nietolerancja alkoholu fot. Adobe Stock

Nietolerancja alkoholu - objawy, przyczyny, jak ją rozpoznać

Nietolerancja alkoholu to coś więcej niż zwykły kac, choć jej objawy go przypominają (ból głowy, mdłości, osłabienie). Nietolerancja alkoholu ma jednak podłoże genetyczne i nie zależy od ilości czy rodzaju spożytego alkoholu.
Barbara Dąbrowska / 28.10.2020 15:32
nietolerancja alkoholu fot. Adobe Stock

W piątek wieczorem wyszłaś z koleżankami, wypiłaś kieliszek wina, a teraz cierpisz z powodu gigantycznego bólu głowy? Czy to możliwe, że masz nietolerancję alkoholu?

Tak, to możliwe. Nietolerancja alkoholu wynika z genetycznej predyspozycji do wytwarzania mniejszej ilości enzymów rozkładających alkohol w organizmie. Nieprzyjemne objawy będziesz wtedy miała bez względu na to, który alkohol wybierzesz.

Spis treści:

  1. Nietolerancja alkoholu - przyczyny
  2. Nietolerancja alkoholu - objawy
  3. Inne przyczyny nieprawidłowej reakcji na spożycie alkoholu
  4. Nietolerancja alkoholu a jego spożywanie

Nietolerancja alkoholu - przyczyny

Do usunięcia alkoholu (chemicznie to etanol) z organizmu potrzebne są 2 enzymy:

  • Dehydrogenza alkoholowa. Rozkłada etanol do aldehydu octowego. Enzym ten to nasza pierwsza linia obrony przed alkoholem, ale powstały w jego wyniku aldehyd octowy jest równie toksyczny jak etanol. Jego nagromadzenie w organizmie wywołuje kaca.
  • Dehydrogenaza aldehydu octowego. Przekształca aldehyd octowy w mniej szkodliwy kwas octowy. Gdy ten etap „odtruwania” zostanie zakończony, mijają objawy kaca.

Problem w tym, że jeśli cierpisz na nietolerancję alkoholu, twój organizm wydziela znacznie mniejsze ilości obu enzymów.

Dlaczego tak się dzieje? Jest to cecha uwarunkowania genetycznie. Konsekwencją jest wolniejsze usuwanie alkoholu i jego metabolitów z organizmu.

Nietolerancja alkoholu - objawy

Objawy nietolerancji alkoholu są podobne do objawów kaca. Należą do nich:

  • migrenowy ból głowy,
  • mdłości,
  • osłabienie,
  • zaczerwienienie skóry (szczególnie twarzy),
  • biegunka,
  • uderzenia gorąca,
  • przyspieszone bicie serca,
  • strach przed śmiercią.

Inne przyczyny nieprawidłowej reakcji na alkohol

Napoje alkoholowe są także źródłem innych związków mogących wywołać reakcje podobne do nietolerancji alkoholu:

  • wino - siarczyny (konserwant), histamina (powstaje w trakcie dojrzewania),
  • piwo - gluten ze słodu jęczmiennego czy pszenicznego lub sam chmiel,
  • wódka - pozostałości białek zboża, z której powstał trunek.

Z tego powodu, pod okiem doświadczonego alergologa, warto ustalić, czy szkodzi ci konkretny alkohol czy też wszystkie, bez względu na rodzaj (wino, piwo, wódka, whisky). Być może potrzebne będą dodatkowe badania (np. testy alergiczne, czy badanie enzymu rozkładającego histaminę).

Czy przy nietolerancji na alkohol można wypić drinka?

Każda osoba cierpiąca na nietolerancję alkoholu, ma inny stopień nietolerancji wynikający z mniejszych lub większych ilości enzymów rozkładających etanol. To sprawia, że tolerancja na alkohol jest u każdego inna. Jeśli jednak wiesz, że masz nietolerancję alkoholu, staraj się go nie spożywać.

Jeśli chcesz wypić niewielką ilość, kieruj się swoim doświadczeniem. Prowadź „zapiski alkoholowe”. Notuj swoje samopoczucie wraz z ilością spożytego alkoholu. Jedno małe piwo nie wywołuje objawów, ale po dwóch czujesz się źle? To jest twój poziom tolerancji.

Masz ochotę na wino? Rozcieńczaj je wodą, wtedy możesz wypić więcej, bez zwiększania ilości przyjmowanego etanolu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.04.2018.

Przeczytaj także:
Jaka jest kaloryczność najpopularniejszych alkoholi?
Jesteś na diecie odchudzającej? Zobacz co pić, by schudnąć szybko i skutecznie!
Właściwości soku z buraka - wykorzystaj je! Pomaga wydłużyć czas treningu!