Liliputki z kremem - przepis na pączki

Niewielkie pączki - skuszą każdego!
Weronika Kwaśniak / 25.01.2016 06:54
DRUKUJ PRZEPIS
Liliputki z kremem - przepis na pączki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 4 dag drożdży
  • 4 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • 4 mandarynki

Na krem:

  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka białego słodkiego wina
  • 5 mandarynek
  • 2 goździki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na liliputki z kremem!

  1. Mandarynki sparz, z dwóch zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok.
  2. Żółtka utrzyj z drożdżami, dodaj roztopione i przestudzone masło i cukier.
  3. Partiami dosypuj mąkę i wlewaj mleko, miksując lub ubijając trzepaczką.
  4. Połącz z octem, łyżką soku i połową łyżeczki skórki mandarynkowej.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
  6. Rozgrzej tłuszcz i metalową łyżką za każdym razem maczaną w tłuszczu, formuj z ciasta pączki wielkości orzecha włoskiego i kładź na tłuszcz.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Żółtka i jajka na krem ubij z cukrem na parze.
  9. Wino zagotuj z goździkami i kawałkami skórki mandarynkowej, dodaj pozostały sok.
  10. Gorący płyn wlewaj cienkim strumieniem do jajek, stale je ubijając.
  11. Gdy krem zgęstnieje, garnek z nim przełóż do naczynia z zimną wodą i mieszaj masę, aż ostygnie.
  12. Dodaj resztę skórki pomarańczowej startej z mandarynek.
  13. Polej kremem ułożone na paterze pączki.

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA