Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Moczenie karpia w mleku i cebuli przed smażeniem: jak i po co to robić?
Moczenie karpia w mleku i cebuli przed smażeniem: jak i po co to robić?2 lata temu
Moczenie karpia w mleku przeprowadza się, by pozbyć się mułowatego posmaku karpia. Moczenie karpia w mleku i cebuli powoduje, że ryba staje się delikatniejsza i lepiej przylega do niej panierka. Karpia, zamiast w mleku, można też moczyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem lub w maślance. Karp powinien moczyć się przynajmniej 12 godzin przed smażeniem. Czytaj więcej
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia2 lata temu
Najsmaczniejszy karp nie może być zbyt mały ani zbyt duży. Idealna waga karpia to ok. 1,5-2 kg. Taki karp nie ma zbyt dużo ości, ale nie jest też nadzwyczaj tłusty. Najlepszy karp to karp królewski i karp pełnołuskowy. Duże znaczenie dla smaku karpia ma też sposób hodowli: najlepsze karpie muszą dojrzewać przynajmniej 3 sezony i muszą być karmione wartościową karmą. Czytaj więcej
Ile moczyć śledzie, by miały najlepszy smak? Wszystko, co musisz wiedzieć o moczeniu śledzi
Ile moczyć śledzie, by miały najlepszy smak? Wszystko, co musisz wiedzieć o moczeniu śledzi2 lata temu
Moczenie śledzi pozwala pozbyć się z nich nadmiaru soli, sprawić, że są delikatniejsze w smaku, a nawet wybielić filety śledziowe. Śledzie warto moczyć od 1 do 24 godzin w wodzie, mleku lub wodzie z octem. Śledzie można moczyć też np. w maślance, piwie i winie dla ciekawszego smaku. Najdłuższego moczenia wymagają śledzie solone z beczki, najkrócej (lub wcale) możesz moczyć śledzie z oleju. Czytaj więcej
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów2 lata temu
Śledzie z dobrym składem nie powinny zawierać aromatów, sztucznych konserwantów, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. W filetach śledziowych z dobrym składem powinna być jedynie ryba, przyprawy, olej i naturalne dodatki. W popularnych polskich marketach znalazłam 8 rodzajów naturalnych śledzi godnych polecenia: wypatruj ich na zakupach. Czytaj więcej
Tak rozpoznasz ryby najwyższej jakości. Szukaj niebieskiego znaku na ich opakowaniach nie tylko od święta
Tak rozpoznasz ryby najwyższej jakości. Szukaj niebieskiego znaku na ich opakowaniach nie tylko od święta2 lata temu
Znak MSC na opakowaniach ryb i owoców morza oznacza, że pochodzą one ze stabilnych i zrównoważonych łowisk. To sposób na zakup produktów rybnych, które są wyraźnie przyjaźniejsze dla środowiska naturalnego. Dokładnie przyglądaj się opakowaniom kupowanych śledzi, szprotek, tuńczyków i innych ryb (świeżych, mrożonych przetworów rybnych) w poszukiwaniu niebieskiego znaku MSC. Czytaj więcej
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek i czy podbijają one cukier? Mandarynki w cukrzycy i insulinooporności
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek i czy podbijają one cukier? Mandarynki w cukrzycy i insulinooporności2 lata temu
Mandarynki mają indeks glikemiczny równy 30, czyli niski IG. Mandarynki są owocem dozwolonym w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością, jednak trzeba jeść je w umiarkowanych ilościach, najlepiej na deser po posiłku głównym. Mandarynki dostarczają ok. 10 g cukrów w 100 g, taka porcja to więc dokładnie 1 wymiennik węglowodanowy (WW). Czytaj więcej
Skomponuj doskonały drink bezalkoholowy w 4 krokach + 10 najlepszych przepisów na drinki bez alkoholu
Skomponuj doskonały drink bezalkoholowy w 4 krokach + 10 najlepszych przepisów na drinki bez alkoholu2 lata temu
Drinki bezalkoholowe, dzięki oryginalnemu łączeniu smaków, są smaczne i orzeźwiające. Do drinków bez alkoholu potrzebujesz wybranej bazy, słodkiego syropu i zaskakujących smakowych dodatków. Bez alkoholu można przygotować także nowe wersje popularnych drinków np. Mojito, Pina Coladę, Margaritę i nie tylko. Przetestuj te przepisy na imprezie. Czytaj więcej
Czy można jeść brokuły na surowo? Uważaj, jeśli masz tę częstą wśród Polek chorobę
Czy można jeść brokuły na surowo? Uważaj, jeśli masz tę częstą wśród Polek chorobę2 lata temu
Brokuły na surowo są składnikiem zdrowej diety, ale nie powinny jeść ich w nadmiernych ilościach osoby z niedoczynnością tarczycy i wrażliwym żołądkiem. Surowe brokuły możesz jeść po pokrojeniu w cząstki, starciu na tarce i nie tylko. Surowe brokuły są trochę zdrowsze niż brokuły po ugotowaniu: mają więcej witamin i minerałów. Czytaj więcej
Ma 4 razy więcej witaminy A niż masło, a Polacy go nie doceniają. To warzywo nie boi się mrozu, doskonała dawka witamin w zimie
Ma 4 razy więcej witaminy A niż masło, a Polacy go nie doceniają. To warzywo nie boi się mrozu, doskonała dawka witamin w zimie2 lata temu
Jarmuż jest doskonałym źródłem witaminy A, występuje w nim ona pod postacią beta-karotenu. Już garść (40 g) świeżego jarmużu wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A dla Polaków. Żeby najlepiej skorzystać z witaminy A w jarmużu, jedz go z dodatkiem zdrowego tłuszczu, np. w sałatce, bigosie lub w postaci jarmużowych chipsów. Czytaj więcej
Co ugotować wcześniej przed świętami? 12 potraw, które możesz teraz zrobić, zamrozić i odgrzać w Święta
Co ugotować wcześniej przed świętami? 12 potraw, które możesz teraz zrobić, zamrozić i odgrzać w Święta2 lata temu
Zastanawiasz się jak przygotować się do świąt pod kątem kulinarnym, by mieć mniej pracy bezpośrednio przed Wigilią i jednocześnie rozłożyć wydatki na jedzenie? Już kilka tygodni przed Świętami możesz ugotować i zamrozić: pierogi, paszteciki do barszczu, uszka, ale też niektóre ciasta. Podpowiadamy też, czego lepiej nie gotować i nie mrozić, tylko warto zrobić na świeżo przed Świętami. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.