Fot. Fotolia
Przepis sprawdzi się zarówno z okazji tłustego czwartku jak i w roli całorocznego deseru. Porcja parzonego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu ma sporo kalorii – o tym powinni pamiętać wszyscy ci, którzy dbają o linię.
Dobra informacja dla niewprawionych kucharzy – przygotowanie ciasta parzonego jest łatwiejsze i szybsze niż przygotowanie ciasta drożdżowego.
Pączki wiedeńskie - przepis
Składniki na pączki (12 sztuk):
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj z masłem, dodaj szczyptę soli.
- Gotując dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając. Ostudź.
- Kolejno wbijaj jajka do rondla, dokładnie wymieszaj ciasto z jajkami.
- Przełóż ciasto do szprycy i wyciskaj gniazdka.
- Smaż w głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzanym) po około 4 minuty z każdej strony.
- Po wyjęciu wyłóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął część tłuszczu.
Przygotowanie lukru:
- Wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, ucieraj, aż masa będzie jednolita.
- Dekoruj pączki.Pierwszą partię pączków wkładaj do garnka dopiero wtedy, gdy tłuszcz jest wystarczająco dobrze rozgrzany (około 180 °C).
- Jeśli pączki będą zbyt długo zanurzone w oleju, wchłoną go za dużo.
Pączki gniazdka z serem
Składniki:
- 70 g masła
- 50 g sera twarogowego z wiaderka
- 200 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do garnka przełóż masło i rozpuść. Dosyp mąkę i dokładnie mieszaj.
- Dodaj serek twarogowy i pozostaw masę do dokładnego wystygnięcia.
- Wbij kolejno jajka i przełóż do szprycy.
- Rozgrzej olej słonecznikowy i wyciskaj masę tworząc gniazdka.
- Pod koniec polukruj całość lub oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także:
Jak udekorować pączki? Sprawdź, jak zrobić najlepsze pieczone pączki z czekoladową polewą!