Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Burger drwala FIT - przepis. Zrób w domu kanapkę drwala w zdrowszej, odchudzonej wersji
Burger drwala FIT - przepis. Zrób w domu kanapkę drwala w zdrowszej, odchudzonej wersji2 lata temu
Burger drwala FIT jest zdrowszy, ma mniej tłuszczu i mniej kalorii, niż Burger Drwala z McDonald's. Zrób burgera drwala w domu z: mielonej wołowiny, sera camembert, cebuli, sałaty lodowej i szynki parmeńskiej. Sos do domowego burgera drwala zrobisz z jogurtu, ketchupu i musztardy. Porcja domowego drwala ma 690 kcal i jest większa niż oryginał. Czytaj więcej
Paczkowana sałata: ratunek dla zabieganych czy bakteryjna bomba? Czy sałata w folii jest zdrowa?
Paczkowana sałata: ratunek dla zabieganych czy bakteryjna bomba? Czy sałata w folii jest zdrowa?2 lata temu
Paczkowana sałata wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony zakup umytej, pokrojonej i porcjowanej sałaty lub miksu sałat wydaje się wybawieniem i udoskonaleniem życia, jeśli szukasz oszczędności czasu w kuchni. Z drugiej strony niektórzy przestrzegają, że sałata w paczce to bomba bakterii, „sama chemia” lub, że zawiera trujące pozostałości chloru. Sprawdzamy, jak jest naprawdę. Czytaj więcej
Słonecznik bulwiasty przypomina ziemniaki, ale można jeść go na surowo. Jak smakuje surowy topinambur?
Słonecznik bulwiasty przypomina ziemniaki, ale można jeść go na surowo. Jak smakuje surowy topinambur?2 lata temu
Topinambur na surowo jest jadalny i bardzo smaczny. Surowy topinambur przypomina w smaku kalarepę, jest chrupiący, soczysty i zwarty. Dopiero po upieczeniu z topinamburu wydobywa się jego charakterystyczny orzechowy posmak. Topinambur na surowo bywa gorzej przyswajalny przez osoby wrażliwe na fruktany. Surowy topinambur może powodować wzdęcia. Czytaj więcej
Kieliszek czerwonego wina na nadciśnienie: czy to dobry pomysł?
Kieliszek czerwonego wina na nadciśnienie: czy to dobry pomysł?2 lata temu
Wino podnosi ciśnienie jak każdy inny alkohol. Nadciśnieniowcy powinni zminimalizować ilość spożywanego alkoholu i wina ogółem. Wino czerwone jest jednak źródłem polifenoli, które według najnowszych badań działają obniżająco na ciśnienie krwi. Polifenole możesz czerpać jednak z innych źródeł, np. owoców jagodowych. Lepszym wyborem na nadciśnienie jest też bezalkoholowe wino. Czytaj więcej
Dlaczego kiwi szczypie w język? Ten owoc próbuje strawić cię żywcem!
Dlaczego kiwi szczypie w język? Ten owoc próbuje strawić cię żywcem!2 lata temu
Świeże kiwi powoduje pieczenie i szczypanie języka ze względu na zawartość żywych enzymów trawiących białka. Kiwi piecze w język przez enzym: aktinidainę. To zazwyczaj niegroźna reakcja, ale u osób wrażliwych może prowadzić nawet do krwawienia języka. Co zrobić, gdy piecze cię język po kiwi? Napij się mleka i wypłucz nim całą jamę ustną. Czytaj więcej
10 mitów o witaminie C w diecie. Polacy masowo je powtarzają, wyłam się ze schematów i zweryfikuj swoją wiedzę
10 mitów o witaminie C w diecie. Polacy masowo je powtarzają, wyłam się ze schematów i zweryfikuj swoją wiedzę2 lata temu
Wydaje ci się, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy? Jesz kiszonki w celu uzupełnienia witaminy C? A może suplementujesz witaminę C na odporność i wybierasz tylko lewoskrętną formę? To tylko niektóre z mitów o witaminie C, w które Polacy masowo wierzą i które powtarzają przy wielu okazjach. Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, ile z 10 wymienionych mitów o witaminie C cię zaskoczy. Czytaj więcej
Jak banany wpływają na cukier we krwi? Banany a cukrzyca, indeks glikemiczny i insulinooporność
Jak banany wpływają na cukier we krwi? Banany a cukrzyca, indeks glikemiczny i insulinooporność2 lata temu
Banany są w cukrzycy dozwolone, ale koniecznie trzeba jeść je z dużym umiarem. Porcja bananów dostarczająca 1 WW (wymiennik węglowodanowy) to zaledwie 60 g banana, czyli pół średniego owocu. Dla cukrzyków najbardziej polecane są banany zielone i zielonkawe, które mają najniższy indeks glikemiczny (IG) równy ok. 40. Czytaj więcej
Zapomniany naturalny lek na cukrzycę rośnie w całej Polsce. Rozpoznaj go po żółtych kwiatach, wykop bulwy i jedz na obniżenie cukru
Zapomniany naturalny lek na cukrzycę rośnie w całej Polsce. Rozpoznaj go po żółtych kwiatach, wykop bulwy i jedz na obniżenie cukru2 lata temu
Topinambur zwany jest też cukrzycowym ziemniakiem z uwagi na swoje bardzo przyjazne cukrzycy właściwości. Topinambur ma niski indeks glikemiczny, mało skrobi, a za to dużo prozdrowotnej inuliny. Topinambur nie podbija gwałtownie cukru we krwi, a jedzony regularnie może wręcz obniżać glikemię. Jedz topinambur zamiast ziemniaków i korzystaj z jego cennych właściwości. Czytaj więcej
5 przepisów na FIT szarlotkę. Dietetyczne i zdrowe ciasta z jabłkami bez cukru, z prostych składników
5 przepisów na FIT szarlotkę. Dietetyczne i zdrowe ciasta z jabłkami bez cukru, z prostych składników2 lata temu
Fit szarlotka to idealne aromatyczne i wilgotne dietetyczne ciasto na jesień i zimę. Oto 5 dopracowanych przepisów na fit ciasto z jabłkami: banalną sypaną fit szarlotkę, zdrową fit szarlotkę owsianą, błyskawiczną fit szarlotkę orkiszową i nie tylko. Dowiedz się, jak przygotować najsmaczniejsze szarlotki w fit wersji. Czytaj więcej
Źródło żelaza lepsze niż buraki i mięso. Te bulwy to zapomniany skarb polskiej ziemi: zaskakują smakiem i właściwościami
Źródło żelaza lepsze niż buraki i mięso. Te bulwy to zapomniany skarb polskiej ziemi: zaskakują smakiem i właściwościami2 lata temu
Topinambur to bogata w składniki odżywcze bulwa, która ma szczególnie dużo żelaza. W 100 g topinamburu jest 3,4 mg żelaza. To 4 razy więcej niż w burakach, ale też więcej niż w szpinaku i mięsie. Ze względu na zawartość żelaza, topinambur polecany jest w diecie na anemię, jest też cennym składnikiem w jadłospisie wegan i wegetarian. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA