Pączki, te tradycyjne, przygotowywane są na bazie ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu - w wersji staropolskiej głównie na smalcu, jednak w dzisiejszych czasach częściej na oleju rzepakowym.
Klasycznie nadziewane są konfiturą z róży lub wieloowocową marmoladą, ale w cukierniach spotkać można wersje z budyniem, gęstym adwokatem albo czekoladą. Najczęściej polewane są lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej, ale mogę być obficie posypane cukrem pudrem.
Co ciekawe, historia pączków wcale nie sięga książki kucharskiej ze słodkimi wypiekami. Początkowo w ogóle nie były przygotowywane na słodko - w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną. W wersji słodkiej zaczęły występować w XVI wieku.
Poza tradycyjnym przepisem na pączki, istnieje całe mnóstwo alternatywnych przepisów - te pieczone w piekarniku, które mają nieco mniej kalorii, albo te na bazie serków homogenizowanych lub półtłustego sera twarogowego. Jak powinien wyglądać pączek idealny? Puszysty, z jasną obwódką dookoła, która świadczy o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.
Pączki to, obok drożdżowych oponek i faworków, jedna z głównych pozycji w karnawałowym menu. Najlepiej o tym świadczy fakt, że w Tłusty Czwartek zjadamy ich prawie 100 milionów! Nie przesadzimy, jeśli powiemy, że pączek to jeden z naszych narodowych deserów. Tym bardziej czas zabrać się za gotowanie. Sprawdź nasze przepisy na przepyszne pączki!
Ciasto na pyszne, szybkie pączki kładzione łyżką bez drożdży zrobisz w kilka minut i błyskawicznie je usmażysz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Wykładaj je na mocno rozgrzany tłuszcz, aby od razu zaczęły się rumienić. To świetna alternatywa dla klasycznych pączków.
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Dietetyczne pączki mają mniej kalorii niż klasyczne, tłuste wypieki. Fit pączki dietetyczne w tłusty czwartek sprawią, że będziesz mogła jeść słodkości bez wpływu na sylwetkę i zdrowie. Przygotuj dietetyczne pączki z naszych fit przepisów: dietetyczne pieczone pączki z piekarnika, fit pączki z cytryną i dietetyczne pączki z twarogiem.
Przeraża cię kaloryczność tradycyjnie smażonego pączka? Wypróbuj przepis na lekkie pączki pieczone! Ich smak cię zaskoczy, a jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami - docenisz lekkość pączka "light"!
Mandazi to ciastka drożdżowe z mleka kokosowego, które swoim wyglądem przypominają nasze pączki, ale są trochę mniej słodkie. Podaje się je zazwyczaj na śniadanie z filiżanką herbaty lub kawy. Są również wyśmienita przekąską w ciągu dnia lub jako deser po posiłku.