Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 dag drożdży
- jajko
- szczypta soli
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki stopionego masła
- 2,5 szklanki mąki
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pączki kładzione!
- Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami.
- Przykryj, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
- Dodaj jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, masło i mąkę.
- Wymieszaj łyżką, połącz ze skórką kandyzowaną.
- Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- W płaskim dużym rondlu rozgrzej olej.
- Zanurzaną w oleju łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż na złoty kolor.
- Pączki wyjmij na tackę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
- Posyp cukrem pudrem.