Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Dlaczego warto jeść gruszki? 6 najważniejszych właściwości prozdrowotnych gruszek
Dlaczego warto jeść gruszki? 6 najważniejszych właściwości prozdrowotnych gruszek2 lata temu
Gruszki warto jeść, bo dbają o zdrowie serca i układu krwionośnego, działają przeciwzapalnie, wspierają pracę jelit i nie tylko. Gruszki mają sporo witaminy C, potasu, miedzi i przede wszystkim: zdrowych antyoksydantów. Najzdrowiej jest jeść gruszki ze skórką, ponieważ to w niej skumulowane są najcenniejsze przeciwutleniacze. Czytaj więcej
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę2 lata temu
Kalafior na surowo jest jak najbardziej jadalny, a wręcz zdrowszy, niż kalafior ugotowany. Nie martw się, jeśli nie dogotujesz kalafiora: można go zjeść. Jedzenia surowego kalafiora w dużych ilościach powinny unikać jednak osoby z niedoczynnością tarczycy. Kalafior zawiera goitrogeny, które zaburzają wchłanianie jodu. W surowym kalafiorze jest ich więcej, niż w ugotowanym. Czytaj więcej
Komu szkodzi papryka? Jedno z 7 przeciwwskazań do jedzenia papryki może dotyczyć też ciebie
Komu szkodzi papryka? Jedno z 7 przeciwwskazań do jedzenia papryki może dotyczyć też ciebie2 lata temu
Papryka to warzywo, które nie ma wielu przeciwwskazań. Jedzenie papryki szkodzi osobom z alergią na paprykę lub lateks i nadmiarem potasu we krwi. Papryki nie mogą jeść osoby stosujące protokół autoimmunologiczny, dietę wykorzystywaną np. w Hashimoto, RZS lub toczniu. Papryka w skórce jest przeciwwskazana przed kolonoskopią i dla osób o wrażliwym żołądku. Czytaj więcej
Ile kalorii mają brzoskwinie? Czy na diecie odchudzającej można jeść brzoskwinie z puszki?
Ile kalorii mają brzoskwinie? Czy na diecie odchudzającej można jeść brzoskwinie z puszki?2 lata temu
Brzoskwinie nie mają wielu kalorii i można jeść je na diecie odchudzającej. 100 g brzoskwiń dostarcza 46 kcal. Jedna średnia brzoskwinia ma ok. 40 kcal. Niewiele więcej kalorii ma brzoskwinia peruwiańska, ciasteczkowa typu UFO, bo ok. 50 kcal/ 100 g. Brzoskwinie w syropie mają wyższą kaloryczność i zawartość cukru od 60 kcal/ 100 g wzwyż. Czytaj więcej
Właściwości prozdrowotne kalafiora. 10 powodów, by zjeść kalafiora na obiad w tym (i w każdym kolejnym) tygodniu
Właściwości prozdrowotne kalafiora. 10 powodów, by zjeść kalafiora na obiad w tym (i w każdym kolejnym) tygodniu2 lata temu
Właściwości zdrowotne kalafiora to na przykład wspieranie zdrowia nadciśnieniowców, poprawa płodności, przeciwdziałanie nowotworom i dbanie o zdrowie skóry. Kalafior ma sporo różnych witamin i minerałów, ale najwięcej jest w nim witaminy C i potasu. Jest też niskokaloryczny, każdy może umieścić go w swoim jadłospisie. Czytaj więcej
Ile gruszek można zjeść dziennie i co się stanie, gdy zjesz ich za dużo? Oto twój indywidualny dzienny limit gruszek
Ile gruszek można zjeść dziennie i co się stanie, gdy zjesz ich za dużo? Oto twój indywidualny dzienny limit gruszek2 lata temu
Polecana porcja gruszek dla zdrowej osoby to od 1, do nawet 5 gruszek dziennie. Większych porcji gruszek nie powinni jeść cukrzycy, osoby z insulinoopornością i wszyscy, którzy mają skłonność do biegunek. Przedawkowanie gruszek objawia się bólem brzucha, zaparciami, biegunkami i wzdęciami. Czytaj więcej
Pyszny niskokaloryczny deser z polskich sezonowych owoców. 3 przepisy na śliwki pod kruszonką w wersji FIT
Pyszny niskokaloryczny deser z polskich sezonowych owoców. 3 przepisy na śliwki pod kruszonką w wersji FIT2 lata temu
FIT śliwki pod kruszonką to smaczny pomysł na zdrową przekąskę, lunch lub śniadanie. Oto 3 przepisy na zdrowe śliwkowe FIT crumble: śliwki pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych, śliwki z bezglutenową kruszonką kokosową i czekoladowe śliwki z kruszonką orzechową. Wypróbuj przepisy i zakochaj się w śliwkach jeszcze mocniej. Czytaj więcej
Czy gruszki są dobre na odchudzanie? Kaloryczność gruszek i wyrobów gruszkowych
Czy gruszki są dobre na odchudzanie? Kaloryczność gruszek i wyrobów gruszkowych2 lata temu
Gruszki dostarczają od 58 do 63 kcal na 100 g. Gruszki same w sobie nie są tuczące, o ile mocno się nimi nie objadasz i nie przekroczysz swojego zapotrzebowania energetycznego. Wyższą kaloryczność mają gruszki w syropie, gruszki marynowane i gruszki suszone. Na diecie odchudzającej możesz jeść gruszki bez wyrzutów sumienia. Czytaj więcej
10 błędów, które popełniasz komponując lunch do pracy lub szkoły. Przez to posiłek jest mniej smaczny i odżywczy
10 błędów, które popełniasz komponując lunch do pracy lub szkoły. Przez to posiłek jest mniej smaczny i odżywczy2 lata temu
Zdrowy domowy lunch, czyli posiłek, który zabierasz ze sobą do pracy, lub przygotowujesz dla swojego dziecka do szkoły, powinien być odpowiednio skomponowany. Nie może brakować w nim węglowodanów, zdrowych warzyw i owoców. Trzeba go odpowiednio przechowywać i zapakować. Upewnij się, że nie popełniasz tych najczęstszych błędów w planowaniu i przygotowywaniu posiłków na wynos. Czytaj więcej
To polskie warzywo po usmażeniu lub ugotowaniu staje się jeszcze zdrowsze, niż świeże. Domyślasz się, o jaki produkt chodzi?
To polskie warzywo po usmażeniu lub ugotowaniu staje się jeszcze zdrowsze, niż świeże. Domyślasz się, o jaki produkt chodzi?2 lata temu
Pomidory są wyjątkowe, ponieważ po obróbce stają się jeszcze zdrowsze. Dzięki gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu, wzrasta w nich zawartość dobrze przyswajalnej formy likopenu: najzdrowszego elementu w pomidorach. Przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i passata, są więc bardziej wartościowe, niż świeże pomidory. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.