Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

10 mitów o witaminie C w diecie. Polacy masowo je powtarzają, wyłam się ze schematów i zweryfikuj swoją wiedzę
10 mitów o witaminie C w diecie. Polacy masowo je powtarzają, wyłam się ze schematów i zweryfikuj swoją wiedzę2 lata temu
Wydaje ci się, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy? Jesz kiszonki w celu uzupełnienia witaminy C? A może suplementujesz witaminę C na odporność i wybierasz tylko lewoskrętną formę? To tylko niektóre z mitów o witaminie C, w które Polacy masowo wierzą i które powtarzają przy wielu okazjach. Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, ile z 10 wymienionych mitów o witaminie C cię zaskoczy. Czytaj więcej
Jak banany wpływają na cukier we krwi? Banany a cukrzyca, indeks glikemiczny i insulinooporność
Jak banany wpływają na cukier we krwi? Banany a cukrzyca, indeks glikemiczny i insulinooporność2 lata temu
Banany są w cukrzycy dozwolone, ale koniecznie trzeba jeść je z dużym umiarem. Porcja bananów dostarczająca 1 WW (wymiennik węglowodanowy) to zaledwie 60 g banana, czyli pół średniego owocu. Dla cukrzyków najbardziej polecane są banany zielone i zielonkawe, które mają najniższy indeks glikemiczny (IG) równy ok. 40. Czytaj więcej
Zapomniany naturalny lek na cukrzycę rośnie w całej Polsce. Rozpoznaj go po żółtych kwiatach, wykop bulwy i jedz na obniżenie cukru
Zapomniany naturalny lek na cukrzycę rośnie w całej Polsce. Rozpoznaj go po żółtych kwiatach, wykop bulwy i jedz na obniżenie cukru2 lata temu
Topinambur zwany jest też cukrzycowym ziemniakiem z uwagi na swoje bardzo przyjazne cukrzycy właściwości. Topinambur ma niski indeks glikemiczny, mało skrobi, a za to dużo prozdrowotnej inuliny. Topinambur nie podbija gwałtownie cukru we krwi, a jedzony regularnie może wręcz obniżać glikemię. Jedz topinambur zamiast ziemniaków i korzystaj z jego cennych właściwości. Czytaj więcej
5 przepisów na FIT szarlotkę. Dietetyczne i zdrowe ciasta z jabłkami bez cukru, z prostych składników
5 przepisów na FIT szarlotkę. Dietetyczne i zdrowe ciasta z jabłkami bez cukru, z prostych składników2 lata temu
Fit szarlotka to idealne aromatyczne i wilgotne dietetyczne ciasto na jesień i zimę. Oto 5 dopracowanych przepisów na fit ciasto z jabłkami: banalną sypaną fit szarlotkę, zdrową fit szarlotkę owsianą, błyskawiczną fit szarlotkę orkiszową i nie tylko. Dowiedz się, jak przygotować najsmaczniejsze szarlotki w fit wersji. Czytaj więcej
Źródło żelaza lepsze niż buraki i mięso. Te bulwy to zapomniany skarb polskiej ziemi: zaskakują smakiem i właściwościami
Źródło żelaza lepsze niż buraki i mięso. Te bulwy to zapomniany skarb polskiej ziemi: zaskakują smakiem i właściwościami2 lata temu
Topinambur to bogata w składniki odżywcze bulwa, która ma szczególnie dużo żelaza. W 100 g topinamburu jest 3,4 mg żelaza. To 4 razy więcej niż w burakach, ale też więcej niż w szpinaku i mięsie. Ze względu na zawartość żelaza, topinambur polecany jest w diecie na anemię, jest też cennym składnikiem w jadłospisie wegan i wegetarian. Czytaj więcej
Jak owoc kiwi wpływa na poziom cukru? 4 główne zalety jedzenia kiwi w cukrzycy i insulinooporności
Jak owoc kiwi wpływa na poziom cukru? 4 główne zalety jedzenia kiwi w cukrzycy i insulinooporności2 lata temu
Kiwi to owoc z niskim indeksem glikemicznym (IG kiwi to 50), który zawiera niewiele węglowodanów prostych (100 g kiwi to 9 g cukrów). Kiwi jest polecane w diecie cukrzyków z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, antyoksydantów, kwasu foliowego i obecność błonnika. Cukrzycy i osoby z insulinoopornością mogą włączać kiwi do menu bez dużego ryzyka podbicia cukru. Czytaj więcej
Uderzenie gorąca i czerwone plamy na dekolcie po lampce wina? Sprawdź, czy nie masz nietolerancji alkoholu
Uderzenie gorąca i czerwone plamy na dekolcie po lampce wina? Sprawdź, czy nie masz nietolerancji alkoholu2 lata temu
Nietolerancja alkoholu to coś więcej niż zwykły kac, choć jej objawy czasem go przypominają (ból głowy, mdłości, osłabienie). Nietolerancja alkoholu może mieć podłoże genetyczne i wtedy nie zależy od rodzaju spożytego alkoholu. Nietolerancja alkoholu może wynikać też z nadwrażliwości na: histaminę, tyraminę i związki siarkowe. Wtedy liczy się, jaki alkohol wypiłaś. Czytaj więcej
Źródło witaminy A lepsze niż pomarańcze i arbuzy. Teraz jest najtańsze i najsłodsze, a Polacy rzadko po nie sięgają
Źródło witaminy A lepsze niż pomarańcze i arbuzy. Teraz jest najtańsze i najsłodsze, a Polacy rzadko po nie sięgają2 lata temu
Kaki ma bardzo dużo witaminy A, ważnego antyoksydantu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 100 g persymony jest aż 1630 IU witaminy A. Wystarczy średni owoc kaki (250 g), by pokryć dzienne zapotrzebowanie kobiety na witaminę A w diecie. Kaki warto połączyć ze źródłem tłuszczu (np. orzechami, jogurtem), by lepiej wykorzystać zawarte w nim karotenoidy. Czytaj więcej
8 produktów, które kupujesz bo są „zdrowe”, a mocno za nie przepłacasz. Odłóż je na półkę i zachowaj pieniądze w kieszeni
8 produktów, które kupujesz bo są „zdrowe”, a mocno za nie przepłacasz. Odłóż je na półkę i zachowaj pieniądze w kieszeni2 lata temu
Nie przepłacaj za jedzenie, które udaje „zdrowe”, ale w praktyce nie przynosi dodatkowych korzyści zdrowotnych. Produkty, których zakup warto przemyśleć to np. brązowy cukier, mieszanki przypraw, odtłuszczone siemię lniane i sól himalajska. Warto przyglądać się też żywności BIO, jedzeniu „dla dzieci” i jedzeniu wysokobiałkowemu. Czytaj więcej
Kaki a cukrzyca i insulinooporność. Jak persymona wpływa na poziom cukru we krwi?
Kaki a cukrzyca i insulinooporność. Jak persymona wpływa na poziom cukru we krwi?2 lata temu
Kaki to owoc o dość wysokiej zawartości cukru (12,5 g/100 g) i średnim indeksie glikemicznym (IG) równym 60. Kaki podnosi poziom cukru we krwi, jednak da się zapanować nad tempem wzrostu glukozy, jedząc kaki z odpowiednimi dodatkami. Cukrzycy mogą jeść kaki (persymonę), ale w ograniczonych ilościach i najlepiej w połączeniu ze źródłem białka, błonnika i tłuszczu. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.