Owoce dzikiej róży są nieocenionym źródłem witaminy C. Ma ona więcej witaminy C niż wszystkie cytrusy, sezonowe owoce i warzywa, a nawet bardzo bogata w witaminę C papryka. Poznaj lepiej ten niedoceniany dziki polski owoc.
Spis treści:
- Dzika róża – owoc o zaskakującej zawartości witaminy C
- Zawartość witaminy C w wyrobach z dzikiej róży
- Jak jeść owoce dzikiej róży, by wykorzystać najwięcej witaminy C?
Dzika róża – owoc o zaskakującej zawartości witaminy C
Choć to cytryna uznawana jest zwyczajowo za owoc najbogatszy w witaminę C, nie dorasta ona do pięt dzikiej róży pod tym względem. 100 g dzikiej róży zawiera ponad 400 mg, a według niektórych źródeł nawet do 2000 mg witaminy C. 100 g cytryny to jedynie 53 mg witaminy C/ 100 g.
Witamina C obecna w dzikiej róży to w większości forma kwasu askorbinowego, ale doskonale uzupełniają ją też inne, naturalnie zawarte w owocach dzikiej róży składniki: antyoksydanty i polifenole. Dzięki temu witamina C pozyskana bezpośrednio z owoców dzikiej róży jest dla organizmu znacznie cenniejsza, niż np. witamina C pozyskana z suplementów i tabletek. Inne związki otaczają ją, zwiększają jej bioprzyswajalność i pozwalają lepiej ją wykorzystać.
Mimo to dzika róża wypada bardzo dobrze nawet przy zestawieniu jej z popularnym lekiem z witaminą C i rutyną. 1 tabletka tego wyrobu przyjmowanego często na odporność, to zaledwie 1/4 tego, co znajdziesz w 100 g owoców dzikiej róży.
fot. Dzika róża to bardzo dobre źródło witaminy C/ Adobe Stock, Polina
Zawartość witaminy C w wyrobach z dzikiej róży
Najwięcej witaminy C ma dzika róża jedzona na surowo, bez obróbki. Witamina C jest skumulowana w miąższu owoców dzikiej róży. Oto dokładna zawartość witaminy C w różnych wyrobach i przetworach z dzikiej róży:
- 100 g owoców dzikiej róży zawiera 426 mg witaminy C;
- 100 ml naparu herbacianego z dzikiej róży zawiera ok. 3 mg (dokładniej od 2,9 do 3,3 mg) witaminy C;
- 100 g domowego dżemu lub konfitury z dzikiej róży zawiera ok. 95 mg witaminy C.
Przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Żeby dostarczyć wystarczającą dzienną dawkę witaminy C z dziką różą, wystarczy więc:
- zjeść 17 g świeżych owoców dzikiej róży (ok. 3 sztuki);
- wypić 2,5 l herbaty z dzikiej róży;
- zjeść 80 g domowego dżemu z dzikiej róży.
Oczywiście w praktyce w dziennym menu znajdziesz też inne produkty z witaminą C, więc ilości te mogą być mniejsze. Na pewno warto zbierać i wykorzystywać owoce dzikiej róży w swojej kuchni właśnie ze względu na nadzwyczaj wysoką zawartość witaminy C i szeroką dostępność w całej Polsce.
Jak jeść owoce dzikiej róży, by wykorzystać najwięcej witaminy C?
Witamina C jest mało stabilna termicznie i łatwo się utlenia. Oznacza to, że każda forma obróbki będzie zmniejszać jej zawartość, w porównaniu do świeżo zebranych owoców dzikiej róży. Jest jej w nich jednak na tyle dużo, że nawet po przerobieniu na dżem, sok, nalewkę z dzikiej róży, lub wytworzeniu innych przetworów z dzikiej róży, zostaje sporo witaminy C, którą organizm może wykorzystać.
Teoretycznie najzdrowszą formą spożycia owoców z dzikiej róży, jest jedzenie ich na surowo. Owoce dzikiej róży można tak jeść, ale są bardzo kwaśne i niewiele osób zaakceptuje je w tej formie. Warto wprowadzić więc inne pomysły, które pozwolą cieszyć się ogromną dawką witaminy C w smacznym wydaniu. Oto nasze propozycje na wprowadzenie owoców dzikiej róży do diety:
- Świeże owoce dzikiej róży dodawaj do herbaty zamiast cytryny.
- Wyciśnij z zebranych owoców dzikiej róży sok (przy pomocy sokowirówki lub wyciskarki) i wymieszaj go ze sokiem ze słodkich owoców (np. jabłek, gruszek, ananasów).
- Pokrój miąższ dzikiej róży w drobne plasterki i dodaj ją (i inne ulubione owoce) do owsianki lub jaglanki.
- Dodaj kilka pozbawionych pestek owoców dzikiej róży do zdrowego koktajlu.
- Zrób sok z dzikiej róży, zapasteryzuj go i dodawaj do wody zamiast soku z cytryny.
- Dodaj dziką różę do konfitur i przetworów z innych owoców, które przygotowujesz.
- Zrób smaczny dressing do sałatki na bazie miąższu lub soku z dzikiej róży z miodem, oliwą i przyprawami.
To tylko kilka pomysłów na skorzystanie z owoców dzikiej róży w kuchni. Owoc ten pasuje do wielu dań wytrawnych i słodkich. Pozwól sobie na eksperymenty, by wzbogacić swoje menu w bardzo wartościową witaminę C. Spodziewaj się efektów w postaci poprawionej odporności, wygładzenia skóry, poprawy wykorzystania żelaza z jedzenia i nie tylko. Witamina C bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie!
Źródła:
Ziegler SJ (1986). "Fast and Selective Assay of l-Ascorbic Acid in Rose Hips by RP-HPLC Coupled with Electrochemical and/or Spectrophotometric Detection". Planta Medica. 52 (5): 383–7. doi:10.1055/s-2007-969192. PMID 17345347.
"Rose Hips, wild (Northern Plains Indians) per 100 g". US Department of Agriculture, National Nutrient Database, Standard Reference Release 28,2016. dostęp: 11.10.2022.
İlyasoğlu H, Arpa TE. Effect of brewing conditions on antioxidant properties of rosehip tea beverage: study by response surface methodology. J Food Sci Technol. 2017 Oct;54(11):3737-3743. doi: 10.1007/s13197-017-2794-2. Epub 2017 Sep 12. PMID: 29051670; PMCID: PMC5629151.
Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak