Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Jak owoc kiwi wpływa na poziom cukru? 4 główne zalety jedzenia kiwi w cukrzycy i insulinooporności
Jak owoc kiwi wpływa na poziom cukru? 4 główne zalety jedzenia kiwi w cukrzycy i insulinooporności2 lata temu
Kiwi to owoc z niskim indeksem glikemicznym (IG kiwi to 50), który zawiera niewiele węglowodanów prostych (100 g kiwi to 9 g cukrów). Kiwi jest polecane w diecie cukrzyków z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, antyoksydantów, kwasu foliowego i obecność błonnika. Cukrzycy i osoby z insulinoopornością mogą włączać kiwi do menu bez dużego ryzyka podbicia cukru. Czytaj więcej
Uderzenie gorąca i czerwone plamy na dekolcie po lampce wina? Sprawdź, czy nie masz nietolerancji alkoholu
Uderzenie gorąca i czerwone plamy na dekolcie po lampce wina? Sprawdź, czy nie masz nietolerancji alkoholu2 lata temu
Nietolerancja alkoholu to coś więcej niż zwykły kac, choć jej objawy czasem go przypominają (ból głowy, mdłości, osłabienie). Nietolerancja alkoholu może mieć podłoże genetyczne i wtedy nie zależy od rodzaju spożytego alkoholu. Nietolerancja alkoholu może wynikać też z nadwrażliwości na: histaminę, tyraminę i związki siarkowe. Wtedy liczy się, jaki alkohol wypiłaś. Czytaj więcej
Źródło witaminy A lepsze niż pomarańcze i arbuzy. Teraz jest najtańsze i najsłodsze, a Polacy rzadko po nie sięgają
Źródło witaminy A lepsze niż pomarańcze i arbuzy. Teraz jest najtańsze i najsłodsze, a Polacy rzadko po nie sięgają2 lata temu
Kaki ma bardzo dużo witaminy A, ważnego antyoksydantu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 100 g persymony jest aż 1630 IU witaminy A. Wystarczy średni owoc kaki (250 g), by pokryć dzienne zapotrzebowanie kobiety na witaminę A w diecie. Kaki warto połączyć ze źródłem tłuszczu (np. orzechami, jogurtem), by lepiej wykorzystać zawarte w nim karotenoidy. Czytaj więcej
8 produktów, które kupujesz bo są „zdrowe”, a mocno za nie przepłacasz. Odłóż je na półkę i zachowaj pieniądze w kieszeni
8 produktów, które kupujesz bo są „zdrowe”, a mocno za nie przepłacasz. Odłóż je na półkę i zachowaj pieniądze w kieszeni2 lata temu
Nie przepłacaj za jedzenie, które udaje „zdrowe”, ale w praktyce nie przynosi dodatkowych korzyści zdrowotnych. Produkty, których zakup warto przemyśleć to np. brązowy cukier, mieszanki przypraw, odtłuszczone siemię lniane i sól himalajska. Warto przyglądać się też żywności BIO, jedzeniu „dla dzieci” i jedzeniu wysokobiałkowemu. Czytaj więcej
Kaki a cukrzyca i insulinooporność. Jak persymona wpływa na poziom cukru we krwi?
Kaki a cukrzyca i insulinooporność. Jak persymona wpływa na poziom cukru we krwi?2 lata temu
Kaki to owoc o dość wysokiej zawartości cukru (12,5 g/100 g) i średnim indeksie glikemicznym (IG) równym 60. Kaki podnosi poziom cukru we krwi, jednak da się zapanować nad tempem wzrostu glukozy, jedząc kaki z odpowiednimi dodatkami. Cukrzycy mogą jeść kaki (persymonę), ale w ograniczonych ilościach i najlepiej w połączeniu ze źródłem białka, błonnika i tłuszczu. Czytaj więcej
Źródło żelaza o wiele lepsze niż szpinak i wołowina. To zapomniany skarb polskiej kuchni, przyrządź ją nie tylko na 11 listopada
Źródło żelaza o wiele lepsze niż szpinak i wołowina. To zapomniany skarb polskiej kuchni, przyrządź ją nie tylko na 11 listopada2 lata temu
Gęsina to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego żelaza. W 100 g pieczonej gęsi jest ok. 2,9 mg żelaza hemowego. Przyswajalność żelaza z gęsiny poprawia tajemniczy składnik zwany meat factor. Mięso gęsi warto umieszczać szczególnie w jadłospisie kobiet i osób z historią anemii nie tylko na 11 listopada. Czytaj więcej
Zastrzyki na odchudzanie: rewolucja w leczeniu otyłości, czy przelotna moda? Jak działają i kto może z nich skorzystać?
Zastrzyki na odchudzanie: rewolucja w leczeniu otyłości, czy przelotna moda? Jak działają i kto może z nich skorzystać?2 lata temu
Zastrzyki na odchudzanie zmniejszają uczucie głodu, opóźniają opróżnianie żołądka i nie tylko. Zastrzyki na odchudzanie w brzuch przyjmuje się codziennie lub raz w tygodniu. Najpopularniejsze preparaty w zastrzykach stosowane na odchudzanie to: liraglutyd (Saxenda), dulaglutyd (Trulicity) i semaglutyd (Ozempic). Oto wszystko, co warto wiedzieć o zastrzykach na odchudzanie. Czytaj więcej
Gęsina (nie tylko) na św. Marcina. Poznaj właściwości prozdrowotne mięsa z gęsi
Gęsina (nie tylko) na św. Marcina. Poznaj właściwości prozdrowotne mięsa z gęsi2 lata temu
Gęsina jest zdrowa, ale dość tłusta i kaloryczna. Mimo wszystko gęsinę warto jeść, bo tłuszcz z gęsi to w większości zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso gęsi zawiera bardzo dużo żelaza, sporo witamin z grupy B i jest źródłem białka. Rozkoszuj się gęsiną dla zdrowia, nie omijając tłustych kąsków, ale jeśli się odchudzasz, wybieraj pierś z gęsi bez skóry. Czytaj więcej
Jak często jeść owoc granatu? Oto dawka, która przyniesie ci najwięcej korzyści zdrowotnych
Jak często jeść owoc granatu? Oto dawka, która przyniesie ci najwięcej korzyści zdrowotnych2 lata temu
Owoc granatu najlepiej jeść jak najczęściej, by zyskać najlepsze efekty. Polecana dzienna porcja granatu to 80-160 g, ale mniejsze dawki też przyniosą korzyści zdrowotne. Nie ma oficjalnego górnego limitu spożycia owoców granatu. Jedz tyle pestek granatu, na ile masz ochotę, jednocześnie zachowując proporcje zdrowego jadłospisu. Czytaj więcej
Naturalny ser żółty z idealnym składem bez zbędnych dodatków – 10 produktów z supermarketów: na tropie dobrego składu
Naturalny ser żółty z idealnym składem bez zbędnych dodatków – 10 produktów z supermarketów: na tropie dobrego składu2 lata temu
Ser żółty z dobrym składem powinien zawierać jedynie mleko, podpuszczkę, kultury bakterii i sól. W popularnych supermarketach znalazłam 10 serów żółtych bez żadnych innych dodatków. Żółtych serów z dobrym składem jest więcej: polecić można też sery żółte z dodatkiem chlorku wapnia i bezpiecznych barwników. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA