Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść grzyby wręcz w dowolnych ilościach, bez ograniczeń. Grzyby mają niewiele węglowodanów, niski indeks glikemiczny (ok. 10) i dodatkowe właściwości pomagające utrzymać cukier na stałym, niskim poziomie. Wszystkie grzyby jadalne są polecane diabetykom. W cukrzycy najlepiej jeść grzyby duszone, grillowane i gotowane, z niewielką ilością dodanej soli. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?2 lata temu
Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby z alergią na grzyby, wszyscy z chorobami nerek i wątroby. Przeciwwskazania do jedzenia grzybów jadalnych nie są częste. Większość osób może jeść je bezpiecznie i korzystać z ich właściwości. Sprawdź, czy nie należysz do grupy osób, które nie powinny jeść grzybów. Czytaj więcej
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć2 lata temu
Jedyne jadalne źródło witaminy D, które nie ma pochodzenia zwierzęcego, to grzyby. Grzyby zawierają witaminę D2, formę mniej przyswajalną, niż witamina D3 (z ryb, nabiału i jajek), ale równie cenną dla organizmu. Najwięcej witaminy D jest w świeżych, leśnych borowikach (58,7 μg/100 g), a najmniej mają jej grzyby hodowane w ciemności (boczniaki, shitake). Czytaj więcej
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?2 lata temu
Wbrew obiegowej opinii, grzyby same w sobie nie są ciężkostrawne, ale potrawy z grzybami rzadko można uznać za lekkie. Za ciężkostrawność grzybów odpowiadają często dodatki i sposób obróbki: smażenie, panierowanie, zalewanie śmietaną. Grzyby są trawione przez ludzi i nie zalegają w żołądku ani jelitach. Czytaj więcej
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?2 lata temu
Winogrona nie są najbardziej polecanymi w cukrzycy owocami. Mają sporo cukru (ok. 17 g/ 100 g), średni indeks glikemiczny (IG winogron to ok. 50) i podnoszą poziom glukozy. Cukrzycy nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia winogron, ale nie powinni jeść ich w formie osobnej przekąski. Odpowiednia porcja winogron dla cukrzyka to ok. 60 g świeżych owoców. Czytaj więcej
Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe
Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia dyni uwzględniają: zbyt wysoki poziom potasu i powiązane choroby nerek, przyjmowanie leków na bazie litu, alergię na dynię. Nikt nie powinien jeść też dyni, gdy ta okaże się gorzka. Może świadczyć to o zbyt wysokiej zawartości toksycznych substancji i spowodować zatrucie zwane „zespołem toksycznego kabaczka". Czytaj więcej
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższu
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższu2 lata temu
Jedzenie fig wzbudza kontrowersje wśród wegetarian i wegan, ponieważ zapylające figi owady, bleskotki, giną wewnątrz owocu. W toku rozwoju figi, jej enzymy trawienne częściowo trawią ciało zapylacza, ale jego szczątki pozostają wewnątrz figi. To powód, przez który wiele osób twierdzi, że figi nie są wegańskie i wegetariańskie. Czytaj więcej
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?2 lata temu
Wszystkie grzyby są zdrowe, a wybór tych najzdrowszych jest trudny, bo kryteria bywają niejednoznaczne. Mimo wszystko oto ranking na najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Zwycięzcą jest pieprznik jadalny, czyli popularna kurka. Dopiero na drugim miejscu znalazł się „król grzybów”, czyli borowik szlachetny. Czytaj więcej
Można jeść winogrona z pestkami, czy lepiej ich nie połykać? Czy pestki winogron są zdrowe?
Można jeść winogrona z pestkami, czy lepiej ich nie połykać? Czy pestki winogron są zdrowe?2 lata temu
Pestki z winogron są jadalne i nie są trujące, choć mogą być trochę gorzkie po przegryzieniu. Możesz jeść winogrona, połykając pestki bez zdrowotnych przeciwwskazań. Z pestek winogron wytłacza się bogaty w kwasy tłuszczowe olej. Winogron z pestkami nie podawaj osobom z uchyłkami jelita i małym dzieciom. Czytaj więcej
Liście dyni są jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Wartości odżywcze + przepis na aromatyczne duszone liście dyni
Liście dyni są jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Wartości odżywcze + przepis na aromatyczne duszone liście dyni2 lata temu
Liście dyni są jadalne i smaczne. Możesz dodać je do zupy lub gulaszu, posiekać i dodać do sałatki na surowo, lub poddusić na patelni z innymi warzywami. Liście dyni zawierają sporo żelaza i potasu. Są też świetnym źródłem kwasu foliowego. Nigdy nie wyrzucaj liści dyni, zjedz je ze smakiem. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.