Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Ryż z kalafiora — dietetyczny hit na odchudzanie. Jak go zrobić i do czego wykorzystać?
Ryż z kalafiora — dietetyczny hit na odchudzanie. Jak go zrobić i do czego wykorzystać?2 lata temu
Ryż z kalafiora jest dietetyczny, niskokaloryczny (25 kcal/100 g), ma mało węglowodanów i nadaje się na dietę keto i low carb. Możesz podać ryż z kalafiora do obiadu, zrobić z niego chrupiącą sałatkę, wykorzystać do dań typu stir-fry i nie tylko. Ryż z kalafiora zrobisz w kilka sekund w blenderze. Czytaj więcej
Ile kalorii ma herbata? Wszystko zależy od dodatków: może mieć od 0 do nawet 200 kcal w szklance
Ile kalorii ma herbata? Wszystko zależy od dodatków: może mieć od 0 do nawet 200 kcal w szklance2 lata temu
Czysty napar herbaciany ma 0 kcal. Nie ma znaczenia, czy to herbata zielona, biała, czarna, czy czerwona. Kaloryczność herbaty wrasta, gdy dodajesz do niej dodatki. Łyżka miodu to aż 80 kcal, łyżka soku malinowego to ok. 20 kcal, a kalorie w herbacie podbijają też syropy, cukier, mleko, lub kandyzowane i suszone owoce. Poznaj dokładną kaloryczność herbaty, którą pijesz. Czytaj więcej
Czy pestki z pigwowca i pigwy są szkodliwe? Podejrzewa się je o zawartość trujących cyjanków
Czy pestki z pigwowca i pigwy są szkodliwe? Podejrzewa się je o zawartość trujących cyjanków2 lata temu
Choć pestki z pigwowca i pigwy zawierają związki, w wyniku których mogą wydzielać się trujące cyjanki, pestki z pigwy i pigwowca są nieszkodliwe. Możesz jeść je w umiarkowanych ilościach w celu poprawy zdrowia, np. na refluks, wrzody żołądka lub stosować do przyspieszania gojenia ran. Czytaj więcej
10 najpopularniejszych mitów o grzybach w diecie. Czy wierzysz w nie tak, jak większość Polaków?
10 najpopularniejszych mitów o grzybach w diecie. Czy wierzysz w nie tak, jak większość Polaków?2 lata temu
Mity dietetyczne powiązane z grzybami są wiecznie żywe. Nawet jeśli wydaje ci się, że wiesz dużo o grzybach, wiele informacji może cię zaskoczyć. Uważasz, że grzyby słabo się trawią i są ciężkostrawne? Słyszałaś, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych? A może unikasz pieczarek i grzybów leśnych w obawie przed kandydozą? Obalamy te i inne mity o grzybach w diecie. Czytaj więcej
Zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Ponad 20 pomysłów na kreatywne upiorne potrawy i przekąski
Zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Ponad 20 pomysłów na kreatywne upiorne potrawy i przekąski2 lata temu
Fit przekąski na Halloween doskonale podkreślą upiorny nastrój w trakcie imprezy lub spotkania z okazji Halloween. Przygotuj: gniazda tarantuli z faszerowanych jajek, czaszki z papryki, banany-duchy, lub potwory z jabłek i wiele innych. Oto doskonałe zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Składa się z przekąsek, propozycji dań głównych, napojów i zdrowych upominków dla dzieci. Czytaj więcej
Owoce pigwy są kwaśne, ale czy pigwa zakwasza przez to organizm?
Owoce pigwy są kwaśne, ale czy pigwa zakwasza przez to organizm?2 lata temu
Choć pigwa jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Owoce pigwy dostarczają zdrowych (zasadotwórczych) pierwiastków: potasu, magnezu i wapnia, które powodują, że pigwa znajduje się na liście produktów odkwaszających. Choć pigwa jest zdrowa i na pewno nie zakwasza organizmu, cała idea dzielenia produktów na zakwaszające i odkwaszające, bazuje na mitach dietetycznych i jest rozumiana nieprawidłowo. Czytaj więcej
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż cytryna, a Polacy przechodzą obok niej obojętnie. Rośnie w całej Polsce na obrzeżach lasów
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż cytryna, a Polacy przechodzą obok niej obojętnie. Rośnie w całej Polsce na obrzeżach lasów2 lata temu
W 100 g owoców dzikiej róży znajdziesz aż 426 mg naturalnej witaminy C. To jedno z najlepszych źródeł witaminy C ogółem, a z pewnością najlepsze naturalne źródło witaminy C, które możesz pozyskać w Polsce za darmo. Już 3 maleńkie owoce dzikiej róży zapewniają 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Czytaj więcej
Ten jesienny polski owoc zwalcza refluks i zgagę na dobre. Badania potwierdzają, że jest równie skuteczny, jak leki!
Ten jesienny polski owoc zwalcza refluks i zgagę na dobre. Badania potwierdzają, że jest równie skuteczny, jak leki!2 lata temu
Pestki z pigwy i pigwowca na refluks stosuje się w postaci naparów lub maceratów. Po kontakcie pestek pigwy z wodą tworzy się roślinny śluz, który nawilża przewód pokarmowy i przyspiesza zwalczanie stanu zapalnego wywołanego refluksem. Na refluks i zgagę świetnie działają też syrop z pigwy i ekstrakt z soku pigwy. Ich właściwości są potwierdzone naukowo i porównywalne ze skutecznością leków. Czytaj więcej
Czy można jeść brukselkę na surowo? Tak, ale kobiety z tą przypadłością muszą być szczególnie ostrożne
Czy można jeść brukselkę na surowo? Tak, ale kobiety z tą przypadłością muszą być szczególnie ostrożne2 lata temu
Brukselka na surowo jest jadalna i bardzo zdrowa. Jedynym minusem jedzenia surowej brukselki jest obecność goitrogenów (substancji wolotwórczych), które blokują tworzenie hormonów tarczycy. Surowa brukselka może powodować też u niektórych wzdęcia i gazy. Posmakuj surówki z surowej brukselki i jedz ją na zdrowie. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy2 lata temu
Skutki uboczne jedzenie pigwy i picia soku z pigwy obejmują: podrażniania jamy ustnej, niegroźne problemy żołądkowe i hiperglikemię (w przypadku posłodzonych przetworów z pigwą). Przeciwwskazania do jedzenia pigwy są nieczęste, to np. konieczność stosowania diety ubogopotasowej i alergia na pigwę. Pigwy nie powinno się przyjmować wraz z doustnymi lekami. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA