Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 4 dag drożdży
- 4 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka octu
- 4 mandarynki
Na krem:
- 2 jajka i 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- szklanka białego słodkiego wina
- 5 mandarynek
- 2 goździki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na liliputki z kremem!
- Mandarynki sparz, z dwóch zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok.
- Żółtka utrzyj z drożdżami, dodaj roztopione i przestudzone masło i cukier.
- Partiami dosypuj mąkę i wlewaj mleko, miksując lub ubijając trzepaczką.
- Połącz z octem, łyżką soku i połową łyżeczki skórki mandarynkowej.
- Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
- Rozgrzej tłuszcz i metalową łyżką za każdym razem maczaną w tłuszczu, formuj z ciasta pączki wielkości orzecha włoskiego i kładź na tłuszcz.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Żółtka i jajka na krem ubij z cukrem na parze.
- Wino zagotuj z goździkami i kawałkami skórki mandarynkowej, dodaj pozostały sok.
- Gorący płyn wlewaj cienkim strumieniem do jajek, stale je ubijając.
- Gdy krem zgęstnieje, garnek z nim przełóż do naczynia z zimną wodą i mieszaj masę, aż ostygnie.
- Dodaj resztę skórki pomarańczowej startej z mandarynek.
- Polej kremem ułożone na paterze pączki.