej przyprawami.
- Ułóż na blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę przekrój na pół. Z połówki wyciśnij sok i skrop nim łososia. Drugą połówkę pokrój na plastry i ułóż na wierzchu oraz dookoła ryby.
- Wstaw do piekarnika (200 stopni) na pół godziny.
- Kiedy łosoś się piecze, przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój w kawałki.
- W rondelku rozgrzej odrobinę oleju lub masła, a następnie podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Następnie dodaj resztę warzyw, podsmaż przez 2-3 minuty i zalej całość bulionem.
- "Pyrkaj" na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. Warzywa muszą zmięknąć na tyle, aby dało się je zmiksować.
- Śmietanę wymieszaj z 50 ml zimnej wody oraz mąką.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, zblenduj całość na gładki krem, dodaj przyprawy oraz mieszankę śmietanową.
- Całość wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku.
- Polej sosem gotowego łososia i podaj z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub kaszą.
fot. Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z białych warzyw/Adobe Stock, Maresol
Ciepłe danie na święta: bigos
Nie ma nic lepszego, niż pyszny świąteczny bigos. Możesz przygotować go zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Jeśli chcesz, aby był mniej kwaśny, przed ugotowaniem kapusty kiszonej dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Składniki:
- 500 g mięsa (np. boczku lub karkówki),
- 200 g kiełbasy,
- kilogram kiszonej kapusty,
- spora garść suszonych grzybów,
- kilka suszonych śliwek (opcjonalnie),
- duża cebula,
- 750 ml bulionu,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka kminku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Cebulę i mięso pokrój w kostkę. W dużym rondlu na oleju lub maśle zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i całość dokładnie obsmaż z każdej strony. Musi się mocno zarumienić.
- W wersji wege podsmaż samą cebulę.
- Do rondla wlej bulion i zagotuj. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby i śliwki, jeśli używasz.
- Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.
- Kapustę odciśnij, poszatkuj i dodaj do gotującego się bulionu. Jeśli całość jest za gęsta, dodaj wody.
- Gotuj jeszcze pół godziny, a pod koniec dodaj przecier i dopraw do smaku.
- W mniejszym rondelku podsmaż mąkę bez żadnego tłuszczu. Kiedy zbrązowieje, dodaj masło, szybko zamieszaj i podsmażaj, aż całe się rozpuści. Dodaj do gotującego się bigosu.
fot. Danie świąteczne na ciepło: bigos/Adobe Stock, HLPhoto
Ciepłe danie na święta: kapuśniak
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty idealnie sprawdzi się jako świąteczna potrawa. Podaj go z porządną kromką chrupiącego chleba. Smak kapuśniaka przyjemnie rozgrzewa i doskonale pasuje do spotkań z rodziną. Podobnie, jak w przypadku bigosu, możesz wcześniej opłukać kapustę albo zostawić jej naturalną kwasotę.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 120-150 g boczku wędzonego,
- litr bulionu warzywnego,
- 500 g kapusty kiszonej,
- duża cebula,
- duża marchew,
- 500 g ziemniaków,
- łyżka majeranku,
- szczypta kminku (opcjonalnie),
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- kilka suszonych grzybów,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żeberka oraz boczek opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (boczek w drobną kostkę).
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso, podsmaż 2-3 minuty i zalej bulionem.
- Zagotuj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, grzyby oraz pokrojone w kostkę marchew oraz ziemniaki.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Kiszoną kapustę odciśnij, posiekaj i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj kolejne 30 minut, aż kapusta zmięknie.
- Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem.
fot. Ciepłe danie na święta: kapuśniak/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Zobacz też inne pomysły na świąteczne dania: