Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- pergamin
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pączki wiedeńskie!
- Do garnuszka wlej odmierzoną ilość wody i doprowadź do wrzenia.
- Następnie dodaj masło i sól - wszystko mieszaj, aż się roztopi.
- Zmniejsz ogień i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę, wymieszaj.
- Ciasto gotuj, cały czas mieszając, do momentu, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od garnuszka.
- Gotowe ostudź. Następnie miksując, dodawaj do niego po jednym jajku.
- Z pergaminu wytnij kwadraty i posmaruj olejem.
- Na każdy z nich wyciśnij szprycą cukierniczą kółko o średnicy 7-8 cm.
- Następnie na rozgrzanym oleju zatapiaj papier wraz z pączkiem.
- Po chwili papier usuń i smaż pączki przez 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe wyjmij z oleju i osącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
- Wystudzone pączki możesz polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.