Ma 10 razy więcej witaminy C, niż cytryna, a Polacy przechodzą obok niej obojętnie. Rośnie w całej Polsce na obrzeżach lasów

witamina C w dzikiej róży fot. Adobe Stock, Анастасия Стягайло
W 100 g owoców dzikiej róży znajdziesz aż 426 mg naturalnej witaminy C. To jedno z najlepszych źródeł witaminy C ogółem, a z pewnością najlepsze naturalne źródło witaminy C, które możesz pozyskać w Polsce za darmo. Już 3 maleńkie owoce dzikiej róży zapewniają 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
/ 13.10.2022 04:47
witamina C w dzikiej róży fot. Adobe Stock, Анастасия Стягайло

Owoce dzikiej róży są nieocenionym źródłem witaminy C. Ma ona więcej witaminy C niż wszystkie cytrusy, sezonowe owoce i warzywa, a nawet bardzo bogata w witaminę C papryka. Poznaj lepiej ten niedoceniany dziki polski owoc.

Spis treści:

  1. Dzika róża – owoc o zaskakującej zawartości witaminy C
  2. Zawartość witaminy C w wyrobach z dzikiej róży
  3. Jak jeść owoce dzikiej róży, by wykorzystać najwięcej witaminy C?

Dzika róża – owoc o zaskakującej zawartości witaminy C

Choć to cytryna uznawana jest zwyczajowo za owoc najbogatszy w witaminę C, nie dorasta ona do pięt dzikiej róży pod tym względem. 100 g dzikiej róży zawiera ponad 400 mg, a według niektórych źródeł nawet do 2000 mg witaminy C. 100 g cytryny to jedynie 53 mg witaminy C/ 100 g.

Witamina C obecna w dzikiej róży to w większości forma kwasu askorbinowego, ale doskonale uzupełniają ją też inne, naturalnie zawarte w owocach dzikiej róży składniki: antyoksydanty i polifenole. Dzięki temu witamina C pozyskana bezpośrednio z owoców dzikiej róży jest dla organizmu znacznie cenniejsza, niż np. witamina C pozyskana z suplementów i tabletek. Inne związki otaczają ją, zwiększają jej bioprzyswajalność i pozwalają lepiej ją wykorzystać.

Mimo to dzika róża wypada bardzo dobrze nawet przy zestawieniu jej z popularnym lekiem z witaminą C i rutyną. 1 tabletka tego wyrobu przyjmowanego często na odporność, to zaledwie 1/4 tego, co znajdziesz w 100 g owoców dzikiej róży.

dzika róża - bardzo dobre źródło witaminy Cfot. Dzika róża to bardzo dobre źródło witaminy C/ Adobe Stock, Polina

Zawartość witaminy C w wyrobach z dzikiej róży

Najwięcej witaminy C ma dzika róża jedzona na surowo, bez obróbki. Witamina C jest skumulowana w miąższu owoców dzikiej róży. Oto dokładna zawartość witaminy C w różnych wyrobach i przetworach z dzikiej róży:

  • 100 g owoców dzikiej róży zawiera 426 mg witaminy C;
  • 100 ml naparu herbacianego z dzikiej róży zawiera ok. 3 mg (dokładniej od 2,9  do 3,3 mg) witaminy C;
  • 100 g domowego dżemu lub konfitury z dzikiej róży zawiera ok. 95 mg witaminy C.

Przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Żeby dostarczyć wystarczającą dzienną dawkę witaminy C z dziką różą, wystarczy więc:

  • zjeść 17 g świeżych owoców dzikiej róży (ok. 3 sztuki);
  • wypić 2,5 l herbaty z dzikiej róży;
  • zjeść 80 g domowego dżemu z dzikiej róży.

Oczywiście w praktyce w dziennym menu znajdziesz też inne produkty z witaminą C, więc ilości te mogą być mniejsze. Na pewno warto zbierać i wykorzystywać owoce dzikiej róży w swojej kuchni właśnie ze względu na nadzwyczaj wysoką zawartość witaminy C i szeroką dostępność w całej Polsce.

Jak jeść owoce dzikiej róży, by wykorzystać najwięcej witaminy C?

Witamina C jest mało stabilna termicznie i łatwo się utlenia. Oznacza to, że każda forma obróbki będzie zmniejszać jej zawartość, w porównaniu do świeżo zebranych owoców dzikiej róży. Jest jej w nich jednak na tyle dużo, że nawet po przerobieniu na dżem, sok, nalewkę z dzikiej róży, lub wytworzeniu innych przetworów z dzikiej róży, zostaje sporo witaminy C, którą organizm może wykorzystać.

Teoretycznie najzdrowszą formą spożycia owoców z dzikiej róży, jest jedzenie ich na surowo. Owoce dzikiej róży można tak jeść, ale są bardzo kwaśne i niewiele osób zaakceptuje je w tej formie. Warto wprowadzić więc inne pomysły, które pozwolą cieszyć się ogromną dawką witaminy C w smacznym wydaniu. Oto nasze propozycje na wprowadzenie owoców dzikiej róży do diety:

  • Świeże owoce dzikiej róży dodawaj do herbaty zamiast cytryny.
  • Wyciśnij z zebranych owoców dzikiej róży sok (przy pomocy sokowirówki lub wyciskarki) i wymieszaj go ze sokiem ze słodkich owoców (np. jabłek, gruszek, ananasów).
  • Pokrój miąższ dzikiej róży w drobne plasterki i dodaj ją (i inne ulubione owoce) do owsianki lub jaglanki.
  • Dodaj kilka pozbawionych pestek owoców dzikiej róży do zdrowego koktajlu.
  • Zrób sok z dzikiej róży, zapasteryzuj go i dodawaj do wody zamiast soku z cytryny.
  • Dodaj dziką różę do konfitur i przetworów z innych owoców, które przygotowujesz.
  • Zrób smaczny dressing do sałatki na bazie miąższu lub soku z dzikiej róży z miodem, oliwą i przyprawami.

To tylko kilka pomysłów na skorzystanie z owoców dzikiej róży w kuchni. Owoc ten pasuje do wielu dań wytrawnych i słodkich. Pozwól sobie na eksperymenty, by wzbogacić swoje menu w bardzo wartościową witaminę C. Spodziewaj się efektów w postaci poprawionej odporności, wygładzenia skóry, poprawy wykorzystania żelaza z jedzenia i nie tylko. Witamina C bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie!

Źródła:

Ziegler SJ (1986). "Fast and Selective Assay of l-Ascorbic Acid in Rose Hips by RP-HPLC Coupled with Electrochemical and/or Spectrophotometric Detection". Planta Medica. 52 (5): 383–7. doi:10.1055/s-2007-969192. PMID 17345347.

"Rose Hips, wild (Northern Plains Indians) per 100 g". US Department of Agriculture, National Nutrient Database, Standard Reference Release 28,2016. dostęp: 11.10.2022.

İlyasoğlu H, Arpa TE. Effect of brewing conditions on antioxidant properties of rosehip tea beverage: study by response surface methodology. J Food Sci Technol. 2017 Oct;54(11):3737-3743. doi: 10.1007/s13197-017-2794-2. Epub 2017 Sep 12. PMID: 29051670; PMCID: PMC5629151.

Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak

Redakcja poleca

REKLAMA