Pączki wiedeńskie - przepis składniki i przygotowanie

Hit karnawału!
Weronika Kwaśniak / 21.01.2016 04:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki wiedeńskie - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki  
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • pergamin
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pączki wiedeńskie!

  1. Do garnuszka wlej odmierzoną ilość wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Następnie dodaj masło i sól - wszystko mieszaj, aż się roztopi.
  3. Zmniejsz ogień i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę, wymieszaj.
  4. Ciasto gotuj, cały czas mieszając, do momentu, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od garnuszka.
  5. Gotowe ostudź. Następnie miksując, dodawaj do niego po jednym jajku.
  6. Z pergaminu wytnij kwadraty i posmaruj olejem.
  7. Na każdy z nich wyciśnij szprycą cukierniczą kółko o średnicy 7-8 cm.
  8. Następnie na rozgrzanym oleju zatapiaj papier wraz z pączkiem.
  9. Po chwili papier usuń i smaż pączki przez 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
  10. Gotowe wyjmij z oleju i osącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
  11. Wystudzone pączki możesz polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA