Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Koniecznie wystaw leśne grzyby na słońce, a staną się o wiele zdrowsze. Powód jest fascynujący
Koniecznie wystaw leśne grzyby na słońce, a staną się o wiele zdrowsze. Powód jest fascynujący2 lata temu
Dlaczego warto umieścić leśne grzyby w słońcu po ich zebraniu? Bo odwdzięczą się produkcją zdrowej witaminy D! Proces jest w uproszczeniu podobny do produkcji witaminy D w ludzkiej skórze. Już 15 minut słonecznej ekspozycji zwiększa znacząco zawartość tej substancji w świeżych, krojonych i nawet suszonych grzybach. Czytaj więcej
Grzyby na surowo? Są zdrowe i przepyszne! Tak serwują je najlepsi szefowie kuchni
Grzyby na surowo? Są zdrowe i przepyszne! Tak serwują je najlepsi szefowie kuchni2 lata temu
Na surowo jadalnych jest kilka gatunków grzybów, np. pieczarki, kurki i borowiki. Można jeść je bez obgotowywania, pieczenia i innej obróbki. Grzyby przed jedzeniem na surowo trzeba jednak dokładnie oczyścić. Surowe pieczarki można np. położyć na kanapce lub dodać do sałatki, a z surowych prawdziwków zrobić eleganckie carpaccio. Czytaj więcej
Czy jabłka podnoszą cukier? Jakie jabłka są dobre dla diabetyków? Wszystko o jabłkach w diecie cukrzyka
Czy jabłka podnoszą cukier? Jakie jabłka są dobre dla diabetyków? Wszystko o jabłkach w diecie cukrzyka2 lata temu
Jabłka są dla cukrzyków dozwolone, ale tylko jedzone w odpowiedniej formie. Jabłka mają niski IG równy 36 i ok. 19 g węglowodanów w średnim jabłku. Te owoce mogą podnieść cukier, ale nie robią tego bardzo gwałtownie, o ile przestrzegasz zasad: jabłka trzeba jeść w całości i ze skórką; warto łączyć je z białkiem i tłuszczem; trzeba zrezygnować z suszonych jabłek i soków. Czytaj więcej
Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka
Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka2 lata temu
Utnij kalorie na jesień, korzystając ze sprawdzonych wskazówek dietetyka. Nie nadużywaj miodu, poznaj triki na odchudzenie jesiennych zup i zaopatrz się w zestaw niskokalorycznych jesiennych przekąsek. To tylko niektóre ze skutecznych porad, które warto zastosować, jeśli nie chcesz skończyć sezonu zimowego z kilkoma kilogramami na plusie. Czytaj więcej
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?2 lata temu
Winogrona bezpestkowe są zdrowe i wartościowe tak, jak winogrona z pestkami. Odmiany winogron bez pestek dostępne w Polsce nie powstają w wyniku laboratoryjnych metod GMO, a w wyniku starannej hodowli. Nie obawiaj się jedzenia winogron bezpestkowych. Kupuj je, jeśli wolisz jeść winogrona bez pestek. Czytaj więcej
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy
Jak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycy2 lata temu
Cukrzycy mogą jeść grzyby wręcz w dowolnych ilościach, bez ograniczeń. Grzyby mają niewiele węglowodanów, niski indeks glikemiczny (ok. 10) i dodatkowe właściwości pomagające utrzymać cukier na stałym, niskim poziomie. Wszystkie grzyby jadalne są polecane diabetykom. W cukrzycy najlepiej jeść grzyby duszone, grillowane i gotowane, z niewielką ilością dodanej soli. Czytaj więcej
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?
Kto nie powinien jeść grzybów? Czy dotyczy cię któreś z 6 przeciwwskazań?2 lata temu
Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby z alergią na grzyby, wszyscy z chorobami nerek i wątroby. Przeciwwskazania do jedzenia grzybów jadalnych nie są częste. Większość osób może jeść je bezpiecznie i korzystać z ich właściwości. Sprawdź, czy nie należysz do grupy osób, które nie powinny jeść grzybów. Czytaj więcej
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć2 lata temu
Jedyne jadalne źródło witaminy D, które nie ma pochodzenia zwierzęcego, to grzyby. Grzyby zawierają witaminę D2, formę mniej przyswajalną, niż witamina D3 (z ryb, nabiału i jajek), ale równie cenną dla organizmu. Najwięcej witaminy D jest w świeżych, leśnych borowikach (58,7 μg/100 g), a najmniej mają jej grzyby hodowane w ciemności (boczniaki, shitake). Czytaj więcej
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?2 lata temu
Wbrew obiegowej opinii, grzyby same w sobie nie są ciężkostrawne, ale potrawy z grzybami rzadko można uznać za lekkie. Za ciężkostrawność grzybów odpowiadają często dodatki i sposób obróbki: smażenie, panierowanie, zalewanie śmietaną. Grzyby są trawione przez ludzi i nie zalegają w żołądku ani jelitach. Czytaj więcej
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?
Winogrona a cukrzyca. Czy winogrona są zakazane przy diecie cukrzycowej?2 lata temu
Winogrona nie są najbardziej polecanymi w cukrzycy owocami. Mają sporo cukru (ok. 17 g/ 100 g), średni indeks glikemiczny (IG winogron to ok. 50) i podnoszą poziom glukozy. Cukrzycy nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia winogron, ale nie powinni jeść ich w formie osobnej przekąski. Odpowiednia porcja winogron dla cukrzyka to ok. 60 g świeżych owoców. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA