Pigwa nie zakwasza organizmu, choć naturalnie to owoc o kwaśnym smaku. Zgodnie z ideą diety odkwaszającej organizm, produkty zakwaszające to nie te kwaśne, ale takie, które dostarczają kwasotwórczych pierwiastków i prozapalnych elementów. Mimo wszystko całe pojęcie zakwaszenia organizmu dietą jest nieprawidłowo rozumiane, a dzielenie produktów na zakwaszające i odkwaszające nie ma większego sensu.
Spis treści:
Czy pigwa zakwasza organizm?
Pigwa nie zakwasza organizmu. Podążając za ideą produktów zakwaszających i odkwaszających organizm, produkty zakwaszające to głównie te, które dostarczają: cukru, alkoholu, nadmiaru niezdrowego tłuszczu i kofeiny. Choć pigwa ma kwaśny smak, nie zalicza się do produktów zakwaszających organizm.
Właściwości pigwy powodują wręcz, że działa ona przeciwnie: ma sporo potasu, wapnia i magnezu, a te pierwiastki wskazują, że produkt należy do grupy zasadotwórczych (odkwaszających).
Kwaśny smak pigwy a jej odczyn
Kwaśny smak pigwy wskazuje jednak na obecność kwasów organicznych w tym owocu. Oznacza to, że pH pigwy faktycznie wynosi mniej niż 7 i jest kwasowe. To może wpłynąć nieznacznie np. na pH treści żołądkowej lub moczu, ale nie ma większego wpływu na działanie całego organizmu.
Co ciekawe, pomimo kwaśnego odczynu, pigwa jest polecana w refluksie pokarmowym i wrzodach żołądka. W tych przypadłościach poleca się zazwyczaj ograniczanie innych kwaśnych owoców, ale owoce pigwy są wyjątkiem. To dzięki unikalnym właściwościom pigwy i pigwowca, które pozytywnie wpływają na błony śluzowe układu pokarmowego.
Czy pigwa odkwasza organizm?
Pigwa nie zakwasza organizmu, ale też nie powoduje jego odkwaszenia. Całe pojęcie zakwaszonego/ odkwaszonego organizmu, jest błędnie rozumiane. Dieta na odkwaszenie organizmu działa prozdrowotnie, ale nie dlatego, że realnie odkwasza organizm lub krew. O to dbają inne mechanizmy w ciele, a nie przyjmowane z żywnością produkty.
Klasyfikacja produktów na odkwaszające i zakwaszające nie jest oficjalnie uznana przez naukę i nie ma logicznych podstaw w fizjologii funkcjonowania ludzkiego ciała. Można więc powiedzieć, że zakwaszenie organizmu dietą to mit! Jedz pigwę na zdrowie, ale nie oczekuj mitycznego „odkwaszenia” i poprawy funkcjonowania organizmu przez zmianę pH krwi pożywieniem.
Czytaj także:
Czy surowa pigwa jest trująca? Właściwości lecznicze pigwy i jej toksyczność
Kto nie powinien jeść pigwy i pić soku pigwowego? Zaskakujące skutki uboczne owoców pigwy
Cukrzycy nie powinni pić soków, ale ten jest wyjątkiem. Obniża glukozę, ma mało cukru i niski indeks glikemiczny