Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Kto nie powinien jeść kukurydzy? Czy ciebie też dotyczą te przeciwwskazania?
Kto nie powinien jeść kukurydzy? Czy ciebie też dotyczą te przeciwwskazania?2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia kukurydzy to: alergia na kukurydzę, wysokie stężenie potasu we krwi, niewydolność nerek i uchyłki jelita grubego. Kukurydzy nie powinno się jeść też przed kolonoskopią. Efekty uboczne jedzenia kukurydzy zależą od twojej przypadłości. Mogą być to bóle brzucha, niestrawność, ale też np. objawy ujawniające się na skórze: wysypka i pokrzywka. Czytaj więcej
6 mitów o kawie, które sama nieświadomie powtarzasz. Szok i zaskoczenie gwarantowane
6 mitów o kawie, które sama nieświadomie powtarzasz. Szok i zaskoczenie gwarantowane2 lata temu
Mity o kawie są wiecznie żywe. Wierzysz w to, że kawa odwadnia lub wypłukuje magnez? Wydaje ci się, że kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia? A może nie pijesz kawy przez wysokie ciśnienie? To wszystko mity bez potwierdzenia w dowodach naukowych. Poznaj prawdę na temat kawy i zabłyśnij, przedstawiając ciekawostki o kawie znajomym. Czytaj więcej
Jedz te owoce codziennie i wzmacniaj swoje kości. Prawdziwy tani superfood dla kobiet
Jedz te owoce codziennie i wzmacniaj swoje kości. Prawdziwy tani superfood dla kobiet2 lata temu
Suszone śliwki mają właściwości wzmacniające kości: zapobiegają utracie ich gęstości i przeciwdziałają osteoporozie. Wystarczy, że codziennie zjesz 4 suszone śliwki, a uchronisz się przed problematycznymi złamaniami w przyszłości. Śliwki są dobre na kości ze względu na zawartość witaminy K i specyficzny koktajl antyoksydantów. Czytaj więcej
FIT kotlety z kalafiora - 5 tanich, roślinnych i dietetycznych przepisów na kalafiorowe kotlety i steki
FIT kotlety z kalafiora - 5 tanich, roślinnych i dietetycznych przepisów na kalafiorowe kotlety i steki2 lata temu
Fit kotlety z kalafiora to doskonały pomysł na wegetariański, lżejszy obiad. Z kalafiora możesz przygotować dwa rodzaje kotletów: steki z dużego kawałka kalafiora z głąbem, lub kotlety „mielone” z kalafiora z dodatkami. Oto 5 smacznych dietetycznych przepisów na fit kotlety z dodatkiem kalafiora. Czytaj więcej
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?
9 błędów, które popełniamy w przygotowaniu grzybów: stają się mniej zdrowe, a nawet szkodliwe. Też masz je na sumieniu?2 lata temu
Chcesz, żeby przygotowane przez ciebie grzyby zachowały pełnię wartości odżywczych i pyszny smak? Wystrzegaj się tych częstych błędów w gotowaniu, przechowywaniu i rozpoznawaniu grzybów. Niszczą cenne wartości w grzybach, a niektóre powodują, że grzyby robią się niebezpieczne dla zdrowia. Popełniają je nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze. Czytaj więcej
Koniecznie wystaw leśne grzyby na słońce, a staną się o wiele zdrowsze. Powód jest fascynujący
Koniecznie wystaw leśne grzyby na słońce, a staną się o wiele zdrowsze. Powód jest fascynujący2 lata temu
Dlaczego warto umieścić leśne grzyby w słońcu po ich zebraniu? Bo odwdzięczą się produkcją zdrowej witaminy D! Proces jest w uproszczeniu podobny do produkcji witaminy D w ludzkiej skórze. Już 15 minut słonecznej ekspozycji zwiększa znacząco zawartość tej substancji w świeżych, krojonych i nawet suszonych grzybach. Czytaj więcej
Grzyby na surowo? Są zdrowe i przepyszne! Tak serwują je najlepsi szefowie kuchni
Grzyby na surowo? Są zdrowe i przepyszne! Tak serwują je najlepsi szefowie kuchni2 lata temu
Na surowo jadalnych jest kilka gatunków grzybów, np. pieczarki, kurki i borowiki. Można jeść je bez obgotowywania, pieczenia i innej obróbki. Grzyby przed jedzeniem na surowo trzeba jednak dokładnie oczyścić. Surowe pieczarki można np. położyć na kanapce lub dodać do sałatki, a z surowych prawdziwków zrobić eleganckie carpaccio. Czytaj więcej
Czy jabłka podnoszą cukier? Jakie jabłka są dobre dla diabetyków? Wszystko o jabłkach w diecie cukrzyka
Czy jabłka podnoszą cukier? Jakie jabłka są dobre dla diabetyków? Wszystko o jabłkach w diecie cukrzyka2 lata temu
Jabłka są dla cukrzyków dozwolone, ale tylko jedzone w odpowiedniej formie. Jabłka mają niski IG równy 36 i ok. 19 g węglowodanów w średnim jabłku. Te owoce mogą podnieść cukier, ale nie robią tego bardzo gwałtownie, o ile przestrzegasz zasad: jabłka trzeba jeść w całości i ze skórką; warto łączyć je z białkiem i tłuszczem; trzeba zrezygnować z suszonych jabłek i soków. Czytaj więcej
Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka
Jak przyciąć kalorie w jesiennym jadłospisie? 7 sprawdzonych wskazówek od dietetyka2 lata temu
Utnij kalorie na jesień, korzystając ze sprawdzonych wskazówek dietetyka. Nie nadużywaj miodu, poznaj triki na odchudzenie jesiennych zup i zaopatrz się w zestaw niskokalorycznych jesiennych przekąsek. To tylko niektóre ze skutecznych porad, które warto zastosować, jeśli nie chcesz skończyć sezonu zimowego z kilkoma kilogramami na plusie. Czytaj więcej
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe, czy to GMO i lepiej się ich wystrzegać?2 lata temu
Winogrona bezpestkowe są zdrowe i wartościowe tak, jak winogrona z pestkami. Odmiany winogron bez pestek dostępne w Polsce nie powstają w wyniku laboratoryjnych metod GMO, a w wyniku starannej hodowli. Nie obawiaj się jedzenia winogron bezpestkowych. Kupuj je, jeśli wolisz jeść winogrona bez pestek. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.