POLECAMY

Przepis na faworki: krok po kroku

Czy wiesz, jak przygotować ciasto na faworki, jak długo je smażyć oraz w jaki sposób uformować odpowiednie kształty? Oto łatwy przepis na faworki i równie prosta instrukcja wycinania faworków.

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Przepis na faworki: krok po kroku

Faworki to jeden z deserów, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału, a tym bardziej Tłustego Czwartku. Przepis na faworki nie jest trudny, ale w napowietrzenie ciasta musisz włożyć sporo siły - to tutaj tkwi sekret chrupiących faworków. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku.

Przepis na faworki, krok 1: Przygotowanie ciasta na faworki

Przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne, chociaż nieco pracochłonne. Wymaga także trochę fizycznej siły.

Składniki na faworki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki spirytusu

Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, wbij żółtka:

Faworki

Dodaj spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto na faworki:

Faworki

Co dobrze wiedzieć o robieniu pączków?

Przepis na faworki, krok 2: Ubijanie ciasta na faworki

Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Śmietanowe -  bo do jego przygotowania wykorzystuje się śmietanę, a dlaczego zbijane? Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dzięki temu chrust będzie chrupiący i lekki.

Ciasto

Ciasto na faworki ułóż na stolnicy i ubijaj je wałkiem przez około 15 minut. Kiedy ciasto będzie stawać się płaskie – składaj na pół i tłucz dalej.

Przepis na faworki, krok 3: Wałkowanie ciasta i wycinanie faworków

Ciasto na faworki wałkuj bardzo cienko, następnie pokrój na prostokąty o wymiarach ok. 4 cm x 12 cm:

Faworki

W każdym prostokącie dodatkowo zrób nacięcie o długości około 3 cm i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór:

Faworki

Faworki

Przepis na faworki, krok 4: Smażenie faworków

Odrobina spirytusu dodana do ciasta sprawia, że faworki nie wchłaniają tak dużo tłuszczu.

Rozgrzej tłuszcz w garnku i wkładaj po kilka sztuk, po chwili przewracając je na drugą stronę:

faworki

Faworki są cienkie i smażą się wyjątkowo szybko – pamiętaj, żeby cały czas "dyżurować" przy kuchence. Dodatkowo po smażeniu warto osączyć je na papierowym ręczniku, a następnie posypać cukrem pudrem:

Faworki

Zdjęcia: Fotolia

Zobacz więcej przepisów na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)