Dynia na surowo jest jadalna, a do tego niezwykle zdrowa i smaczna. Jak najlepiej jeść surową dynię?

dynia na surowo fot. Adobe Stock, rh2010
Dynia na surowo jest jadalna, ale nie każdy gatunek dyni nadaje się do jedzenia bez obróbki. Większość dyń jest zbyt twarda, by dało się zjeść je na surowo. Surową dynię możesz dodać do koktajlu, wycisnąć z niej sok, zetrzeć na tarce i dodać do surówki. Oto sposoby jedzenia surowej dyni i zalety tego rozwiązania.
/ 03.10.2022 05:59
dynia na surowo fot. Adobe Stock, rh2010

Dynia na surowo jest jadalna, smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Wystarczy ją odpowiednio rozdrobnić, ponieważ dynia w surowej formie jest twarda. Jedzenie dyni na surowo ma mnóstwo zalet zdrowotnych, bo ma ona najwięcej witamin. Poznaj dokładnie plusy jedzenia dyni na surowo i sposoby wprowadzenia jej do diety.

Spis treści:

  1. Czy można jeść dynię na surowo?
  2. Dynia surowa kontra gotowana: wartości odżywcze
  3. Jak zjeść dynię na surowo?
  4. Zalety jedzenia dyni na surowo
  5. Koktajl spice pumpkin z surową dynią - przepis

Czy można jeść dynię na surowo?

Dynia na surowo jest oczywiście jadalna i bardzo zdrowa. Surowa dynia zachowuje więcej witamin i zdrowych antyoksydantów. Jeśli chcesz zjeść dynię na surowo, rób to śmiało. Nie ma przeciwwskazań do jedzenia dyni na surowo poza jednym praktycznym elementem: surową dynię ciężko przygotować do jedzenia. Najlepiej sprawdzą się w tej formie dynie młode, pełne wody, z miękką skórką.

Surowa dynia jest mniej słodka, niż dynia ugotowana i upieczona. Możesz spodziewać się też po niej gorzkich i lekko orzechowych nut smakowych. Zdecydowanie warto sprawdzić, czy będzie ci smakować.

Dynia surowa kontra gotowana: wartości odżywcze

Surowa dynia wygrywa z dynią gotowaną też pod względem wartości odżywczych. Jeśli porównasz kilka mikro- i makroelementów w surowej dyni z dynią gotowaną, jasno zobaczysz już zalety jedzenia dyni na surowo.

Składnik Zawartość w surowej dyni/ 100 g Zawartość w gotowanej dyni/ 100 g
Energia 26 kcal 20 kcal
Białko 1 g 0,72 g
Tłuszcz 0,1 g 0,07 g
Węglowodany 6,5 g 4,9 g
Cukry 2,76 g 2,08 g
Błonnik 0,5 g 1,1 g
Wapń 21 mg 15 mg
Żelazo 0,8 mg 0,57 mg
Magnez 12 mg 9 mg
Fosfor 44 mg 30 mg
Potas 340 mg 230 mg
Sód 1 mg 1 mg
Witamina C 9 mg 4,7 mg
Witamina B1 0,05 mg 0,031 mg
Witamina B2 0,11 mg 0,078 mg
Witamina B3 0,6 mg 0.,413 mg
Witamina B5 0,298 mg 0,201 mg
Witamina B6 0,061 mg 0,044 mg
Foliany 16 µg 9 µg
Witamina A 8510 IU 5760 IU
Beta-karoten 3100 µg 2100 µg
Witamina E 1,06 mg 0,8 mg
Witamina K 1,1 µg 0,8 µg

Surowa dynia ma więcej wszystkich minerałów i witamin. Przez gotowanie, dynia traci też część węglowodanów. Dynia po ugotowaniu staje się słodsza, traci gorzkawy posmak. Choć surowa dynia jest ewidentnie bardziej odżywcza i zdrowsza niż dynia po obróbce, jedzenie dyni jest ogólnie zdrowe: we wszystkich formach. Przygotujesz z niej np. pieczoną dynię, fit zupę dyniową, albo dietetyczne dyniowe ciasto. Jeśli bardziej smakuje ci dynia w formie upieczonej lub ugotowanej, nie zmuszaj się do jedzenia dyni surowej. Warto jednak dać jej szansę.

Jak zjeść dynię na surowo?

Dynia na surowo ma mnóstwo zalet, ale jedną zasadniczą wadę: jest twarda. Jak przygotować ją do jedzenia?

  • Z surowej dyni możesz wycisnąć sok.
  • Surową dynię zblenduj za pomocą mocnego blendera na purée, które wykorzystasz w kuchni.
  • Dynię możesz zetrzeć na tarce i dodawać do wielu potraw.

Surowa dynia w formie purée lub tarta surowa dynia, pasują do:

  • dyniowej owsianki,
  • wszystkich dań typu stir-fry,
  • każdej zupy,
  • smoothies i zdrowych koktajli,
  • jako posypka do sałatek,
  • dodatek do sosów do makaronu i ryżu.

puree z surowej dynifot. Purée z surowej dyni jest uniwersalnym dodatkiem do potraw/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Zalety jedzenia dyni na surowo

Jedzenie dyni na surowo ma wszystkie zalety jedzenia dyni ogółem. Surowa dynia ma bardzo korzystny profil wartości odżywczych i jest bogatsza w cenne składniki. Dynia na surowo ma także więcej wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie.

W dyni na surowo jest też więcej złożonych węglowodanów, ma więc ona niższy indeks glikemiczny i jest bardziej przyjazna glikemii poposiłkowej. To informacja cenna dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i wszystkich, którzy dbają o niski poziom cukru we krwi.

Koktajl spice pumpkin z surową dynią - przepis

Składniki:

  • banan,
  • 250 ml mleka, napoju roślinnego lub mleka bez laktozy,
  • 100 g surowej dyni,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta suszonego imbiru,
  • szczypta suszonych mielonych goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Pozbaw dynię skórki i pokrój ją w małe kostki.
  2. Przełóż do blendera dynię i dodaj trochę mleka.
  3. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj banana, przyprawy i resztę mleka.
  5. Zblenduj na gładki koktajl.

koktajl z dyni na surowofot. Koktajl z surowej dyni/ Adobe Stock, fahrwasser

Czytaj także:
Czy surowy czosnek szkodzi? Właściwości i skutki uboczne czosnku
Czy można jeść bób na surowo? Jak go serwować?
Czy cukinia jedzona na surowo jest trująca i czy trzeba ją obierać?
Czy można jeść surowy kalafior? Nie w dużych ilościach, jeśli cierpisz na tę częstą wśród Polek chorobę

Redakcja poleca

REKLAMA