Dynia na surowo jest jadalna, smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Wystarczy ją odpowiednio rozdrobnić, ponieważ dynia w surowej formie jest twarda. Jedzenie dyni na surowo ma mnóstwo zalet zdrowotnych, bo ma ona najwięcej witamin. Poznaj dokładnie plusy jedzenia dyni na surowo i sposoby wprowadzenia jej do diety.
Spis treści:
- Czy można jeść dynię na surowo?
- Dynia surowa kontra gotowana: wartości odżywcze
- Jak zjeść dynię na surowo?
- Zalety jedzenia dyni na surowo
- Koktajl spice pumpkin z surową dynią - przepis
Czy można jeść dynię na surowo?
Dynia na surowo jest oczywiście jadalna i bardzo zdrowa. Surowa dynia zachowuje więcej witamin i zdrowych antyoksydantów. Jeśli chcesz zjeść dynię na surowo, rób to śmiało. Nie ma przeciwwskazań do jedzenia dyni na surowo poza jednym praktycznym elementem: surową dynię ciężko przygotować do jedzenia. Najlepiej sprawdzą się w tej formie dynie młode, pełne wody, z miękką skórką.
Surowa dynia jest mniej słodka, niż dynia ugotowana i upieczona. Możesz spodziewać się też po niej gorzkich i lekko orzechowych nut smakowych. Zdecydowanie warto sprawdzić, czy będzie ci smakować.
Dynia surowa kontra gotowana: wartości odżywcze
Surowa dynia wygrywa z dynią gotowaną też pod względem wartości odżywczych. Jeśli porównasz kilka mikro- i makroelementów w surowej dyni z dynią gotowaną, jasno zobaczysz już zalety jedzenia dyni na surowo.
Składnik | Zawartość w surowej dyni/ 100 g | Zawartość w gotowanej dyni/ 100 g |
Energia | 26 kcal | 20 kcal |
Białko | 1 g | 0,72 g |
Tłuszcz | 0,1 g | 0,07 g |
Węglowodany | 6,5 g | 4,9 g |
Cukry | 2,76 g | 2,08 g |
Błonnik | 0,5 g | 1,1 g |
Wapń | 21 mg | 15 mg |
Żelazo | 0,8 mg | 0,57 mg |
Magnez | 12 mg | 9 mg |
Fosfor | 44 mg | 30 mg |
Potas | 340 mg | 230 mg |
Sód | 1 mg | 1 mg |
Witamina C | 9 mg | 4,7 mg |
Witamina B1 | 0,05 mg | 0,031 mg |
Witamina B2 | 0,11 mg | 0,078 mg |
Witamina B3 | 0,6 mg | 0.,413 mg |
Witamina B5 | 0,298 mg | 0,201 mg |
Witamina B6 | 0,061 mg | 0,044 mg |
Foliany | 16 µg | 9 µg |
Witamina A | 8510 IU | 5760 IU |
Beta-karoten | 3100 µg | 2100 µg |
Witamina E | 1,06 mg | 0,8 mg |
Witamina K | 1,1 µg | 0,8 µg |
Surowa dynia ma więcej wszystkich minerałów i witamin. Przez gotowanie, dynia traci też część węglowodanów. Dynia po ugotowaniu staje się słodsza, traci gorzkawy posmak. Choć surowa dynia jest ewidentnie bardziej odżywcza i zdrowsza niż dynia po obróbce, jedzenie dyni jest ogólnie zdrowe: we wszystkich formach. Przygotujesz z niej np. pieczoną dynię, fit zupę dyniową, albo dietetyczne dyniowe ciasto. Jeśli bardziej smakuje ci dynia w formie upieczonej lub ugotowanej, nie zmuszaj się do jedzenia dyni surowej. Warto jednak dać jej szansę.
Jak zjeść dynię na surowo?
Dynia na surowo ma mnóstwo zalet, ale jedną zasadniczą wadę: jest twarda. Jak przygotować ją do jedzenia?
- Z surowej dyni możesz wycisnąć sok.
- Surową dynię zblenduj za pomocą mocnego blendera na purée, które wykorzystasz w kuchni.
- Dynię możesz zetrzeć na tarce i dodawać do wielu potraw.
Surowa dynia w formie purée lub tarta surowa dynia, pasują do:
- dyniowej owsianki,
- wszystkich dań typu stir-fry,
- każdej zupy,
- smoothies i zdrowych koktajli,
- jako posypka do sałatek,
- dodatek do sosów do makaronu i ryżu.
fot. Purée z surowej dyni jest uniwersalnym dodatkiem do potraw/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Zalety jedzenia dyni na surowo
Jedzenie dyni na surowo ma wszystkie zalety jedzenia dyni ogółem. Surowa dynia ma bardzo korzystny profil wartości odżywczych i jest bogatsza w cenne składniki. Dynia na surowo ma także więcej wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie.
W dyni na surowo jest też więcej złożonych węglowodanów, ma więc ona niższy indeks glikemiczny i jest bardziej przyjazna glikemii poposiłkowej. To informacja cenna dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i wszystkich, którzy dbają o niski poziom cukru we krwi.
Koktajl spice pumpkin z surową dynią - przepis
Składniki:
- banan,
- 250 ml mleka, napoju roślinnego lub mleka bez laktozy,
- 100 g surowej dyni,
- 2 szczypty cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta suszonego imbiru,
- szczypta suszonych mielonych goździków.
Sposób przygotowania:
- Pozbaw dynię skórki i pokrój ją w małe kostki.
- Przełóż do blendera dynię i dodaj trochę mleka.
- Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj banana, przyprawy i resztę mleka.
- Zblenduj na gładki koktajl.
fot. Koktajl z surowej dyni/ Adobe Stock, fahrwasser
Czytaj także:
Czy surowy czosnek szkodzi? Właściwości i skutki uboczne czosnku
Czy można jeść bób na surowo? Jak go serwować?
Czy cukinia jedzona na surowo jest trująca i czy trzeba ją obierać?
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę