Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi2 lata temu
Najzdrowsze śledzie to śledzie surowe, np. jedzone po upieczeniu. Marynowane śledzie są najzdrowsze, jeśli nie mają za dużo soli, podasz je z warzywami i owocami, a marynatę zrobisz ze zdrowego oleju np. oleju lnianego lub rzepakowego. W top 5 najzdrowszych śledzi znalazły się też śledzie z burakami i śledzie po kaszubsku. Czytaj więcej
Omlet szarlotka FIT - 3 zdrowe przepisy na jabłkowy omlet w wersji dietetycznej i wysokobiałkowej
Omlet szarlotka FIT - 3 zdrowe przepisy na jabłkowy omlet w wersji dietetycznej i wysokobiałkowej2 lata temu
Omlet szarlotka FIT to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, lunch na wynos lub nawet podwieczorek albo deser. Poznaj 3 przepisy na FIT omlet jabłkowy: w wersji bardzo niskokalorycznej, z płatkami owsianymi i w wersji białkowej. Potrzebujesz tylko jajek, jabłek, cynamonu i zdrowej mąki. Reszta to opcjonalne dodatki. Czytaj więcej
Dietetyczny paradoks: ten produkt ma ponad 600 kcal w 100 g, a i tak ułatwia odchudzanie. Już 2 sztuki chronią przed zachciankami
Dietetyczny paradoks: ten produkt ma ponad 600 kcal w 100 g, a i tak ułatwia odchudzanie. Już 2 sztuki chronią przed zachciankami2 lata temu
Orzechy włoskie to bardzo dobry produkt na odchudzanie i dietę odchudzającą. Choć są kaloryczne (100 g orzechów włoskich to 654 kcal!), zwalczają nadmierny apetyt i sycą. Nie możesz jeść orzechów włoskich w trakcie odchudzania bez limitu, ale kilka sztuk dziennie pomoże ci naturalnie wytrwać na diecie z ograniczoną ilością kalorii. Czytaj więcej
Przyprawa do piernika z dobrym składem - 6 polecanych produktów. Nie przepłacaj za cukier i mąkę w ładnym opakowaniu
Przyprawa do piernika z dobrym składem - 6 polecanych produktów. Nie przepłacaj za cukier i mąkę w ładnym opakowaniu2 lata temu
Przyprawa do piernika i pierniczków powinna składać się tylko z korzennych przypraw w różnych proporcjach. Producenci dodają czasem do przyprawy piernikowej mąkę i cukier, które zwiększają jej masę i powodują, że zdecydowanie przepłacasz za ten produkt. Przyprawy do piernika z dobrym składem to mieszanki marek.: Kamis, Kotanyi, Belbake z Lidla, Dr. Oetker i Krukam. Czytaj więcej
Dieta w cukrzycy ciążowej. Najważniejsze zasady kompozycji jadłospisu + dokładne menu na 7 dni
Dieta w cukrzycy ciążowej. Najważniejsze zasady kompozycji jadłospisu + dokładne menu na 7 dni2 lata temu
Dieta w cukrzycy ciążowej łączy zalecenia diety cukrzycowej i diety dla kobiet w ciąży. Komponując jadłospis diety w cukrzycy ciążowej, przede wszystkim zwróć uwagę na źródła węglowodanów: muszą mieć niski IG i sporo błonnika. Przy cukrzycy ciążowej jedz do woli niskowęglowodanowe warzywa, ale limituj porcję owoców i wyklucz soki. Czytaj więcej
Burger drwala FIT - przepis. Zrób w domu kanapkę drwala w zdrowszej, odchudzonej wersji
Burger drwala FIT - przepis. Zrób w domu kanapkę drwala w zdrowszej, odchudzonej wersji2 lata temu
Burger drwala FIT jest zdrowszy, ma mniej tłuszczu i mniej kalorii, niż Burger Drwala z McDonald's. Zrób burgera drwala w domu z: mielonej wołowiny, sera camembert, cebuli, sałaty lodowej i szynki parmeńskiej. Sos do domowego burgera drwala zrobisz z jogurtu, ketchupu i musztardy. Porcja domowego drwala ma 690 kcal i jest większa niż oryginał. Czytaj więcej
Paczkowana sałata: ratunek dla zabieganych czy bakteryjna bomba? Czy sałata w folii jest zdrowa?
Paczkowana sałata: ratunek dla zabieganych czy bakteryjna bomba? Czy sałata w folii jest zdrowa?2 lata temu
Paczkowana sałata wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony zakup umytej, pokrojonej i porcjowanej sałaty lub miksu sałat wydaje się wybawieniem i udoskonaleniem życia, jeśli szukasz oszczędności czasu w kuchni. Z drugiej strony niektórzy przestrzegają, że sałata w paczce to bomba bakterii, „sama chemia” lub, że zawiera trujące pozostałości chloru. Sprawdzamy, jak jest naprawdę. Czytaj więcej
Słonecznik bulwiasty przypomina ziemniaki, ale można jeść go na surowo. Jak smakuje surowy topinambur?
Słonecznik bulwiasty przypomina ziemniaki, ale można jeść go na surowo. Jak smakuje surowy topinambur?2 lata temu
Topinambur na surowo jest jadalny i bardzo smaczny. Surowy topinambur przypomina w smaku kalarepę, jest chrupiący, soczysty i zwarty. Dopiero po upieczeniu z topinamburu wydobywa się jego charakterystyczny orzechowy posmak. Topinambur na surowo bywa gorzej przyswajalny przez osoby wrażliwe na fruktany. Surowy topinambur może powodować wzdęcia. Czytaj więcej
Kieliszek czerwonego wina na nadciśnienie: czy to dobry pomysł?
Kieliszek czerwonego wina na nadciśnienie: czy to dobry pomysł?2 lata temu
Wino podnosi ciśnienie jak każdy inny alkohol. Nadciśnieniowcy powinni zminimalizować ilość spożywanego alkoholu i wina ogółem. Wino czerwone jest jednak źródłem polifenoli, które według najnowszych badań działają obniżająco na ciśnienie krwi. Polifenole możesz czerpać jednak z innych źródeł, np. owoców jagodowych. Lepszym wyborem na nadciśnienie jest też bezalkoholowe wino. Czytaj więcej
Dlaczego kiwi szczypie w język? Ten owoc próbuje strawić cię żywcem!
Dlaczego kiwi szczypie w język? Ten owoc próbuje strawić cię żywcem!2 lata temu
Świeże kiwi powoduje pieczenie i szczypanie języka ze względu na zawartość żywych enzymów trawiących białka. Kiwi piecze w język przez enzym: aktinidainę. To zazwyczaj niegroźna reakcja, ale u osób wrażliwych może prowadzić nawet do krwawienia języka. Co zrobić, gdy piecze cię język po kiwi? Napij się mleka i wypłucz nim całą jamę ustną. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.