Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny
Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść pigwę na surowo, ugotowaną i w formie przetworów bez cukru. Sok z pigwy bez cukru pity z umiarem też jest polecany w diecie cukrzycowej. Porcja nie powinna stanowić jednak więcej niż 100 ml. Pigwa ma wiele przydatnych dla cukrzyków właściwości: obniża cholesterol, chroni zdrowie wątroby i nerek. Czytaj więcej
17 sprytnych trików, by oszczędzić na jedzeniu bez utraty jego jakości. Banalne i te mniej znane wskazówki od dietetyka
17 sprytnych trików, by oszczędzić na jedzeniu bez utraty jego jakości. Banalne i te mniej znane wskazówki od dietetyka2 lata temu
Wysokie ceny jedzenia zauważa każdy. Klasyczny koszyk zakupowy Polaków drożeje z miesiąca na miesiąc. Niestety próba zaoszczędzenia na jedzeniu może odbić się na zdrowiu i odporności twojej rodziny. Oto kilka cennych wskazówek, jak zaoszczędzić na jedzeniu bez pogarszania jego jakości i wartości prozdrowotnych. Wiele z nich może znasz i stosujesz, ale na pewno kilka z nich cię zaskoczy. Czytaj więcej
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem2 lata temu
Właściwości prozdrowotne pigwy są bardzo szerokie: wspiera ona zdrowie serca, może poprawiać odporność, a ponadto pomaga w odchudzaniu. Pigwę bada się też pod względem jej nadzwyczajnych właściwości przeciwrefluksowych i przeciw wrzodom żołądka. Choć pigwa nie wyróżnia się wartościami odżywczymi spośród innych owoców, jej charakterystyczne właściwości zaskakują i są bardzo intensywne. Czytaj więcej
Słodziki jednak bardziej szkodliwe, niż sądzono? Wszystko przez ich wpływ na jelita. Najnowsze badanie wzburza świat nauki
Słodziki jednak bardziej szkodliwe, niż sądzono? Wszystko przez ich wpływ na jelita. Najnowsze badanie wzburza świat nauki2 lata temu
Sztuczne słodziki prawdopodobnie mają na ludzkie ciało znacznie większy wpływ, niż się obecnie sądzi. Takie wnioski wyciągają izraelscy naukowcy z badania opublikowanego w sierpniu 2022 w magazynie Cell. Sacharyna, sukraloza, stewia i aspartam wpłynęły na zmiany składu mikroflory jelitowej, a sacharyna i sukraloza zmieniają też na niekorzyść metabolizm glukozy. Czytaj więcej
Dynia na surowo jest jadalna, a do tego niezwykle zdrowa i smaczna. Jak najlepiej jeść surową dynię?
Dynia na surowo jest jadalna, a do tego niezwykle zdrowa i smaczna. Jak najlepiej jeść surową dynię?2 lata temu
Dynia na surowo jest jadalna, ale nie każdy gatunek dyni nadaje się do jedzenia bez obróbki. Większość dyń jest zbyt twarda, by dało się zjeść je na surowo. Surową dynię możesz dodać do koktajlu, wycisnąć z niej sok, zetrzeć na tarce i dodać do surówki. Oto sposoby jedzenia surowej dyni i zalety tego rozwiązania. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść kukurydzy? Czy ciebie też dotyczą te przeciwwskazania?
Kto nie powinien jeść kukurydzy? Czy ciebie też dotyczą te przeciwwskazania?2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia kukurydzy to: alergia na kukurydzę, wysokie stężenie potasu we krwi, niewydolność nerek i uchyłki jelita grubego. Kukurydzy nie powinno się jeść też przed kolonoskopią. Efekty uboczne jedzenia kukurydzy zależą od twojej przypadłości. Mogą być to bóle brzucha, niestrawność, ale też np. objawy ujawniające się na skórze: wysypka i pokrzywka. Czytaj więcej
6 mitów o kawie, które sama nieświadomie powtarzasz. Szok i zaskoczenie gwarantowane
6 mitów o kawie, które sama nieświadomie powtarzasz. Szok i zaskoczenie gwarantowane2 lata temu
Mity o kawie są wiecznie żywe. Wierzysz w to, że kawa odwadnia lub wypłukuje magnez? Wydaje ci się, że kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia? A może nie pijesz kawy przez wysokie ciśnienie? To wszystko mity bez potwierdzenia w dowodach naukowych. Poznaj prawdę na temat kawy i zabłyśnij, przedstawiając ciekawostki o kawie znajomym. Czytaj więcej
Jedz te owoce codziennie i wzmacniaj swoje kości. Prawdziwy tani superfood dla kobiet
Jedz te owoce codziennie i wzmacniaj swoje kości. Prawdziwy tani superfood dla kobiet2 lata temu
Suszone śliwki mają właściwości wzmacniające kości: zapobiegają utracie ich gęstości i przeciwdziałają osteoporozie. Wystarczy, że codziennie zjesz 4 suszone śliwki, a uchronisz się przed problematycznymi złamaniami w przyszłości. Śliwki są dobre na kości ze względu na zawartość witaminy K i specyficzny koktajl antyoksydantów. Czytaj więcej
FIT kotlety z kalafiora - 5 tanich, roślinnych i dietetycznych przepisów na kalafiorowe kotlety i steki
FIT kotlety z kalafiora - 5 tanich, roślinnych i dietetycznych przepisów na kalafiorowe kotlety i steki2 lata temu
Fit kotlety z kalafiora to doskonały pomysł na wegetariański, lżejszy obiad. Z kalafiora możesz przygotować dwa rodzaje kotletów: steki z dużego kawałka kalafiora z głąbem, lub kotlety „mielone” z kalafiora z dodatkami. Oto 5 smacznych dietetycznych przepisów na fit kotlety z dodatkiem kalafiora. Czytaj więcej
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?2 lata temu
Chcesz, żeby przygotowane przez ciebie grzyby zachowały pełnię wartości odżywczych i pyszny smak? Wystrzegaj się tych częstych błędów w gotowaniu, przechowywaniu i rozpoznawaniu grzybów. Niszczą cenne wartości w grzybach, a niektóre powodują, że grzyby robią się niebezpieczne dla zdrowia. Popełniają je nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA