Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 8 żółtek
- 3 jajka
- łyżka mleka
- kieliszek spirytusu (25 ml)
- smalec
-
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gwiazdki z faworków - oto idealny pomysł na karnawał! Sprawdź i dowiedz się, jak je przygotować!
- Mąkę przesiej na stolnicę, dosyp cukier, zrób dołek, wbij jajka i dodaj żółtka.
- Posiekaj nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w ,,kluski", ponownie zrób dołek, wrzuć do niego miękkie masło, wlej mleko i spirytus. Dodatek alkoholu jest niezwykle istotny - wtedy faworki będą mniej wchłaniały tłuszcz.
- Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto.
Przepisy na karnawał - 62 pomysły
- Gdy ciasto na faworki będzie już gładkie, zrób kulkę, zawiń w folię i odstaw na mniej więcej 30 minut. Następnie podsypując mąką, rozwałkuj jak najcieniej.
- Pokrój najpierw radełkiem na około 2-centymetrowe paski, następnie na 8-centymetrowe kawałki.
- Każdy kawałek natnij pośrodku krótszego boku, tak aby 2-centymetrowy środek pozostał nieprzecięty.
- Po 2 kawałki ciasta składaj parami, dociśnij po środku, a następnie skręć jak papierek cukierka. Lekko rozłóż ramiona gwiazdki.
- Smaż w dużym rondlu, na gorącym smalcu lub oleju, obracając podczas smażenia na drugą stronę.
- Gotowe gwiazdki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru smalcu. Możesz je posypać cukrem pudrem.