Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 4 szklanki śmietany 18%
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
- 100 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Zobacz przepis na faworki z migdałami!
- Mąkę przesiej, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę.
- Wszystko dobrze wyrabiaj do momentu otrzymania gładkiego ciasta.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut, by zmiękło.
- Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrób, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Znów owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto złóż na stolnicy i rozwałkuj.
- Wykrawaj prostokąty, każdy z nich natnij wzdłuż i pośrodku, paski przewlecz przez otwór.
- Gotowe smaż w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
- Nadmiar tłuszczu odsącz na ręcznik papierowy.
- Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Materiały prasowe, Bakalland
Zobacz więcej przepisów na Tłusty Czwartek:
Co zrobić szybko na Tłusty Czwartek - 12 przepisów
Pączki z piekarnika - przepis
Pączki twarogowe - przepis
Pączki serowe - przepis
Oponki wiedeńskie - przepis
Pączki kładzione - przepis