Owoce pigwy są kwaśne, ale czy pigwa zakwasza przez to organizm?

czy pigwa zakwasza organizm fot. Adobe Stock, AGfoto
Choć pigwa jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Owoce pigwy dostarczają zdrowych (zasadotwórczych) pierwiastków: potasu, magnezu i wapnia, które powodują, że pigwa znajduje się na liście produktów odkwaszających. Choć pigwa jest zdrowa i na pewno nie zakwasza organizmu, cała idea dzielenia produktów na zakwaszające i odkwaszające, bazuje na mitach dietetycznych i jest rozumiana nieprawidłowo.
/ 14.10.2022 05:29
czy pigwa zakwasza organizm fot. Adobe Stock, AGfoto

Pigwa nie zakwasza organizmu, choć naturalnie to owoc o kwaśnym smaku. Zgodnie z ideą diety odkwaszającej organizm, produkty zakwaszające to nie te kwaśne, ale takie, które dostarczają kwasotwórczych pierwiastków i prozapalnych elementów. Mimo wszystko całe pojęcie zakwaszenia organizmu dietą jest nieprawidłowo rozumiane, a dzielenie produktów na zakwaszające i odkwaszające nie ma większego sensu.

Spis treści:

  1. Czy pigwa zakwasza organizm?
  2. Kwaśny smak pigwy a jej odczyn
  3. Czy pigwa odkwasza organizm?

Czy pigwa zakwasza organizm?

Pigwa nie zakwasza organizmu. Podążając za ideą produktów zakwaszających i odkwaszających organizm, produkty zakwaszające to głównie te, które dostarczają: cukru, alkoholu, nadmiaru niezdrowego tłuszczu i kofeiny. Choć pigwa ma kwaśny smak, nie zalicza się do produktów zakwaszających organizm. 

Właściwości pigwy powodują wręcz, że działa ona przeciwnie: ma sporo potasu, wapnia i magnezu, a te pierwiastki wskazują, że produkt należy do grupy zasadotwórczych (odkwaszających).

Kwaśny smak pigwy a jej odczyn

Kwaśny smak pigwy wskazuje jednak na obecność kwasów organicznych w tym owocu. Oznacza to, że pH pigwy faktycznie wynosi mniej niż 7 i jest kwasowe. To może wpłynąć nieznacznie np. na pH treści żołądkowej lub moczu, ale nie ma większego wpływu na działanie całego organizmu.

Co ciekawe, pomimo kwaśnego odczynu, pigwa jest polecana w refluksie pokarmowym i wrzodach żołądka. W tych przypadłościach poleca się zazwyczaj ograniczanie innych kwaśnych owoców, ale owoce pigwy są wyjątkiem. To dzięki unikalnym właściwościom pigwy i pigwowca, które pozytywnie wpływają na błony śluzowe układu pokarmowego.

Czy pigwa odkwasza organizm?

Pigwa nie zakwasza organizmu, ale też nie powoduje jego odkwaszenia. Całe pojęcie zakwaszonego/ odkwaszonego organizmu, jest błędnie rozumiane. Dieta na odkwaszenie organizmu działa prozdrowotnie, ale nie dlatego, że realnie odkwasza organizm lub krew. O to dbają inne mechanizmy w ciele, a nie przyjmowane z żywnością produkty.

Klasyfikacja produktów na odkwaszające i zakwaszające nie jest oficjalnie uznana przez naukę i nie ma logicznych podstaw w fizjologii funkcjonowania ludzkiego ciała. Można więc powiedzieć, że zakwaszenie organizmu dietą to mitJedz pigwę na zdrowie, ale nie oczekuj mitycznego „odkwaszenia” i poprawy funkcjonowania organizmu przez zmianę pH krwi pożywieniem.

Czytaj także:
Czy surowa pigwa jest trująca? Właściwości lecznicze pigwy i jej toksyczność
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy
Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny

Redakcja poleca

REKLAMA