Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Czy bakłażan jest zdrowy? 6 głównych właściwości prozdrowotnych bakłażanów
Czy bakłażan jest zdrowy? 6 głównych właściwości prozdrowotnych bakłażanów2 lata temu
Bakłażan jest bardzo zdrowy. Ma antyoksydanty chroniące komórki mózgu, może obniżać ciśnienie i cholesterol LDL, a do jest przyjazny cukrzykom. Bakłażan jest też niskokaloryczny i można jeść go na diecie odchudzającej w różnego formie. Poznaj jeszcze więcej faktów o bakłażanie i przekonaj się, że warto go jeść. Czytaj więcej
Gruszki obniżają stężenie cholesterolu, czy wręcz odwrotnie? Sprawdzamy, jak jedzenie gruszek wpływa na cholesterol
Gruszki obniżają stężenie cholesterolu, czy wręcz odwrotnie? Sprawdzamy, jak jedzenie gruszek wpływa na cholesterol2 lata temu
Gruszki są polecane osobom z wysokim cholesterolem ze względu na: działanie przeciwzapalne, rozpuszczalny błonnik wiążący cholesterol i bogactwo antyoksydantów, które podwyższają „dobry cholesterol” HDL. Warto jeść ok. 2 gruszki dziennie na obniżenie cholesterolu i dla ogólnego zdrowia. Czytaj więcej
Indeks glikemiczny nektarynki. Jak nektarynki wpływają na poziom cukru we krwi?
Indeks glikemiczny nektarynki. Jak nektarynki wpływają na poziom cukru we krwi?2 lata temu
Nektarynki mają niski indeks glikemiczny (IG) równy 43. Indeks glikemiczny nektarynek jest jednak wyższy niż np. owoców jagodowych. Nektaryny nie dostarczają wiele cukru i mają niski ładunek glikemiczny, więc mogą jeść je cukrzycy, osoby z insulinoopornością i problemami z glikemią. Nektaryny twardsze i mniej dojrzałe mają niższy IG, niż nektarynki słodkie i soczyste. Czytaj więcej
Ile kalorii ma nektarynka? Czy można jeść nektaryny na diecie odchudzającej?
Ile kalorii ma nektarynka? Czy można jeść nektaryny na diecie odchudzającej?2 lata temu
Nektarynka ma 43 kcal/ 100 g. Średnia nektarynka waży ok. 130 g, a bez pestki jej masa to ok. 115 g. Pojedyncza nektaryna dostarcza więc ok. 50 kcal/sztukę. Nektarynki są niskokaloryczne i można jeść je w diecie odchudzającej bez przeciwwskazań. Poza kaloriami nektaryny dostarczają witaminę A, kwas foliowy, potas i inne wartościowe składniki. Czytaj więcej
Desery z jabłkami dla cukrzyka - 8 przepisów na niskowęglowodanowe słodkości i ciasta z jabłkami bez cukru
Desery z jabłkami dla cukrzyka - 8 przepisów na niskowęglowodanowe słodkości i ciasta z jabłkami bez cukru2 lata temu
Cukrzycy też mogą jeść ciasta i desery z jabłkami. Nie powinny zawierać one klasycznej pszennej mąki i cukru. Zamiast tego muszą dostarczać zdrowego tłuszczu (np. z orzechów), a cukier zastępuje w nich erytrol lub naturalna słodycz jabłek. Oto przepisy na: pieczone jabłko dla diabetyka, szarlotkę dla cukrzyka, muffiny z jabłkami przyjazne cukrzycy i wiele innych. Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść gruszki? 6 najważniejszych właściwości prozdrowotnych gruszek
Dlaczego warto jeść gruszki? 6 najważniejszych właściwości prozdrowotnych gruszek2 lata temu
Gruszki warto jeść, bo dbają o zdrowie serca i układu krwionośnego, działają przeciwzapalnie, wspierają pracę jelit i nie tylko. Gruszki mają sporo witaminy C, potasu, miedzi i przede wszystkim: zdrowych antyoksydantów. Najzdrowiej jest jeść gruszki ze skórką, ponieważ to w niej skumulowane są najcenniejsze przeciwutleniacze. Czytaj więcej
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę2 lata temu
Kalafior na surowo jest jak najbardziej jadalny, a wręcz zdrowszy, niż kalafior ugotowany. Nie martw się, jeśli nie dogotujesz kalafiora: można go zjeść. Jedzenia surowego kalafiora w dużych ilościach powinny unikać jednak osoby z niedoczynnością tarczycy. Kalafior zawiera goitrogeny, które zaburzają wchłanianie jodu. W surowym kalafiorze jest ich więcej, niż w ugotowanym. Czytaj więcej
Komu szkodzi papryka? Jedno z 7 przeciwwskazań do jedzenia papryki może dotyczyć też ciebie
Komu szkodzi papryka? Jedno z 7 przeciwwskazań do jedzenia papryki może dotyczyć też ciebie2 lata temu
Papryka to warzywo, które nie ma wielu przeciwwskazań. Jedzenie papryki szkodzi osobom z alergią na paprykę lub lateks i nadmiarem potasu we krwi. Papryki nie mogą jeść osoby stosujące protokół autoimmunologiczny, dietę wykorzystywaną np. w Hashimoto, RZS lub toczniu. Papryka w skórce jest przeciwwskazana przed kolonoskopią i dla osób o wrażliwym żołądku. Czytaj więcej
Ile kalorii mają brzoskwinie? Czy na diecie odchudzającej można jeść brzoskwinie z puszki?
Ile kalorii mają brzoskwinie? Czy na diecie odchudzającej można jeść brzoskwinie z puszki?2 lata temu
Brzoskwinie nie mają wielu kalorii i można jeść je na diecie odchudzającej. 100 g brzoskwiń dostarcza 46 kcal. Jedna średnia brzoskwinia ma ok. 40 kcal. Niewiele więcej kalorii ma brzoskwinia peruwiańska, ciasteczkowa typu UFO, bo ok. 50 kcal/ 100 g. Brzoskwinie w syropie mają wyższą kaloryczność i zawartość cukru od 60 kcal/ 100 g wzwyż. Czytaj więcej
Właściwości prozdrowotne kalafiora. 10 powodów, by zjeść kalafiora na obiad w tym (i w każdym kolejnym) tygodniu
Właściwości prozdrowotne kalafiora. 10 powodów, by zjeść kalafiora na obiad w tym (i w każdym kolejnym) tygodniu2 lata temu
Właściwości zdrowotne kalafiora to na przykład wspieranie zdrowia nadciśnieniowców, poprawa płodności, przeciwdziałanie nowotworom i dbanie o zdrowie skóry. Kalafior ma sporo różnych witamin i minerałów, ale najwięcej jest w nim witaminy C i potasu. Jest też niskokaloryczny, każdy może umieścić go w swoim jadłospisie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA