Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka
Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka8 godzin temu
Utnij kalorie na jesień, korzystając ze sprawdzonych wskazówek dietetyka. Nie nadużywaj miodu, poznaj triki na odchudzenie jesiennych zup i zaopatrz się w zestaw niskokalorycznych jesiennych przekąsek. To tylko niektóre ze skutecznych porad, które warto zastosować, jeśli nie chcesz skończyć sezonu zimowego z kilkoma kilogramami na plusie. Czytaj więcej
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?wczoraj
Winogrona bezpestkowe są zdrowe i wartościowe tak, jak winogrona z pestkami. Odmiany winogron bez pestek dostępne w Polsce nie powstają w wyniku laboratoryjnych metod GMO, a w wyniku starannej hodowli. Nie obawiaj się jedzenia winogron bezpestkowych. Kupuj je, jeśli wolisz jeść winogrona bez pestek. Czytaj więcej
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycyprzedwczoraj
Cukrzycy mogą jeść grzyby wręcz w dowolnych ilościach, bez ograniczeń. Grzyby mają niewiele węglowodanów, niski indeks glikemiczny (ok. 10) i dodatkowe właściwości pomagające utrzymać cukier na stałym, niskim poziomie. Wszystkie grzyby jadalne są polecane diabetykom. W cukrzycy najlepiej jeść grzyby duszone, grillowane i gotowane, z niewielką ilością dodanej soli. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?przedwczoraj
Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby z alergią na grzyby, wszyscy z chorobami nerek i wątroby. Przeciwwskazania do jedzenia grzybów jadalnych nie są częste. Większość osób może jeść je bezpiecznie i korzystać z ich właściwości. Sprawdź, czy nie należysz do grupy osób, które nie powinny jeść grzybów. Czytaj więcej
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć3 dni temu
Jedyne jadalne źródło witaminy D, które nie ma pochodzenia zwierzęcego, to grzyby. Grzyby zawierają witaminę D2, formę mniej przyswajalną, niż witamina D3 (z ryb, nabiału i jajek), ale równie cenną dla organizmu. Najwięcej witaminy D jest w świeżych, leśnych borowikach (58,7 μg/100 g), a najmniej mają jej grzyby hodowane w ciemności (boczniaki, shitake). Czytaj więcej
Naturalna pastylka z witaminą C. Jedz ten owoc codziennie zamiast multiwitaminy. Rośnie w Polsce i świetnie znosi mrozy
Naturalna pastylka z witaminą C. Jedz ten owoc codziennie zamiast multiwitaminy. Rośnie w Polsce i świetnie znosi mrozy3 dni temu
Mini kiwi (aktinidia) staje się coraz popularniejsze w całej Polsce. To dobre wieści, bo to owoc o cudownych właściwościach. 100 g mini kiwi ma nawet do 430 mg witaminy C. Aktinidia to też świetne źródło luteiny, mio-inozytolu i naturalnych antyoksydantów. Możesz zasadzić mini kiwi nawet na balkonie, ta roślina świetnie znosi mrozy. Czytaj więcej
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?4 dni temu
Wbrew obiegowej opinii, grzyby same w sobie nie są ciężkostrawne, ale potrawy z grzybami rzadko można uznać za lekkie. Za ciężkostrawność grzybów odpowiadają często dodatki i sposób obróbki: smażenie, panierowanie, zalewanie śmietaną. Grzyby są trawione przez ludzi i nie zalegają w żołądku ani jelitach. Czytaj więcej
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?5 dni temu
Winogrona nie są najbardziej polecanymi w cukrzycy owocami. Mają sporo cukru (ok. 17 g/ 100 g), średni indeks glikemiczny (IG winogron to ok. 50) i podnoszą poziom glukozy. Cukrzycy nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia winogron, ale nie powinni jeść ich w formie osobnej przekąski. Odpowiednia porcja winogron dla cukrzyka to ok. 60 g świeżych owoców. Czytaj więcej
Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe
Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe6 dni temu
Przeciwwskazania do jedzenia dyni uwzględniają: zbyt wysoki poziom potasu i powiązane choroby nerek, przyjmowanie leków na bazie litu, alergię na dynię. Nikt nie powinien jeść też dyni, gdy ta okaże się gorzka. Może świadczyć to o zbyt wysokiej zawartości toksycznych substancji i spowodować zatrucie zwane „zespołem toksycznego kabaczka". Czytaj więcej
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższu
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższutydzień temu
Jedzenie fig wzbudza kontrowersje wśród wegetarian i wegan, ponieważ zapylające figi owady, bleskotki, giną wewnątrz owocu. W toku rozwoju figi, jej enzymy trawienne częściowo trawią ciało zapylacza, ale jego szczątki pozostają wewnątrz figi. To powód, przez który wiele osób twierdzi, że figi nie są wegańskie i wegetariańskie. Czytaj więcej