Tradycyjny bigos, opiewany przez wielu poetów, w tym Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", składał się z kiszonej i świeżej kapusty, mięsa, suszonych śliwek, cebuli oraz przypraw. Dla lepszego smaku dodawano do niego czasem miód. Smak i zapach bigosu to coś, co bezsprzecznie kojarzone jest z kuchnią staropolską.
Przepisy na bigos
Dziś bigos nadal jest gotowany i jedzony z wielkim apetytem. Jako jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej utrzymuje się w czołówce głównych potraw podawanych szczególnie podczas świąt! Zobacz, jak je przygotować!
Zobacz inne przepisy świąteczne:
Zobacz 10 przepisów na pyszny bigos!
Bigos ze śliwkami - sprawdzony przepis
Bigos ze śliwkami i suszonymi grzybami to jedno z tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Chociaż ze względu na dodatek mięsa raczej nie serwujemy go do wigilijnej wieczerzy, świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Bazą jest 2 kg kiszonej kapusty, a także łopatka wieprzowa i kiełbasa zwyczajna.
Przepis na bigos jak na Kaszubach
Ze starych i sprawdzonych przepisów wychodzą najlepsze dania. takie jak bigos kaszubski!
Przepis na bigos z pieczarkami
Bigos z pieczarkami zachwycia każdego członka Twojej rodziny. Idealny na święta wielkanocne!
Przepis na bigos z parówkami
Wypróbuj przepis na bigos z parówką!
Przepis na bigos paprykowo-pomidorowy
Papryka i pomidory w bigosie to wspaniały pomysł na urozmaicenie tego posiłku!
Bigos jak w Szwecji - przepis
Wypróbuj przepis na danie z wołowiny i ziemniaków!
Przepis na bigos z patisonów
Bigos z patisonów urozmaici każdy obiad!
Przepis na bigos z pęczakiem
Odkryj zaskakujące połączenie tradycyjnego bigosu z kaszą pęczak!