Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe
Komu szkodzi jedzenie dyni? Przeciwwskazania są rzadkie, ale dotkliwe2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia dyni uwzględniają: zbyt wysoki poziom potasu i powiązane choroby nerek, przyjmowanie leków na bazie litu, alergię na dynię. Nikt nie powinien jeść też dyni, gdy ta okaże się gorzka. Może świadczyć to o zbyt wysokiej zawartości toksycznych substancji i spowodować zatrucie zwane „zespołem toksycznego kabaczka". Czytaj więcej
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższu
To pyszny i słodki owoc, jednak zakazany dla wegetarian. Wszystko przez tajemniczy składnik w miąższu2 lata temu
Jedzenie fig wzbudza kontrowersje wśród wegetarian i wegan, ponieważ zapylające figi owady, bleskotki, giną wewnątrz owocu. W toku rozwoju figi, jej enzymy trawienne częściowo trawią ciało zapylacza, ale jego szczątki pozostają wewnątrz figi. To powód, przez który wiele osób twierdzi, że figi nie są wegańskie i wegetariańskie. Czytaj więcej
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?2 lata temu
Wszystkie grzyby są zdrowe, a wybór tych najzdrowszych jest trudny, bo kryteria bywają niejednoznaczne. Mimo wszystko oto ranking na najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Zwycięzcą jest pieprznik jadalny, czyli popularna kurka. Dopiero na drugim miejscu znalazł się „król grzybów”, czyli borowik szlachetny. Czytaj więcej
Można jeść winogrona z pestkami, czy lepiej ich nie połykać? Czy pestki winogron są zdrowe?
Można jeść winogrona z pestkami, czy lepiej ich nie połykać? Czy pestki winogron są zdrowe?2 lata temu
Pestki z winogron są jadalne i nie są trujące, choć mogą być trochę gorzkie po przegryzieniu. Możesz jeść winogrona, połykając pestki bez zdrowotnych przeciwwskazań. Z pestek winogron wytłacza się bogaty w kwasy tłuszczowe olej. Winogron z pestkami nie podawaj osobom z uchyłkami jelita i małym dzieciom. Czytaj więcej
Liście dyni są jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Wartości odżywcze + przepis na aromatyczne duszone liście dyni
Liście dyni są jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Wartości odżywcze + przepis na aromatyczne duszone liście dyni2 lata temu
Liście dyni są jadalne i smaczne. Możesz dodać je do zupy lub gulaszu, posiekać i dodać do sałatki na surowo, lub poddusić na patelni z innymi warzywami. Liście dyni zawierają sporo żelaza i potasu. Są też świetnym źródłem kwasu foliowego. Nigdy nie wyrzucaj liści dyni, zjedz je ze smakiem. Czytaj więcej
Jak jeść figi: ze skórką czy bez? Nie popełnij gafy, właściwy sposób jedzenia fig zależy od jednego elementu
Jak jeść figi: ze skórką czy bez? Nie popełnij gafy, właściwy sposób jedzenia fig zależy od jednego elementu2 lata temu
Figi dojrzałe jedz ze skórką, po ich uprzednim umyciu. Figi mniej dojrzałe, twardsze, jedz bez skórki, by uniknąć kontaktu z mleczkiem figowym, które jest uczulające i może podrażnić ci język i skórę wokół ust. Najlepiej unikać jedzenia fig z mleczkiem figowym ogólnie. Niedojrzałe figi odstaw, dojrzeją w swoim czasie i unikniesz konieczności odstawiania skórki figowej. Czytaj więcej
Dynia a cukrzyca i poziom cukru we krwi. Jak jeść dynię, by obniżyć jej indeks glikemiczny?
Dynia a cukrzyca i poziom cukru we krwi. Jak jeść dynię, by obniżyć jej indeks glikemiczny?2 lata temu
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG) równy 75, ale mimo to jest polecana cukrzykom. Dynia ma niewiele węglowodanów i niski ładunek glikemiczny, nie podnosi więc mocno cukru we krwi. Cukrzycy mogą zjeść na raz 200 g dyni bez przeciwwskazań. Najlepiej jeść dynię krótko gotowaną lub pieczoną. Diabetykom poleca się też jedzenie dyni na surowo. Czytaj więcej
Czy papryka jest ciężkostrawna? 2 sposoby, by poprawić strawność papryki
Czy papryka jest ciężkostrawna? 2 sposoby, by poprawić strawność papryki2 lata temu
Papryka jest uznawana za ciężkostrawną, ale prawda jest taka, że łatwo przekształcić ją w warzywo przyjazne diecie lekkostrawnej. Ciężkostrawna jest przede wszystkim skórka papryki, która u wrażliwych osób może powodować problemy żołądkowe i jelitowe. Dostosuj paprykę do diety lekkostrawnej, piekąc ją lub gotując i ściągnij z papryki skórkę. Czytaj więcej
Czy dynia jest wzdymająca? Czy dynia jest przyjazna diecie low FODMAP?
Czy dynia jest wzdymająca? Czy dynia jest przyjazna diecie low FODMAP?2 lata temu
Dynia nie ma potencjału wzdymającego. Nie musisz unikać dyni, jeśli masz skłonności do wzdęć. Dynia to wręcz warzywo low FODMAP, o niskiej zawartości fermentujących węglowodanów. Unikaj jednak jedzenia dyni przyprawionej czosnkiem i cebulą, bo wtedy może wydawać ci się, że wzdęcia pojawiły się po dyni. Czytaj więcej
Ze sklepów na zawsze zniknęły te produkty. Sprawdź, czy któregoś z nich nie masz jeszcze w domowej spiżarni
Ze sklepów na zawsze zniknęły te produkty. Sprawdź, czy któregoś z nich nie masz jeszcze w domowej spiżarni2 lata temu
Stosowanie dwutlenku tytanu (E171) w produkcji żywności i wprowadzanie jej do obrotu, zostało oficjalnie zakazane od 7 sierpnia 2022 roku. Związek ten okazał się szkodliwy dla jelit i powodował zabużanie wchłaniania składników w jelitach. Dwutlenek tytanu stosowany był jako biały barwnik w żywności: ciastkach, produktach cukierniczych, lodach, gumach do żucia, cukierkach. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA