Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Owoce pigwy są kwaśne, ale czy pigwa zakwasza przez to organizm?
Owoce pigwy są kwaśne, ale czy pigwa zakwasza przez to organizm?2 lata temu
Choć pigwa jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Owoce pigwy dostarczają zdrowych (zasadotwórczych) pierwiastków: potasu, magnezu i wapnia, które powodują, że pigwa znajduje się na liście produktów odkwaszających. Choć pigwa jest zdrowa i na pewno nie zakwasza organizmu, cała idea dzielenia produktów na zakwaszające i odkwaszające, bazuje na mitach dietetycznych i jest rozumiana nieprawidłowo. Czytaj więcej
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż cytryna, a Polacy przechodzą obok niej obojętnie. Rośnie w całej Polsce na obrzeżach lasów
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż cytryna, a Polacy przechodzą obok niej obojętnie. Rośnie w całej Polsce na obrzeżach lasów2 lata temu
W 100 g owoców dzikiej róży znajdziesz aż 426 mg naturalnej witaminy C. To jedno z najlepszych źródeł witaminy C ogółem, a z pewnością najlepsze naturalne źródło witaminy C, które możesz pozyskać w Polsce za darmo. Już 3 maleńkie owoce dzikiej róży zapewniają 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Czytaj więcej
Ten jesienny polski owoc zwalcza refluks i zgagę na dobre. Badania potwierdzają, że jest równie skuteczny, jak leki!
Ten jesienny polski owoc zwalcza refluks i zgagę na dobre. Badania potwierdzają, że jest równie skuteczny, jak leki!2 lata temu
Pestki z pigwy i pigwowca na refluks stosuje się w postaci naparów lub maceratów. Po kontakcie pestek pigwy z wodą tworzy się roślinny śluz, który nawilża przewód pokarmowy i przyspiesza zwalczanie stanu zapalnego wywołanego refluksem. Na refluks i zgagę świetnie działają też syrop z pigwy i ekstrakt z soku pigwy. Ich właściwości są potwierdzone naukowo i porównywalne ze skutecznością leków. Czytaj więcej
Czy można jeść brukselkę na surowo? Tak, ale kobiety z tą przypadłością muszą być szczególnie ostrożne
Czy można jeść brukselkę na surowo? Tak, ale kobiety z tą przypadłością muszą być szczególnie ostrożne2 lata temu
Brukselka na surowo jest jadalna i bardzo zdrowa. Jedynym minusem jedzenia surowej brukselki jest obecność goitrogenów (substancji wolotwórczych), które blokują tworzenie hormonów tarczycy. Surowa brukselka może powodować też u niektórych wzdęcia i gazy. Posmakuj surówki z surowej brukselki i jedz ją na zdrowie. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy2 lata temu
Skutki uboczne jedzenie pigwy i picia soku z pigwy obejmują: podrażniania jamy ustnej, niegroźne problemy żołądkowe i hiperglikemię (w przypadku posłodzonych przetworów z pigwą). Przeciwwskazania do jedzenia pigwy są nieczęste, to np. konieczność stosowania diety ubogopotasowej i alergia na pigwę. Pigwy nie powinno się przyjmować wraz z doustnymi lekami. Czytaj więcej
Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny
Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść pigwę na surowo, ugotowaną i w formie przetworów bez cukru. Sok z pigwy bez cukru pity z umiarem też jest polecany w diecie cukrzycowej. Porcja nie powinna stanowić jednak więcej niż 100 ml. Pigwa ma wiele przydatnych dla cukrzyków właściwości: obniża cholesterol, chroni zdrowie wątroby i nerek. Czytaj więcej
17 sprytnych trików, by oszczędzić na jedzeniu bez utraty jego jakości. Banalne i te mniej znane wskazówki od dietetyka
17 sprytnych trików, by oszczędzić na jedzeniu bez utraty jego jakości. Banalne i te mniej znane wskazówki od dietetyka2 lata temu
Wysokie ceny jedzenia zauważa każdy. Klasyczny koszyk zakupowy Polaków drożeje z miesiąca na miesiąc. Niestety próba zaoszczędzenia na jedzeniu może odbić się na zdrowiu i odporności twojej rodziny. Oto kilka cennych wskazówek, jak zaoszczędzić na jedzeniu bez pogarszania jego jakości i wartości prozdrowotnych. Wiele z nich może znasz i stosujesz, ale na pewno kilka z nich cię zaskoczy. Czytaj więcej
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem2 lata temu
Właściwości prozdrowotne pigwy są bardzo szerokie: wspiera ona zdrowie serca, może poprawiać odporność, a ponadto pomaga w odchudzaniu. Pigwę bada się też pod względem jej nadzwyczajnych właściwości przeciwrefluksowych i przeciw wrzodom żołądka. Choć pigwa nie wyróżnia się wartościami odżywczymi spośród innych owoców, jej charakterystyczne właściwości zaskakują i są bardzo intensywne. Czytaj więcej
Słodziki jednak bardziej szkodliwe, niż sądzono? Wszystko przez ich wpływ na jelita. Najnowsze badanie wzburza świat nauki
Słodziki jednak bardziej szkodliwe, niż sądzono? Wszystko przez ich wpływ na jelita. Najnowsze badanie wzburza świat nauki2 lata temu
Sztuczne słodziki prawdopodobnie mają na ludzkie ciało znacznie większy wpływ, niż się obecnie sądzi. Takie wnioski wyciągają izraelscy naukowcy z badania opublikowanego w sierpniu 2022 w magazynie Cell. Sacharyna, sukraloza, stewia i aspartam wpłynęły na zmiany składu mikroflory jelitowej, a sacharyna i sukraloza zmieniają też na niekorzyść metabolizm glukozy. Czytaj więcej
Dynia na surowo jest jadalna, a do tego niezwykle zdrowa i smaczna. Jak najlepiej jeść surową dynię?
Dynia na surowo jest jadalna, a do tego niezwykle zdrowa i smaczna. Jak najlepiej jeść surową dynię?2 lata temu
Dynia na surowo jest jadalna, ale nie każdy gatunek dyni nadaje się do jedzenia bez obróbki. Większość dyń jest zbyt twarda, by dało się zjeść je na surowo. Surową dynię możesz dodać do koktajlu, wycisnąć z niej sok, zetrzeć na tarce i dodać do surówki. Oto sposoby jedzenia surowej dyni i zalety tego rozwiązania. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.