Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Zjadasz kolejny kawałek świątecznego sernika, choć jesteś już pełna? Osobny żołądek na słodycze? Nie, to sytość sensoryczna
Zjadasz kolejny kawałek świątecznego sernika, choć jesteś już pełna? Osobny żołądek na słodycze? Nie, to sytość sensoryczna2 lata temu
Sytość sensoryczna specyficzna to zjawisko odnawiania się apetytu przy spożyciu produktu o smaku odmiennym, od tego, który spożyłaś wcześniej. Sytość sensoryczna tłumaczy, dlaczego bez problemu możesz zjeść deser po obiedzie, choć jesteś już fizycznie nasycona. Zjawisko to ujawnia się np. podczas świątecznych spotkań (gdy na stole jest dużo różnych potraw) i przy korzystaniu z hotelowych bufetów. Czytaj więcej
Moczenie grzybów bez tajemnic. W jaki sposób i jak długo moczyć suszone grzyby, by miały najlepszy smak?
Moczenie grzybów bez tajemnic. W jaki sposób i jak długo moczyć suszone grzyby, by miały najlepszy smak?2 lata temu
Moczenie grzybów suszonych powoduje, że nabierają one objętości i stają się bardziej mięsiste. Zamocz grzyby suszone we wrzątku lub zimnej wodzie (jeśli masz więcej czasu), by odtworzyć ich strukturę. Suszone grzyby moczy się od 1 do 5 godzin w letniej wodzie. Niektórzy moczą grzyby na potrawy wigilijne w mleku z dodatkiem soli. Poznaj tajniki moczenia grzybów suszonych. Czytaj więcej
Mandarynki kontra pomarańcze: co jest zdrowsze? Jeden z tych owoców ma znacznie więcej witaminy C niż drugi
Mandarynki kontra pomarańcze: co jest zdrowsze? Jeden z tych owoców ma znacznie więcej witaminy C niż drugi2 lata temu
Pomarańcze są nieznacznie zdrowsze niż mandarynki. Pomarańcze mają trochę więcej żelaza i wapnia, a znacznie więcej witaminy C, niż mandarynki. Mandarynki wygrywają z pomarańczami pod względem zawartości magnezu i witaminy A, ale pozostają uboższym w składniki owocem. Różnice te nie są znaczne, więc wybierając cytrusy, nie sugeruj się tym, który jest zdrowszy, a tym, który bardziej ci smakuje. Czytaj więcej
Klementynka a mandarynka. Czym się różnią, która z nich nie ma pestek i jest smaczniejsza?
Klementynka a mandarynka. Czym się różnią, która z nich nie ma pestek i jest smaczniejsza?2 lata temu
Mandarynka i klementynka to owoce, które są do siebie podobne, ale mają też kilka wyróżniających je cech. Mandarynki mają spłaszczony kształt, porowatą skórkę i zazwyczaj zawierają pestki. Klementynki są okrągłe, błyszczące, nie mają pestek i łatwo się je obiera. Choć wiele osób uznaje klementynki za smaczniejsze, nie jest to reguła, bo mandarynki też mają wiernych fanów. Czytaj więcej
Moczenie karpia w mleku i cebuli przed smażeniem: jak i po co to robić?
Moczenie karpia w mleku i cebuli przed smażeniem: jak i po co to robić?2 lata temu
Moczenie karpia w mleku przeprowadza się, by pozbyć się mułowatego posmaku karpia. Moczenie karpia w mleku i cebuli powoduje, że ryba staje się delikatniejsza i lepiej przylega do niej panierka. Karpia, zamiast w mleku, można też moczyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem lub w maślance. Karp powinien moczyć się przynajmniej 12 godzin przed smażeniem. Czytaj więcej
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia2 lata temu
Najsmaczniejszy karp nie może być zbyt mały ani zbyt duży. Idealna waga karpia to ok. 1,5-2 kg. Taki karp nie ma zbyt dużo ości, ale nie jest też nadzwyczaj tłusty. Najlepszy karp to karp królewski i karp pełnołuskowy. Duże znaczenie dla smaku karpia ma też sposób hodowli: najlepsze karpie muszą dojrzewać przynajmniej 3 sezony i muszą być karmione wartościową karmą. Czytaj więcej
Ile moczyć śledzie, by miały najlepszy smak? Wszystko, co musisz wiedzieć o moczeniu śledzi
Ile moczyć śledzie, by miały najlepszy smak? Wszystko, co musisz wiedzieć o moczeniu śledzi2 lata temu
Moczenie śledzi pozwala pozbyć się z nich nadmiaru soli, sprawić, że są delikatniejsze w smaku, a nawet wybielić filety śledziowe. Śledzie warto moczyć od 1 do 24 godzin w wodzie, mleku lub wodzie z octem. Śledzie można moczyć też np. w maślance, piwie i winie dla ciekawszego smaku. Najdłuższego moczenia wymagają śledzie solone z beczki, najkrócej (lub wcale) możesz moczyć śledzie z oleju. Czytaj więcej
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów
Filety śledziowe z dobrym składem - 8 naturalnych produktów bez zbędnych dodatków z polskich supermarketów2 lata temu
Śledzie z dobrym składem nie powinny zawierać aromatów, sztucznych konserwantów, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. W filetach śledziowych z dobrym składem powinna być jedynie ryba, przyprawy, olej i naturalne dodatki. W popularnych polskich marketach znalazłam 8 rodzajów naturalnych śledzi godnych polecenia: wypatruj ich na zakupach. Czytaj więcej
Tak rozpoznasz ryby najwyższej jakości. Szukaj niebieskiego znaku na ich opakowaniach nie tylko od święta
Tak rozpoznasz ryby najwyższej jakości. Szukaj niebieskiego znaku na ich opakowaniach nie tylko od święta2 lata temu
Znak MSC na opakowaniach ryb i owoców morza oznacza, że pochodzą one ze stabilnych i zrównoważonych łowisk. To sposób na zakup produktów rybnych, które są wyraźnie przyjaźniejsze dla środowiska naturalnego. Dokładnie przyglądaj się opakowaniom kupowanych śledzi, szprotek, tuńczyków i innych ryb (świeżych, mrożonych przetworów rybnych) w poszukiwaniu niebieskiego znaku MSC. Czytaj więcej
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek i czy podbijają one cukier? Mandarynki w cukrzycy i insulinooporności
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek i czy podbijają one cukier? Mandarynki w cukrzycy i insulinooporności2 lata temu
Mandarynki mają indeks glikemiczny równy 30, czyli niski IG. Mandarynki są owocem dozwolonym w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością, jednak trzeba jeść je w umiarkowanych ilościach, najlepiej na deser po posiłku głównym. Mandarynki dostarczają ok. 10 g cukrów w 100 g, taka porcja to więc dokładnie 1 wymiennik węglowodanowy (WW). Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA