Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Ile orzechów włoskich jeść dziennie? Niektóre osoby mogą zjeść porcję znacznie większą niż standardowa
Ile orzechów włoskich jeść dziennie? Niektóre osoby mogą zjeść porcję znacznie większą niż standardowa2 lata temu
Idealna dzienna porcja orzechów włoskich to 8 sztuk, czyli ok. 30-35 g. Ta porcja zapewnia 200 kcal. Taka dawka orzechów włoskich dostarczy cennych kwasów tłuszczowych i witamin, a nie będzie też zbyt kaloryczna. Zjadaj orzechy włoskie codziennie, by cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami. Czytaj więcej
Jak orzechy laskowe poprawiają zdrowie cukrzyków? Nie chodzi o wpływ na poziom cukru
Jak orzechy laskowe poprawiają zdrowie cukrzyków? Nie chodzi o wpływ na poziom cukru2 lata temu
Orzechy laskowe są polecane dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym. Orzechy laskowe nie wpływają mocno na poziom cukru we krwi, choć jeśli łączysz je z węglowodanami, obniżą ładunek glikemiczny posiłku. Orzechy laskowe mają niewiele cukrów (ok. 4 g/100 g) i niski indeks glikemiczny równy 15. Czytaj więcej
Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć
Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć2 lata temu
W pestkach dyni jest bardzo dużo witaminy E. 100 g pestek dyni dostarcza aż 35,1 mg witaminy E. By zapewnić dzienną wymaganą dawkę tej witaminy, wystarczy, że zjesz ok. 25 g pestek dyni dziennie. To niewielka garść lub 2 łyżki. Pestki dyni możesz kupić suszone lub pozyskać je z miąższu dyni. Jedz je na surowo lub po wysuszeniu w niewysokiej temperaturze. Czytaj więcej
10 tanich (i darmowych) kuracji na poprawę odporności, których Polacy nie doceniają. Wybierz zestaw idealny dla twojej rodziny
10 tanich (i darmowych) kuracji na poprawę odporności, których Polacy nie doceniają. Wybierz zestaw idealny dla twojej rodziny2 lata temu
Tanie kuracje na poprawę odporności to np. picie zakwasu z buraków, jedzenie domowego jogurtu probiotycznego, korzystanie z przeciwzapalnych przypraw i codzienny ruch. Zapewnij swojej rodzinie budżetowe wsparcie układu odpornościowego i korzystaj z tych tanich mikstur, przepisów i porad, które nie zrujnują twoich finansów. Czytaj więcej
Orzechy włoskie: prawdziwy polski superfood dla cukrzyków. Ile orzechów włoskich dziennie powinien jeść cukrzyk?
Orzechy włoskie: prawdziwy polski superfood dla cukrzyków. Ile orzechów włoskich dziennie powinien jeść cukrzyk?2 lata temu
Orzechy włoskie mają niewiele cukru i niski indeks glikemiczny równy 15. Jedzenie orzechów włoskich poleca się każdemu cukrzykowi dla poprawy ogólnego zdrowia, bez ryzyka podniesienia cukru we krwi. Polecana dzienna porcja orzechów włoskich w cukrzycy i insulinooporności to 30-60 g. Najcenniejszy składnik orzechów włoskich to kwasy omega-3. Czytaj więcej
Czy można popijać jabłka wodą? Niektóre osoby kategorycznie unikają tego połączenia
Czy można popijać jabłka wodą? Niektóre osoby kategorycznie unikają tego połączenia2 lata temu
Picie wody po jabłkach u niektórych osób może wywołać biegunkę lub nagłą potrzebę skorzystania z toalety. Na jabłka w ten sposób zareagują osoby wrażliwe na poliole lub inne cukry zawarte w owocu. Dla większości osób zastanawiających się „czy można pić wodę po jabłku” najlepszą radą jest: tak, spróbuj popić jabłko wodą i przetestuj reakcję twojego organizmu. Czytaj więcej
Orzechy włoskie są zdrowe, ale nie każdy powinien je jeść. Na co szkodzą orzechy włoskie?
Orzechy włoskie są zdrowe, ale nie każdy powinien je jeść. Na co szkodzą orzechy włoskie?2 lata temu
Orzechy włoskie szkodzą, jeśli masz kamicę nerkową, zapalenie trzustki, lub jesteś po niedawno przeprowadzonej operacji woreczka żółciowego. Przeciwwskazania do jedzenia orzechów włoskich to też alergia na orzechy i uchyłki jelita. Częste skutki uboczne zjedzenia orzechów włoskich to zaparcia, biegunki i wzdęcia. Czytaj więcej
To jesienne warzywo ma tyle witaminy C, że porcja za 1 zł to 100% zapotrzebowania. Inni Polacy go nie doceniają, ale ty zrób zapasy
To jesienne warzywo ma tyle witaminy C, że porcja za 1 zł to 100% zapotrzebowania. Inni Polacy go nie doceniają, ale ty zrób zapasy2 lata temu
Brukselka ma aż 85 mg witaminy C na 100 g, to więcej niż w cytrynie, pomarańczach i grejpfrutach! Już 100 g brukselki zapewni dzienną dawkę witaminy C kobietom i mężczyznom. Daj brukselce szansę, bo odpowiednio przygotowana jest naprawdę przepyszna, a do tego niezwykle zdrowa. Poprawia odporność, wspiera płodność i działa przeciwstarzeniowo. Czytaj więcej
Czy żurawina obniża, czy podbija cukier we krwi? W cukrzycy i insulinooporności jedz żurawinę tylko w tej formie
Czy żurawina obniża, czy podbija cukier we krwi? W cukrzycy i insulinooporności jedz żurawinę tylko w tej formie2 lata temu
Żurawina może obniżać glukozę i poprawiać parametry zdrowotne ważne przy cukrzycy. Prozdrowotnie dla cukrzyków działa żurawina surowa (IG 45) lub naturalny sok z żurawiny. Żurawina suszona mocniej podnosi cukier i ma wyższy indeks glikemiczny (ok. 75), więc lepiej nie stosować jej w nadmiarze przy cukrzycy i insulinooporności. Czytaj więcej
Ma o wiele więcej witaminy A, niż pomarańcze, morele i papryka, a Polacy dalej jej nie doceniają. Teraz jest najtańsza i najsmaczniejsza
Ma o wiele więcej witaminy A, niż pomarańcze, morele i papryka, a Polacy dalej jej nie doceniają. Teraz jest najtańsza i najsmaczniejsza2 lata temu
Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A, występuje ona tu głównie w postaci beta-karotenu. Już 50 g surowej, a 100 g gotowanej dyni wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, ustalone dla Polek i Polaków. Żeby najlepiej wykorzystać witaminę A z dyni, zjedz ją z odrobiną tłuszczu, naturalna witamina A najlepiej się wtedy przyswoi. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA